reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

NASZE MAJOWE SLONECZKA!! Tu sie mozesz przywitac

To popatrycie 3 miesiac trwa 5 tzgodni a nie 4! dyiwne...i mnie tez cos nie tak z tym suwaczkiem:( jeden mam mlodszy o 1 dzien..bez sensu:(

reklama
Mhm.... sorki, ze Wam sie wtryniam, ale za Magdusia tu czasem zagladam (pozdrowka).
Ja obralam taka metode liczenia:
do 4 i pol tygodnie - pierwszy miesiac
drugi od 4,5 do 9 tygodni
trzeci 9 tygodni do 13 i pol tygodnia
czwarty 13,5 do 18 tygodni
piaty 18 tygodni do 22 i pol tygodnia
szosty 22,5 do 27 tygodni
siodmy 27 tygodni do 31,5 tygodnia
osmy 31,5 tygodnia do 36 tygodni
dziewiaty 36 tygodni do 40 tygodni
I takie liczenie zawsze co do dnia sprawdza mi sie z suwaczkiem na gadze :-)
Wynika to z tego, ze ciaza trwa ok 280 dni.
Podzielcie to na 9 miesiecy wychodzi, ze miesiac w takim liczeniu ma 31 dni (czyli 4 tygodnie i 3 dni.... stad ta polowka ) I wtedy wszystko sie zgadza :-)
I co ciekawe, na nowy miesiac przeskakuje zawsze w okolicy spodziewanego dnia porodu w kazdym kolejnym miesiacu Przynajmniej u mnie ;-) ).
Pierwszy trymestr (ten z liczenia), nie pokrywa sie z tym, o ktorym wszystkie myslimy (ze zwiekszonym zagrozeniem). Bo liczenie to jedno, a fizjologia to drugie.
Zagrozenie mija wtedy, gdy lozysko przejmuje funkcje pecherzyka zoltkowego i cialka zoltego (wlasnie w okolicach 12 tyg., co wiaze sie tez zazwyczaj z ustepowaniem mdlosci, bo hormony lozyskowe sa lepiej tolerowane :-), )
Mam nadzieje, ze nie namotalam :-)

To ja cialka juz nie mam tylko samno lozysko a co do wymiotow to niestety to nie pomoglo...
co do liczenia to tez calkiem dobry sposob:)
a suwaczek juz mam dobry bo sama musialam isc i zmienic:):)

Kira25 pisze:
Mhm.... sorki, ze Wam sie wtryniam, ale za Magdusia tu czasem zagladam (pozdrowka).
Ja obralam taka metode liczenia:
do 4 i pol tygodnie - pierwszy miesiac
...
Mam nadzieje, ze nie namotalam :-)

ja licze dokladnie tak samo, wszystkiie miesice procz ostatniego maja 4,5 tygodnia :)

Cześć!
Chciałabym dołączyć :).Miałam to zrobić po jutrzejszym USG bo się boję czy wszystko jest dobrze, ale mam nadzieję, że jest i że zostanę z Wami do maja :laugh:

witaj gunia:) napewno wszystko będzie dobrze, witamy w naszym gronie. Ja USG robię dopiero za dwa tygodnie, ale narazie nie czuję się zaniepokojona , więc jakoś to wytrzymam.

Mam nadzieje. Od wczoraj bardzo źle się czuję jak na @. Byłam juz na dwóch USG. Widziałam dzidzie machała rączkami i nogami. Mam nadzieję,ze jutro też tak będzie. Jeśli wszystko będzie dobrze obiecuje sama sobie więcej sie nie martwić i cieszyć ciążą ( jestem po dwóch poronieniach i jestem przewrazliwiona). Trzymajcie kciuki!

reklama
Gunia. Witamy wśród nas i odwiedzaj nas codziennie.
A tak przy okazji my tez mamy świra ;D ;D ;D ;D ;D - więc nie przejmój się, jesli do tego czasu ( a masz już 13 tydzień) nic się nie stało - to już wszystko powinno byc dobrze.
Trzymamy kciuki - każda po cztery - my dwa i dzidzie po dwa kciuki :laugh: ;) :laugh:

Do góry