reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

Kraf jezeli by bylo cos nie tak, mysle, ze lekarz by cos powiedzial. Tu chyba nie chodzi o dokladny wymiar, a zaleznosci pomiedzy poszczegolnymi pomiarami . Ja znalazlam cos takiego:
normy dla wspólczynników:
BPD/OFD 70-86%
FL/BPD 71-87%
HC/AC 114-131%
FL/AC 20-24%
Niewielkie odstepstwa sa dopuszczalne, bo dzidzia sie ciagle rozwija, a i wezmy pod uwage granice bledu.

reklama
Kraf, takie rozbieżności są normalne. Te wszystkie wymiary są +/- 3 tyg, nie ma się czym przejmować.
Krystynka, duże dziewczynki też sie zdarzają, ja miałam ponad 4kg jak się urodziłam.

Wczoraj byłam na usg no i w 29t4d Krzychu waży 1340g. inne wymiary to"
BPD 79mm - 32w0d
HC 279mm - 30w4d
FL 54mm - 28w6d
AC 244mm - 28w5d
martwią mnie te rozbieżności w pomiarach odpowiadające tygodniom. no bo to prawie 3 tyg różnicy w niektórych pomiarach :/
Ja mam niestety to samo,ale w druga strone.
Ostatnia @ mialam 05.05 ale z usg wynika,jakby byla 20.05.Problem w tym,ze na ostatnim usg znow urosla za malo ,data porodu wedlug rozmiarow usg przesunela sie z 24 luty na 01.03.Jak bylam w Polsce to robilam sobie takie prenatalne usg(mimo ze juz po termnie miarodajnym),ale wsio wyszlo ok.Teraz znow wyszlo,ze jest mniejsza.Lekarka mowi,ze tak bywa,ale mnie to nie pociesza i sie martwie.

Kamylka nie martw się po co się zadręczać. tak przecież się zdarza a te wymiary to przecież tak orienatcyjnie wyznaczają tydzień, skoro lekarka m ói że jest ok to myśl pozytywnie

No ja staram sie myslec pozytywnie bo tak to bym oszalala,ale troche jestem zaskoczona,bo jeszzce tak nie mialam zeby taka roznica byla:-(

reklama
Dziewczyny nie uwierzycie, ale moja malutka Zosia dzisiaij w 31 tygodniu waży 2200 kg i termin porodu mi się przesunął na 11 stycznia!!! Wzystkie pomiary wychodzą na ciążę 34 tydzień. Nie mam cukrzycy, ale mój mąz to 2 metrowy facet, a ja sama wazyłam przy porodzie 5200. Jestem cała roztrzęsiona z tych emocji...

Do góry