reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze fasolki w kadrze :)

moj synys w 35 tez mial 2500 wiec tez duzy

a do porodu ma dojsc tak kolo 3500

kolezanki strasza ze to juz gigant

ale mi sie cos wydaje ze raczej standart
ja tez wazylam 3400 i milam 57cm
wiec synek pewnie bedzi ewikszy

magda szacuje ze twoj do 3800 dojdzie:tak:

reklama
Moja córeczka w 32 tygodniu ważyła 2,300 niestety nie udało sie jej zmierzyc bo sie jakos śmiesznie wygieła. Lekarz mi powiedział ze jak dotrzyma terminu to bedzie ważyć koło 4 kg, ale cos mi sie zdaje ze nie dotrwa, bo juz teraz ma za mało miejsca i tak mnie kopie ze szok. Ale zobaczymy, jak cos to bede miała DUUŻŻĄĄ córeczke

W 33tc byłam tego samego dnia u dwóch lekarzy, na dwóch badaniach USG. Jeden "na oko" ocenił, że dzidziuś waży "1600, 1800, ale nie więcej jak 2000g":-D I że urodzi się z wagą ok 3500g. Niezła rozbieżność. I to wszystko po 5 minutach badania.
Na drugim USG (ok. 30 minut, jeśli nie dłużej) lekarz po zmierzeniu wszystkiego wyliczył, że córeczka waży 2194g. :eek:

Męża siostra miała robione USG w dniu cc. I wyszło, że mała waży 3800g. Naprawdę ważyła 4870g!!!!:szok: To się nazywa błąd USG, albo lekarza.

Dlatego nie należy aż tak bardzo sugerować się tymi obliczeniami z usg, bo one są umowne, a granice błędu też są dość spore.
Ile ważą naprawdę nasze dzieci dowiemu się w dniu porodu ;-)

Dlatego nie należy aż tak bardzo sugerować się tymi obliczeniami z usg, bo one są umowne, a granice błędu też są dość spore.
Ile ważą naprawdę nasze dzieci dowiemu się w dniu porodu ;-)
zgadzam sie w zupełności :tak:
2 tydodnie temu rodziła moja koleżanka z podstawówki - po 7 godzinkach:szok: urodziła synia:-)
Na ostatnim USG lekarz powiedział jej że dzidziuś będzie ważył mało bo niecałe 3400 (podobno jak na chłopczyka to mało) ale było zdziwienie jak sie urodził - 3975g i 10 w skali Apgar:-D:-D:-D

moj synys w 35 tez mial 2500 wiec tez duzy

a do porodu ma dojsc tak kolo 3500

kolezanki strasza ze to juz gigant

ale mi sie cos wydaje ze raczej standart
ja tez wazylam 3400 i milam 57cm
wiec synek pewnie bedzi ewikszy

magda szacuje ze twoj do 3800 dojdzie:tak:

Już raz wycisnęłam z siebie 3860 g więc się nie boję.:happy: No i raczej do 14 marca nie donoszę więc może mój syneczek nie będzie taki duużżżyyyyy

Moje maleństwo miał robione usg w 36tyg<będac w szpitalu> i wazył 3200 a w 38 tyg moj gin robił mi usg i wazyła 3000, wiec nie ma za bardzo co sie nastawiac. Maszyna może sie pomylić ok 0,5 kg i zależy to tez od gina. Jak mi powiedział lekarz każdy ma inna rekę do badania..... i bądz tu madra:(

Tak, do tego każde usg ma też wprowadzone inne normy.
Kiedyś porównywałam swoje wyniki z wynikami jakiejś dziewczyny na innym wątku - miałyśmy prawie identyczne, a rozbieżność w tygodniach wg usg kilkutygodniowa. Do tego spotkałam się, że np. u nas do tej pory wszystkie dzieci znajomych urodziły się większe niż podawały im aparaty usg, czyli wskazywałoby to, że u nas usg zaniżają wagę. Także nie ma co za bardzo brać do siebie tych pomiarów, w końcu to tylko maszyna.

reklama
Tak, do tego każde usg ma też wprowadzone inne normy.
Kiedyś porównywałam swoje wyniki z wynikami jakiejś dziewczyny na innym wątku - miałyśmy prawie identyczne, a rozbieżność w tygodniach wg usg kilkutygodniowa. Do tego spotkałam się, że np. u nas do tej pory wszystkie dzieci znajomych urodziły się większe niż podawały im aparaty usg, czyli wskazywałoby to, że u nas usg zaniżają wagę. Także nie ma co za bardzo brać do siebie tych pomiarów, w końcu to tylko maszyna.
to ja mam nadzieje że u mnie usg zawyża:tak: bo moja kluseczka w środe tydzień temu wżyła 3800g:szok: do czwartku to pewnie gdzieś ok 4kg będzie miała:szok: :szok: :szok:

reklama
Do góry