reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze dzieciaczki i wszystko o nich.

Mysmy ostatnio byli na spacerku i Macius najedzony,ale po jakims czasie zaczal plakac.Widac bylo,ze spiacy,ale nie mogl usnac,myslalam,ze sie dobrze nie najadl i z krzykiem wrocilismy do domu.A wydaje mi sie,ze mu sie pic chcialo,bo goraco bylo i tak sie zastanawiam,czy nie brac na spacery herbatki koperkowej,rumiankowej lub wody.
Co do ubrania to tez mam dylemat.U nas pogoda od poniedzialku rewelacyjna-w koncu lato,ale boje sie malego w krotkim rekawku wyprawic,zakladam mu jeszcze jakas bluzke z dlugim i czapeczke,bo pogoda fajna ale do upalow w Polsce jeszcze daleko.
Post nasz maly spi i je kiedy chce i nie budze go na karmienie.Chyba jeszcze nie ma stalego rytmu,bo ostatnio np.jestesmy duzo na dworze i on wtedy caly czas spi nawet przez 4 godz,a watpie,ze wyglodaloby to tak jakbysmy siedzieli w domu.Natomiast od dwoch nocy idziemy spac o 23,budzi sie o 2-2.30,a pozniej o ok 6 i o 9.Generalnie co ok 3 godz.

reklama
moja nie ma uregulowanego snu
ta herbatke mozna wszedzie kuepic z artyk. dla dzieci
na dworze ja juz dawalam cyca- w cieniu i zakrylam glowke pieluszka,zeby nie owialo
teraz mala spi w lezaczku- moi rodzice kupili nam uzywany- wlaczylam jej wibracje i spi od 18 :-) troszke odpoczelam
dzisiaj bede notowac jak ona sie budzi w nocy...

Mój w dzień też nie ma stałego rytmu,je na żądanie raz śpi dłużej a raz krócej.W nocy jest w miarę regularnie o 21 kąpiel,potem jedzonko i lulu,następni ok 24-1 się budzi,potem ok 3-4 i ok 7-8

Kamu - moja śpi na dworze w wózku, nawet jak wychodzimy i popłakuje to na dworze zasypia. Ja ze sobą zabieram w butelce przegotoaną wodę i jak zaczyna płakać po dłuzszym czsie to jej trochę daje, potem smoka do buzi i powoli wracamy do domku. Mój M był dziś na spacerze ponad 2 godz no i wracali z płaczem do domku bo mała była juz głodna.
A ja chyba naprawdę mam prblem z tym pokarmem - do tej pory karmienie to było 15-20 min ( od samgo początku tak jadła ) i jeden cycek starczał jej na jedno karmienie, a teraz 45 min i to jeden i drugi cycek i obawiam się że sie nie najadła bo marudzi....a moja cyce juz puste:no: jutro kupię tą herbatkę, moze pomoze...a słyszałam też że Karmi pomaga na laktacje, cos na ten temat wiecie?
Teraz muszę się sztucznym ratować niestety...

Z tym karmieniem to same problemy... Mój mąż mówi, ze sie nakręcam! Ale wszędzie czytam o około godzinnym karmieniu, a mała je 10-15 minut i ma dosyć. Tak co 2 czy 3 godziny. Nie wiem, czy to normalne? Ale skoro śpi to chyba się najada? I po każdym jedzonku tak rozkosznie się przeciąga i popiskuje:-) Tyle że mało przybrała na wadze...

Kaja mi polozna mowila,ze karmienie z jednej piersi nie dluzej niz 20 min,a dziecko powinno jesc co ok 3godz.Mama mi mowila,ze kiedys bylo tak,ze dziecko mialo jesc wlasnie co 3 godz,a nie kiedy chce.Wiec mysle,ze u was sytuacja jak najbardziej normalna.Jak sie corcia najada i zadowolona to chyba nie ma sie co martwic.Moj malutki tez co ok 3 godz.
Pabla mi ta herbatka pomogla.Wczesniej karmilam na dwa cyce,a teraz z jednego,chyba,ze Macius przespi 4 godz i budzi sie strasznie glodny,to jeden nie starcza:tak:Pewnego dnia mialam flaki a nie cycki i karmilam co godzine,wypilam herbatke i na drugi dzien juz spoko.Tak mi posmakowala,ze pilam codziennie.Teraz chyba przystopuje z herbatka,bo co 3 godz mam twarda jedna piers ta co ostatnio nie uzywana byla,az boli tyle mam mleka,ale Macius szybko oproznia i zadowolony najedzony:-)Poza tym ta herbatka zawiera melise-na uspokojenie,koperek i anyz -na brzuszek i rutwice wspomagajaca laktacje.I tak sobie mysle,ze skoro tyle kosztuje to chyba powinna cos dzialac.

madzia, popieram ja tez opijam sie herbatka laktacyjna. Pomaga :tak:
Na poczatku malo bylo pokarmu, raz dalam malutkiej troszke mieszanki w nocy, bo zglodniala byla bardzo, a w piersiach nic nie bylo... Ale 3 dnia po porodzie juz biale mleczko ladnie lecialo i na szczescie nie potrzebujemy sie dokarmiac :-) (odpukac). Mala generalnie je co ok. 3 godz, tak jej chyba pasuje.

kaja ja bym sie cieszyła na Twoim miejscu a nie martwiła to znaczy ze masz dostatecznie pokarmu i tresciwy a kruszynka dobrze ciągnie bo nie wazne jak długo je jezeli tylko po karmieniu przesypia Ci 2godz. albo dłuzej to wszystko jest ok.

reklama
Kaja - super masz z tym pokarmem, moja też do około 3 tyg zjadała ślicznie jedną pierś na jedno karmienie i maks 15-20 min, a teraz nie wiem co sie stało że je z dwóch i tak płacze .....i karmienie trwa 45 min:no:
W nocy znow postanowiłam karmić tylko piersią i .....od 21 do 24 spała, potem cycek, potem pobudka o 2 i o 4 i wciaz oba cycki....juz nie miałam co z nich wycisnąć więc jak o 5 sie obudziła i szukała cycka to dałam jej sztuczne mleko...wypiła 100 ml, strasznie jej sie ulewało jak nigdy i po pół godzinie wszystko wymiotowała:szok::szok: tak mi chlusnęła na podłogę, wystraszyłam się ogromnie....to chyba sie przejadała....z tym karmieniem cycykiem to tylko problem, ja po porstu nie wiem czy ona jest najedzona, zje cycka, wypluwa sutka i płacze...to chyba wciaz głodna...szlag by to trafił, przed porodem byłam zdecydowana karmić butlą jakby co, a teraz jak widzę że mam ten pokarm to mi szkoda, ale nie mogę z nia dojść do ładu. A tak było pięknie przez pierwsze 3 tyg...moze ona ma alergie na mój pokarm???

Do góry