reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze fasolki w kadrze :)

moj synys w 35 tez mial 2500 wiec tez duzy

a do porodu ma dojsc tak kolo 3500

kolezanki strasza ze to juz gigant

ale mi sie cos wydaje ze raczej standart
ja tez wazylam 3400 i milam 57cm
wiec synek pewnie bedzi ewikszy

magda szacuje ze twoj do 3800 dojdzie:tak:

reklama
Moja córeczka w 32 tygodniu ważyła 2,300 niestety nie udało sie jej zmierzyc bo sie jakos śmiesznie wygieła. Lekarz mi powiedział ze jak dotrzyma terminu to bedzie ważyć koło 4 kg, ale cos mi sie zdaje ze nie dotrwa, bo juz teraz ma za mało miejsca i tak mnie kopie ze szok. Ale zobaczymy, jak cos to bede miała DUUŻŻĄĄ córeczke

W 33tc byłam tego samego dnia u dwóch lekarzy, na dwóch badaniach USG. Jeden "na oko" ocenił, że dzidziuś waży "1600, 1800, ale nie więcej jak 2000g":-D I że urodzi się z wagą ok 3500g. Niezła rozbieżność. I to wszystko po 5 minutach badania.
Na drugim USG (ok. 30 minut, jeśli nie dłużej) lekarz po zmierzeniu wszystkiego wyliczył, że córeczka waży 2194g. :eek:

Męża siostra miała robione USG w dniu cc. I wyszło, że mała waży 3800g. Naprawdę ważyła 4870g!!!!:szok: To się nazywa błąd USG, albo lekarza.

Dlatego nie należy aż tak bardzo sugerować się tymi obliczeniami z usg, bo one są umowne, a granice błędu też są dość spore.
Ile ważą naprawdę nasze dzieci dowiemu się w dniu porodu ;-)

Dlatego nie należy aż tak bardzo sugerować się tymi obliczeniami z usg, bo one są umowne, a granice błędu też są dość spore.
Ile ważą naprawdę nasze dzieci dowiemu się w dniu porodu ;-)
zgadzam sie w zupełności :tak:
2 tydodnie temu rodziła moja koleżanka z podstawówki - po 7 godzinkach:szok: urodziła synia:-)
Na ostatnim USG lekarz powiedział jej że dzidziuś będzie ważył mało bo niecałe 3400 (podobno jak na chłopczyka to mało) ale było zdziwienie jak sie urodził - 3975g i 10 w skali Apgar:-D:-D:-D

moj synys w 35 tez mial 2500 wiec tez duzy

a do porodu ma dojsc tak kolo 3500

kolezanki strasza ze to juz gigant

ale mi sie cos wydaje ze raczej standart
ja tez wazylam 3400 i milam 57cm
wiec synek pewnie bedzi ewikszy

magda szacuje ze twoj do 3800 dojdzie:tak:

Już raz wycisnęłam z siebie 3860 g więc się nie boję.:happy: No i raczej do 14 marca nie donoszę więc może mój syneczek nie będzie taki duużżżyyyyy

Moje maleństwo miał robione usg w 36tyg<będac w szpitalu> i wazył 3200 a w 38 tyg moj gin robił mi usg i wazyła 3000, wiec nie ma za bardzo co sie nastawiac. Maszyna może sie pomylić ok 0,5 kg i zależy to tez od gina. Jak mi powiedział lekarz każdy ma inna rekę do badania..... i bądz tu madra:(

Tak, do tego każde usg ma też wprowadzone inne normy.
Kiedyś porównywałam swoje wyniki z wynikami jakiejś dziewczyny na innym wątku - miałyśmy prawie identyczne, a rozbieżność w tygodniach wg usg kilkutygodniowa. Do tego spotkałam się, że np. u nas do tej pory wszystkie dzieci znajomych urodziły się większe niż podawały im aparaty usg, czyli wskazywałoby to, że u nas usg zaniżają wagę. Także nie ma co za bardzo brać do siebie tych pomiarów, w końcu to tylko maszyna.

reklama
Tak, do tego każde usg ma też wprowadzone inne normy.
Kiedyś porównywałam swoje wyniki z wynikami jakiejś dziewczyny na innym wątku - miałyśmy prawie identyczne, a rozbieżność w tygodniach wg usg kilkutygodniowa. Do tego spotkałam się, że np. u nas do tej pory wszystkie dzieci znajomych urodziły się większe niż podawały im aparaty usg, czyli wskazywałoby to, że u nas usg zaniżają wagę. Także nie ma co za bardzo brać do siebie tych pomiarów, w końcu to tylko maszyna.
to ja mam nadzieje że u mnie usg zawyża:tak: bo moja kluseczka w środe tydzień temu wżyła 3800g:szok: do czwartku to pewnie gdzieś ok 4kg będzie miała:szok: :szok: :szok:

reklama
Do góry