reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze dzieciaczki i wszystko o nich.

To chyba ta pogoda tak działa na nasze dzieci...Mąz właśnie uśpił małą idę się więc też położyć bo nie wiadomo ile pośpię...
U nas nadchodzi burza....

reklama
eh no i nie nadąże z przeczytanim wszytskiego,ale włączam sie do wątku,lepiej póżno niz wcale:) pozdrawiam wszytskie szcześliwe mamy:-D

oj ja tez nie nadazam,bo sa goscie i nie ma jak przed kompem przysiasc.
W kazdym badz razie czkawki tez mamy i cyc pomaga,ale watpie zeby to z zimna bylo.Przewaznie jak sie naje chyba za duzo,bo lapczywy strasznie:zawstydzona/y:Potem musze mu cyca dac,ale chyba tylko do zapicia.Kolki narazie sa nam obce-odpukac.
Dzisiaj nasz synek przechodzi samego siebie pod wzgldem grzecznosci.Nie zaplakal ani razu w ciagu calego dnia:-)Bylismy na przejazdzce i w Ikei a pozniej jeszcze na spacerze i maly caly czas spal,w domku cyc i znow spanko.Nawet sie kapal na spiaco i w ogole krzyku nie bylo.Teraz troszke pociumkal cycusia i juz detka.Zlote dziecko:tak::-)

A my po wizycie u pediatry z kolejnymi dobrymi wieściami: Mała od wyjścia ze szpitala czyli w ciagu 5 dni przybyła 330 gr:szok: Ja się martwiłam,że malutka taka, a tu nam Pudzian rośnie....:-D Dostałyśmy witaminy, Cebion i witaminę E na potencjalną śladową zółtaczkę....pani doktor co prawda mówiła, że ona raczej ciemną karnację ma (tu maż spojrzał na mnie podejrzliwie, bo my oboje bladzi jak dzieci piekarza:-p), ale prewencyjnie niech witaminy pobierze. Na łuszczenie mamy stosować Oilatum albo zwykły krochmal, ale ponieważ powolutku schodzi, to chyba najpierw spróbuję z krochmalem. Dostałyśmy też krople na brzuszek, chociaż od tego incydentu parę dni temu już z brzuszkiem spokój, więc to pewnie były skutki mojego niepohamowanego obżarstwa:baffled:
Po rozmowie z lekarką zdecydowałam się na szczepionkę 6 w jednym, a ponieważ w międzyczasie okazało się, że nam z kredytu jednak środki zostaną, to zamiast przejeść zainwestujemy jednak w te pneumokoki:tak:
Co do ćwiczeń nóżki, to odpukać nawet się nie awanturuje tylko grzecznie daje się rehabilitować, wieć jestem dobrej myśli. A w kwestii spacerów miałyście rację, przespała całą drogę, mimo, że część musiałyśmy pomykać wzdłuż wylotowej dwupasmówki w huku aut - jedyny minus to taki, że zaczyna marudzić, jak przystaniemy....czyli czekają nas spacery wyczynowe szybkim truchtem bez chwili wytchnienia:-D

Moja też sie wierci jak stanę z wózkiem...
Teraz mam chwilkę spokoju, chyba sie szybko wykąpię i moze potem wyjdziemy na spacer...wczoraj mała padla dopiero 20:30, obudziła się około 22:00, zjadła 100 ml mleka i spała do 1:30....a potem już niestety pobudki o 3,4,6....i znow stękanie, pręzenie itp....zawsze ma to o tej porze nad ranem...więc niby kolki, ale nie płacze, tylko pojękuje, popłakuje i zasypia i tak cały czas...
Zobaczymy jak dzisiejszy dzień bo wczorajszy to koszmar, życ mi nie dała...

Dziewczyny, a jakie są orientacyjne ceny tych skojarzonych szczepionek i kiedy trzeba mieć pierwsze fundusze? Wy już w temacie, a ja chciałabym się przygotować:tak:

U mnie 6 w jednym około 200 PLN, rotawirus jak u Pabli, a pneumokoki około 250-300 jedna dawka; Florka 6 w 1 ma dostawać w 3 dawkach co 2 tygodnie począwszy od 6 tygodnia życia razem z roatwirusoami, a po tej serii pneumokoki. Dobra informacja jest taka, że za pneumokoki każdą dawkę płaci się osobno, więc łatwiej to finansowo unieść.

Pabla, a byłaś u lekarza z tymi kolkami Lenki? może potrzebne są jeszcze jakieś inne leki? Czytałam też, że chustowanie pomaga podobno, kwestia tylko czy Lenka zechce siedzieć w chuście, bo Florka na razie odmawia:/

reklama
Na kolki słyszałam, że jest świetna maść WIND-salbe N rozgrzewająca... ale żeby ją dostać to trzeba się troche nawojować boteoretyczne tylko w Niemczech jest!

Survivor... moja Zuzka już waży 3950 :-p a jak wychodziła w czwartek ze szpitala to było 3550... więc też daje czadu... dodatkowo też ma taką ciemniejszą karnacje i wszyscy podejżliwie na mnie patrzą czy jakiegoś hiszpana nie dorwałam bo za bardzo nei ma po kim...

Co do szczepionek to jeszcze nic nie wiem... dopiero w 3 tygodniu życia mam się zgłosić na kontrole do pediatry więc pewnie wtedy wszystkiego się dowiem :-)

A jak na razie u mnie mała śpi, je, kupka, śpi, je i kupka itd.... :-)

Do góry