reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze dzieciaczki i wszystko o nich.

Zosia robi do nocniczka i siku i kupkę, ale zapomina, a nam się nie zawsze chce przypominać:wściekła/y: Bo co chwilę: chcesz siusiu, chcesz siusiu, zrobiła... Za 10 minut krzyczy siusiu i leci po mopa, bo nasikała na podłogę... Po 10 minutach? I za 15 minut znowu (nie pytaliśmy, bo kto by przypuszczał, ze chce znowu?:-D) I taka zabawa... Ale jak widzę, że chce kupkę to wysadzam... Kilka razy dziennie robi też do nocnika siku... Ale i tak lata z pampersem... Ponieważ ostatnio oznajmia w wannie,ze robi siusiu, to pytam się jej i jak chce stawiam nocnik do wanny (bo lejemy mało wody) i robi siku... I raz kupę do nocnika w wannie:blink: Nie chcę jej takiej mokrej wyciągać , bo boję sie, że się przeziębi... I zawsze jest cały rytuał pożegania siusiu i kupy:-D Idziemy do ubikacji i Zosia mówi papa siusiu, papa kupa i może spłukać, a to radocha:tak: Nie zalezy mi aż tak bardzo, choć na wiosnę/lato przydałoby się, bo szkoda kasy...

reklama
Kuba jest strasznie ruchliwy...ciekawe po kim...:-p:-D gada tak sobie - średnio;-)ale ja się z nim umiem porozumieć:-p no i uciekanie to najfajniejsza zabawa nie waznie gdzie, wązne że do przodu:sorry2:najgorsze jest to że wszedzie sie spina a potem z tego skacze:szok:ostatnio go podpatrzyłam jak sie wspina na róg sofy i daje nura i w smiech:szok:
Co do odpieluchowania to ja czekam do wiosny ale chciałabym żeby do 2 latek już nie sikał a czas pokaze czy nam sie uda:tak:teraz sobie tego nie wyobrażam bo gdzie by miał zrobic siku na dworze:dry::-D

u nas ostatnio na topie jest słowo NIE
zabawne sytuacje jak zadaje pytania:-)
"kochasz mamusię" - NIE:baffled:
"kochasz tatusia" - NIE:baffled:
"będziesz prał sobie skarpetki" - NIE
"jesteś grzeczny" - TA:-):-):-)

kabaret nie z tej ziemi:cool:

Brawo dla dzieci za nowe slowka:tak:
Misia nauczyla sie mowic "baja"czyli bajka,"wuja" czyli wujek,ocia czyli ciocia, "aki" to rybka i zaczela laczyc wyrazy np. mama daj, tato papa.

Macius jescze swiatecznie trzyma;-):-D
Misia ale rozgadana dziewczynka sie zrobiłaś:tak:
Kubuś umie zrobic amen:happy2:no i wszystko jest na NIE:baffled:
mówię mu dzisiaj "Kubus mama zakłada majteczki, trzeba mówić siusius, mały powtarza "siusiussiu" więc mu mówię "Kubus będziesz wołac siu siu?" a Kuba z perfidnym akcentem NIE:sorry2::-Dno i tez łączy wyrazy, napowszechniejsze jest "nie ma am am":-D:-D:-D

u nas z gadaniem jest średnio:-p a w dzikie kompleksy wpadłam jak obejrzałam gadającą Olgusie:-D:-D:-D no więc tak Syn oczywiście notorycznie używa słowa NIE ale dość często mówi prawdę:-p jak chce wyjść na dwór mówi "brrr" tak Mu wytłumaczył Tatuś że na dworze jest zimno:-p wszystko co jest ciepłe jest "siii", "bum bum" to samochód, "kaka" to wszelkiej maści zwierzątka z kaczką na czele:-D, "sisi" to znaczy siku i wie że powinno się to robić do nocnika i owszem siada na nocnik w ciuchach każe sobie podać gazetę i kawałek papieru toaletowego i mówi, że robi sisi:-D:-D:-D:-D jeszcze jest "dlobla" -dobra, "idziś" -widzisz i na tym mniej więcej koniec, choć dogadujemy się we wszystkim;-) poczekamy zobaczymy co będzie dalej;-)

Antoś widzę, że oprócz nocnika to z Tymim możecie sobie podać rękę:-);-)
a dzis było nowe słowo - "banan" w wolnym tłumaczeniu "babam":tak:;-)

No to u nas z mówieniem nadal słabo, choć są jakieś postępy...i tak wąż robi "bzzzzi", bo ostatnio Flo z zapałem ćwiczy spółgłoski twarde:-) A najukochańszym słowem, od kiedy mieszka z nami siostra jest "ciocia":tak: Ładnie powtarza, ale raptem kilka słów na krzyż, za to zdecydowanie lepiej jest z rozwojem niewerbalnym - potrafi pokazać wszystkie części ciała i głowy, rozumie większosć poleceń (standardowa odpowiedź to "Nie":-p) no i ostatnio rozwaliła mnie zupełnie stopniem kumatości: szukałam jej kropli do nosa i chodzę po domu i mamroczę do niej "Flora, gdzie są Twoje krople". Naturalnie nie oczekiwałam żadnej reakcji,a tu dziecię się zrywa, leci do łazienki i zaczyna mnei wołać. Wchodzę do łazienki a młoda stoi pod regałem na palcach wyciągnięta i próbuje dostać....krople:szok: Sama je tam przed nią schowałam, na najwyższej półce, ale to było dobre 2 tygodnie temu, a ona, skubana, zapamiętała...szok normalnie:shocked2:

reklama
hej mamuśki, mam pytanie gdzie najlepiej wybrać się z maluszkiem do ortopedy na pierwsza wizyte stawu biodrowego? no i żeby też usg robili. w wawie lub okolicy. jrśli macie tez namiary na prywatne to piszcie mniejwiecej jakie sa ceny. dzieki :)

Do góry