reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

Cześć dziewczyny!
Mam do Was pytanko, czy wiecie jak należy pobrac mocz dziecka na posiew?? Do woreczka czy kubeczka? Czy myć wodą z mydłem czy przemywac riwanolem? środkowy strumień, czy obeojętnie:confused:
Nie riwanolem,bo moze wynik byc niemiarodajny.Myj zwykla woda.Kup taki woreczek w aptece,ktory sie przykleja i do dziela:tak:Dziecku raczej trudno srodkowy mocz zebrac.
Laarka-agentka z tej twojej tesciowej.Chyba trzeba taki specjalny watek utworzyc na lutowkach ,o naszych tesciowych:-)

reklama
Ja z moja tesciowa na razie nie mam wiekszych problemow.. czasem tylko denerwuje mnie jak mi męża wyciąga gdzieś do pomocy :no: akurat wtedy gdy jest potrzebny :-p np przed świętami. No a tak to malo sie widujemy choc mieszkamy niedaleko. Za to musze tesciowa pochwalic w jednym - gotuje wiele lepiej niz ja i moja mama :-D obiadki u niej to istne niebo w gębie :-D:-D:-D

A Maciek znow mi spi 5 godzin - pewnie odsypia wczorajsze emocje - placz i histerie

Mateuszowi chyba tez sie zaczyna zabkowanie!!! Gdzies 2 tyg temu zaczal pchac raczki do buzi i polozna powiedziala ze to ślinianki ruszyly, ale od paru dni wklada do buzi wszystko!!! Najchetniej grzbiet mojego palca i mocno gryzie, ssie, cmoka i "jezdzi palcem" po dziąselkach:) Jest przy tym bardzo "napalony" na mojego palca:) Ale na razie nic tam nie wyczuwam, zeby ząbki juz szly

Dziewczyny u nas oczko ropieje :-( wiem ze ten watek juz byl przemywam woda i czarna herbata ale jedno pytanie czy szlyscie z dzieciaczkami odrazu do lekarzy czy najpierw przemywac i zobaczyc czy pomoze? Czy wazym dzieciom przeszlo po samym przemywaniu?

Ja ubieram Gaba w body i pajaca w dzien i w noc tylko ze w nocy dodatkowo spiworek ale tu w Polce jest taka pogoda ze chyba zaczne ubierac tylko w 1 warstwe kupilam mu nawet pizamke w H&M fajna ale nie moge sie przekonac do tych golych stopek :-) a skarpetki to juz chyba za wiele

No i Maciek spi 7 godzin juz :szok: zdazylam zjesc obiad i szczerze powiem zaczyna mi sie nudzic... Przegladnelam juz polowe watkow na forum BB a takze starsze posty naszych lutowek :tak:
Co na niego podzialalo tak usypiajaco? Zazwyczaj w taka podoge chce sie bawic, śpiewac i ogladac swiat :-D

MonikaWroclaw84 i tak moze byc ze maly wyczuwa cos pod dziaselkami - niektore dzieci sa na to bardziej wyczulone :tak: jesli nie placze i nie goraczkouje to na razie macie dobrze :tak: mnie pediatra tez nie widzial nic z zabkow, a maly jak nie spi to niemal non stop ma piąstki w buzi. Jeszcze nie potrafi sobie wlozyc innych przedmiotow

Daliśmy wczoraj Cypusiowi na noc butelkę zjadł 80ml dojadł jeszcze cyca i idąc za waszą radą położyłam go do łóżeczka i pięknie zasnął sam o 21 (do tej pory usypiał u nas na rękach:baffled:) ale juz o 00:30 obudził się na cycolenie to mu dałam a potem o 3 znowu ale dałam mu smoczka i zasnął do 4 potem cycolił i potem wstał o 5:40 i już nie chciał spać dopiero usnął o 7:30. zobaczymy jak to będzie dalej. zastanawiam się może mu przeszkadzał brzuszek w spaniu bo od 4 dni nie robił kupki dopiero dziś rano zrobił. zobaczymy jak będzie dziś. a może ma faktycznie to skoki i niedługo mu przejdzie

no jak akurat ślinieniem się i wkładaniem do buzi co popadnie się nie przejmuje, bo wszystkie dzieci to mają niezależnie od tego czy ząbki wyjdą w 3 miesiącu czy w 18

ja się z młodej śmieje, bo jak piątki wciska du buzi to znikają jej wszystkie paluszki (pół dłoni pochłania), ja tak nie potrafię, bo mi się nie mieści :D:D:D
a przedmioty do buzi wkłada już, ale mam ubaw bo nie zawsze trafia i ciągle sobie gdzieś przyłoży grzechotką w czoło :D

no jak akurat ślinieniem się i wkładaniem do buzi co popadnie się nie przejmuje, bo wszystkie dzieci to mają niezależnie od tego czy ząbki wyjdą w 3 miesiącu czy w 18

Dokładnie :-D Dzieci w ten sposób poznają świat i nie ma to nic wspólnego z ząbkowaniem ;-) Moja niunia też non stop ma rączki albo zabawki w buźce, a niedługo dojdą stópki :tak::-D

Dziewczyny to jest taki etap w rozwoju że dziecko wszytsko pcha do buzi i sie ślini( ponoć od 2 miesiąca) ale to nie ma nic wspólnego z ząbkowaniem. Córka mojej koleżanki ząbkuje i podobno nie da sie tego pomylić bo dziecko naprawdę jest niespokojne. Moja Zosia ssie również moje palce i ręce czasem zasysa mój obojczyk jak dostanie:)
Jezyk dałaś Cypusiowi swoje mleczko zagęszczone czy mleko modyfikowane( jakie)? Chyba niewiele pomogło:-(

reklama
Larkaa, słyszałam, że ząbki mogą o sobie dać znać nawet dwa miesiące przed ujrzeniem światła dziennego, tak jak dziewczyny piszą. Brawo dla Kalinki, będzie jedną z pierwszych !!!

Jeżyk, czy dajesz butelkę przed spaniem ???

My dziś byliśmy na usg główki i po wylewie do komorowym nie ma śladu. Wszystko super. Waga 4820 kg, a przy wyjściu ze szpitala 2 300, więc jest bardzo dobrze !!!
W piątek szczepienia i wsio !!!
Noce się nie poprawiły, co 1,5 h mam pobudkę. Kurczaczki jak zrobić, żeby on się solidnie najadał na noc a nie ciumkał po kropelce:-(

Wiewióreczka, jak było na wizycie u rehabilitanta ??? czy wszystko dobrze ???

Do góry