reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

Ana ja bym z tym oczkiem poszła do lekarza, niech zobaczy, czy to nie jakaś infekcja bakteryjna, da Ci wtedy jakąś maść, jak nie przejdzie powinien zrobić wymaz z oka, żeby sprawdzić czy nie ma jakichs powazniejszych bakterii np gronkowca. Samo przemywanie wystarczy w momencie kiedy w oku nie ma bakterii i sa zatkane kanaliki.

Larkaa teściową masz super, nie da się ukryć hahaha! :-D Moja tez mi wtargnęła do pokoju w takiej sytuacji, ale w przeciwieństwie do Twojej, o mały włos nie wyrwała mi dziecka z rąk proponując, żebym sobie poszła spać. :rolleyes2:

Jesli chodzi o płacz Kalinki w nocy to nie koniecznie muszą być to ząbki, mogą, ale nie muszą, dziecko czasem ma takie napady płaczu bez powodu.

Jezyk Fionka tez jest niespokojna jak nie zrobi kupki. :tak:

reklama
Dziewczyny u nas oczko ropieje :-( wiem ze ten watek juz byl przemywam woda i czarna herbata ale jedno pytanie czy szlyscie z dzieciaczkami odrazu do lekarzy czy najpierw przemywac i zobaczyc czy pomoze? Czy wazym dzieciom przeszlo po samym przemywaniu?

Nam też oczko ropialo i wyczytalismy ze należy przemywać rumiankiem ale co najważniejsze wykonywać masaż. Nam pomoglo. Polega on na tym że np. przy karmieniu, malym palcem delikatnie masuje sie wewnetrzny kącik oczka-ok 15 min. Po paru razach powinien z oczka wyjsc taki "glutek". Oczko ropieje bo zapycha sie kanalik łzowy i trzeba szybko reagować, bo w ekstremalnych przypadkach lekarz musi igielką przepychać taki kanalik.

Dziewczyny a czy wasze Maluszki też sie juz garną do siadania??? Mateusz prubuje, ciągnie główkę i barki do przodu!!! I wkurza sie jak mu nie wychodzi!!! Robi to bardzo czesto!

Fionka tez jest niespokojna jak nie zrobi kupki. :tak:
Moja Mila też :tak::-)
Dlatego ja jestem niespokojna, jak nie zrobi raz dziennie tej kupki. :sorry2:
Dziewczyny a czy wasze Maluszki też sie juz garną do siadania??? Mateusz prubuje, ciągnie główkę i barki do przodu!!! I wkurza sie jak mu nie wychodzi!!! Robi to bardzo czesto!
Moja córeczka ze wszystkim miała do przodu. Szybko główkę podnosiła, szybko się uśmiechała, szybko łapała zabawki i wkłada wszystko do buzi.
Ale w ogóle nie podnosi główki leżąc na pleckach. Mały leniuszek :-):-D
Jesteś chyba trzecia, która pisze o tym :tak:
Mojej daleko do tego, ale wcale się tym nie przejmuje :) przyjdzie w swoim czasie :tak::-)

u nas dziś kolejny postęp!!! młoda jak leży na brzuszku to odrywa rączki od podłoża i łapie zabawki przed sobą!! ale czad, bo chwieje się na boki jak szalona i jak nie wsadzi sobie czegoś do buzi to się denerwuje i ryczy :D

nathalie hahahah moja by tylko spróbowała :D

wiewióreczka mojej Wikuni pobierali mocz w szitalu na dwa sposoby: woreczek i pojemniczek. Pielęgniarka miała mały problem z naklejeniem woreczka bo ciągle gdzieś się odklejał i jak mała zrobiła siku to bokiem prawie wszystko wyleciało na pampersa. Z tych resztek w woreczku wysłali na posiew i ... wyszły 4 bakterie:angry:. Powtórzyli badanie biorąc środkowy strumień do pojemniczka i ... wynik wyszedł super. Obyło się bez antybiotyku:-).

Od dwóch tygodni daje malutkiej butlę z mlekiem modyfikowanym:-(. Bardzo ubolewałam nad tym, że na moim pokarmie prawie nic nie przybierała na wadze. Na noc daje jej 140 ml Bebilonu i wspaniale mi śpi (zasypia o 20:00 sama w łóżeczku):-D. Tylko około 3-4tej budzi się na kolejne jedzonko, ale zjada ok.60 ml i śpimy do ok.8-ej.

0010392646.gif
2-WIKTORIA-4312_th.gif

a48c111d47.png

Ostatnia edycja:
Cześć dziewczyny!
Mam do Was pytanko, czy wiecie jak należy pobrac mocz dziecka na posiew?? Do woreczka czy kubeczka? Czy myć wodą z mydłem czy przemywac riwanolem? środkowy strumień, czy obeojętnie:confused:
Ja pobierałam mojej małej mocz na posiew. nie mozna pobierac do woreczka, tylko do kubeczka jałowego. Niektóre labolatoria nie chca nawet przyjac moczu na posiew z woreczka. Musisz podmyc dziecko woda i nie osuszac skóry bo na reczniku czy pieluszce moga byc bakterie. Najlepiej pobrac srodkowy strumień.

antar ja mu dałam leczko modyfikowane NAN1

zapmarta spróbowaliśmy dać przed snem ale ja narazi niewiele to zmieniło no może trochę bo dziś była pobudka co 3 godziny a nie ci godzinę

ana daj znać jak z oczkiem

reklama
monika wroclaw
maciek nie probuje jeszcze siadac... ledwo co opanowal wspieranie sie na raczkach lezac na brzuszku i teraz uwielbia cwiczyc kolysanie sie na boki lezac na brzuszku w celu przewrocenia sie na plecki...
Neraz gdy lezy na pleckach to tez sie tak rozkolysuje na boki i troszke tak jakby chcial w przod i tyl do siadania, ale jeszcze daleko mu do tego :tak:

Do góry