reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

reklama
Nie zmuszalam go na sile ;-) po prostu sprobowalam kilka razy gdy plakal i chyba za 4 lub 5 razem chwycil o co chodzi z tym ssaniem gumy :-p na poczatku tez mu sie to nie podobalo.
Nauczyl sie ssac smoczka w tym samym dniu co jesc z butelki - wiec podejrzewam ze mu sie smoczek gumowy kojarzy z butelka - ktora tez dawala mu pokarm - i dlatego jest teraz spokojniejszy przy nim :tak:

dziewczyny ja juz nie mam siły znów musze pobrac mocz Zosi do badania. Juz 3 raz:baffled:bo jeden wynik wyszedł źle. Macie jakies sposoby na pobranie moczu niemowlakowi. Ostatnio Zoska ponad godzine lezała z woreczkiem, ale lekarka mówi ze lepiej od razu do pojemniczka. Tylko jak do cholery złapac mocz do pojemniczka takiemu małemu dziecku:wściekła/y:
A tak w ogole to wczoraj mojej Zosi pobierali krew, darła sie w niebogłosy. Pediatra twierdzi ze dzieci, które lezały pod lampami maja tendencje do anemii i trzeba sprawdzic hemoglobine. :baffled:

Ostatnia edycja:
Kasikk a Ty karmisz butlą czy piersią? Bo moja Zosia leżała pod lampami prawie 7 dni ale nikt nie mówił żeby sprawdzac czy ma anemię, może to kwestia czym się karmi...

dziewczyny ja juz nie mam siły znów musze pobrac mocz Zosi do badania. Juz 3 raz:baffled:bo jeden wynik wyszedł źle. Macie jakies sposoby na pobranie moczu niemowlakowi. Ostatnio Zoska ponad godzine lezała z woreczkiem, ale lekarka mówi ze lepiej od razu do pojemniczka. Tylko jak do cholery złapac mocz do pojemniczka takiemu małemu dziecku:wściekła/y:
A tak w ogole to wczoraj mojej Zosi pobierali krew, darła sie w niebogłosy. Pediatra twierdzi ze dzieci, które lezały pod lampami maja tendencje do anemii i trzeba sprawdzic hemoglobine. :baffled:

Podejrzewam ze u mnie byloby latwiej, bo chlopiec to potrafi "celowac" moczem do pojemniczka, a Mackowi dosc czesto zdarza sie podsikac przy zmianie pieluchy ;-)
Sama nie wiem jak przewidziec moment kiedy bedzie dziecko sikac? :confused: Moze sprobuja jakos po jedzeniu potrzymac ja bez pieluchy? To naprawde musi byc trudne do zrobienia

A do tych woreczków na mocz Zosia zawsze waliła kupę i tylko raz udało się złapac kilka kropel, jak się orientowała że ma worek w pieluszce od razu dziwnym trafem kupciała:-p

Kasikk a Ty karmisz butlą czy piersią? Bo moja Zosia leżała pod lampami prawie 7 dni ale nikt nie mówił żeby sprawdzac czy ma anemię, może to kwestia czym się karmi...
Karmie butelka, ale mysle ze to nie ma znaczenia bo w mieszankach jest przeciez żelazo:-) Ja mysle ze moja pani doktor jest przewrazliwiona, ale moze to i lepiej. Tak samo z tym moczem, panie w labolatorium powiedziały ze jest ok, a ona kazała powtorzyc, bo w jednym wyniku wyszły erytrocyty.A ponoc u tak małego dziecka nie powinno ich byc. No cuz ona jest lekarzem i wie najlepiej zapewne.

Jak podajecie dzieciom witamine D3? Dostalam recepte na lek Vigantol, no i to jest w kroplach... Pisze na ulotce zeby podawac dziecku wraz z porarmem najlepiej lyzeczka lub butelka :eek:
No i sie zastanawiam czy odciagac pokarm, wymieszac to i podal malemu? Czy mozna mu to od razu zakropic do buzi?

reklama
Cześć Mamuśki! Mam pytanko może już pisałyście o tym ale nie mam kiedy zajrzeć do tyłu. Mój Nikodem ma takie malutkie krostki z ropką na bródce , na uszkach, na główce i na czółku. Położna mi powiedziała ,że to trądzik niemowlęcy. Kazała smarować punktowo spirytusem. Może któraś z Waszych pociech miała coś takiego ? Czym to smarować ,żeby znikneło?
'
dziewczyny pisały, żeby tego nie przysuszać spirytem a przemywać wodą przegotowaną.

Mocz do kubeczka od takiego malucha?Pierwsze słyszę. Niby jak masz to pobrać? Wziąć malca w pionowej pozycji i trzymać tak przez godzinę?
Do tego celu służą właśnie woreczki.Podmyj malucha, przyklej i czekaj.Może przyłóż mu cos ciepłego do brzuszka, np. namoczona pieluszkę.

wiewióreczko u nas smok tez nie działa. Niekiedy mała się przyssie do niego, ale wypluwa go i domaga się cyca. A jak się przeje to ulewa.:baffled:Z cycem tez mamy problemy.Tez mam wrażenie , że mała się nie najada. Ale po przyszykowaniu jej butli zjada z niej może z 5 czy 10 ml. Czyli głodna nie jest. A pindzic pindzi.:dry:

Do góry