reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

No to ja też się pochwalę- moja młoda waży już 1810 gram, według USG termin 30 stycznia.. no i wszystko ok. Ułożona już główką do dołu.. i tak jakoś wczoraj zaczęło do mnie docierać że to już zdecydowanie niedługo:baffled:

reklama
Czy wy wszystkie zamierzacie przenieść się na styczeń?:szok:
Nana gratuluję dorodnej córy :tak::-)

Dziękuję:tak:
Powiem szczerze, że wcale bym się nie obraziła gdyby mała już w styczniu zechciała wyjść na świat..
Aczkolwiek moja mama obydwie ciąże o 2 tygodnie przenosiła:baffled:.. mam nadzieje, że mnie to nie czeka:confused:

Nana gratulacje ....może będziesz miała jak mama??? Nigdy nic nie wiadomo ???
żebyśmy znały dzień i godzinę to było by SUPER :-D

a ja znowu myślę, że urodzę później..termin określony wg ostatniej miesiaczki, czyli 8 luty raczej się nie sprawdzi..bo wiem kiedy w ciążę zaszłam:tak: myślę, że urodzę w drugiej połowie lutego..ja też nie moge się już doczekac naszej córci, ale niech sobie tam siedzi ile potrzeba..niech już wyjdzie jak będzie gotowa:-D

Nana KG gratuluję dużej córeczki.
Ewelinka ja też wiem kiedy w ciąże zaszłam, i powinnam według tego rodzi ok 20 lutego, bo owulacje miaółam na bank 3 tyg po okresie.

I jakoś nie chce mi się wierzyc że Zosi wystarczy osiem miesięcy w brzuszku, wolę donosic do lutego.

Antar wiesz jak to jest-czasem lekarze mówią że dziecko wcześniej się urodzi a jak przychodzi termin to nic się długo nie dzieje:tak:
Moja koleżankę straszyli przedwczesnym porodem, mówili że mała za mało waży..a tu proszę-donosiła prawie równo do 40 tygodnia a młoda miała 3500kg:-D

DZIECKO Około 36.-37. tygodnia ciąży w pełni rozwijają się płuca dziecka. Dziecko nadal rośnie, przybiera na wadze i zwiększa swoją długość.

Kalendarz ciąży

Po 37. tygodniu ciąży większość dzieci ma wystarczająco dojrzałe narządy i układy wewnętrzne, co umożliwia samodzielne życie poza organizmem matki. Dlatego też ciążę po 37. tygodniu określa się jako donoszoną.
.

Pecherzyki plucne wypelniaja sie po 31 tyg.Ja rodzilam w 33 i maly oddychal samodzielnie.W Holandii nie praktykuje sie na przyklad podawania sterydow na rozwoj pluc jezeli dziecko jest po 31 tyg a w Polsce jak nawet rodzi sie w 34 to je daja co jest wbrew pozorom szkodliwe dla dziecka.

reklama
Kamylka Uspokoiłaś mnie :) Dziwne, że u Nas w Polsce tak dziwnie do tego podchodzą. I dziwi mnie to, że wszędzie jest napisane, że w 37 tyg. Płuca są w pełni rozwinięte.

Do góry