reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza.

Dziewczyny jak przemywacie oczka sola fizjologiczną ? Najpierw na wacik i wacikiem przecieracie czy prosto na oczko i wtedy przecieracie :confused2: Bo ja najpierw na wacik - tylko teraz przeczytałam że powinno sie inaczej ????:szok:

reklama
ja zawsze na gaze, nie na wacik, bo mnie w waciku te wloski zawsze denerwowaly co sie czepialy o wszystko. i ta gaza mocno nokra z soli fizjolog i przecieralam lekko od zewnatrz do srodka kazde oczko swiezym gazikiem.

Byłam wczoraj na rehabilitacji z Julką, tym razem trafiłyśmy super Panią ( to chyba nagroda za dermatologa :tak:;-) ) na razie obserwowała małą jej odruchy i zachowanie. Zajęcia mamy raz tygodniu a resztę ja mam powtarzać w domu. Zaczęłyśmy od pracy nad rozluźnieniem barków. Co do przewrotów, a raczej ich braku powiedziała, że mamy jeszcze czas, ale to też będziemy ćwiczyć. Najpierw trzeba zminimalizować napięcie w okolicy ramion. W tej chwili mamy jeszcze 9 zajęć, ale powiedziała, że da na pewno kolejne.
Stwierdziła jeszcze asymetrię, ale to też ma się unormować dzięki ćwiczeniom.
Pierwsze 20 minut mała zniosła całkiem ładnie, przyglądała się Pani a później ostatnie 10 minut już płakała, zmęczona była bidulka.

ja już nie przemywam :zawstydzona/y:, ale zawsze lałam na gazik :tak:
są różne stopnie usg, ja się kapnęłam dopiero w domu i już lekarza nie miałam okazji zapytać, ale na pierwszych bioderkach mieliśmy zapis Ib a teraz jest Ia :baffled: o co cho????

stokrotka.af - nie znam się na zapisach, dla mnie ważne było czy jakieś tam jajo się wyprodukowało. U nas bioderka ok.

Weronika po wczorajszych szczepieniach jednak troszkę była marudna w stosunku do normalnego dnia, wieczrem padła, ale 3 razy się wybudzała, by cyca pocyckać sobie, od 21 spała już do rana, z przerwą na żarełko i rano wesolutka. Temperatury czy innych objawów póki co brak, ale eferalgan 80mg w lodówce leży.

ja już nie przemywam :zawstydzona/y:, ale zawsze lałam na gazik :tak:
są różne stopnie usg, ja się kapnęłam dopiero w domu i już lekarza nie miałam okazji zapytać, ale na pierwszych bioderkach mieliśmy zapis Ib a teraz jest Ia :baffled: o co cho????

Diagnostyka i ocena skuteczności leczenia dysplazji stawu biodrowego opiera się przede wszystkim na badaniu ultrasonograficznym. Ocena bliższego końca kości udowej i panewki stawu biodrowego pozwala zakwalifikować staw do jednego z czterech typów w klasyfikacji Grafa:

• Typ I – prawidłowe stawy biodrowe;
  • Typ II – stawy biodrowe fizjologicznie niedojrzałe (IIa i IIb), stawy biodrowe dysplastyczne bez decentracji głowy kości udowej w panewce (IIc);
  • Typ III – stawy biodrowe dysplastyczne z decentracją głowy kości udowej w panewce;
  • Typ IV – zwichnięte stawy biodrowe

Biodra prawidłowe:
Ia - alfa > bądź = 60', beta < 55'
Ib - alfa > bądź = 60', beta > 55'

Ukształtowanie panewki dobre
Kostny brzeg panewki ostry lub tępy
Obrąbek chrzęstny wąski i długi lub krótki o szerokiej podstawie.

IIa - alfa 50'-59', beta >55' - oznaczenie stosowane tylko u dzieci poniżej 3 miesiąca życia. Może być dodatkowo oznaczone "+" lub "-", gdzie:
IIa+ opisuje się:
Ukształtowanie panewki dość dobre
Kostny brzeg panewki zaokrąglony

IIa- opisuje się:
Ukształtowanie panewki wadliwe
Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej

Biodra dysplastyczne:
IIb - alfa 50'-59', beta > 55' (oznaczenie dla dzieci powyżej 3 miesiąca życia)
Ukształtowanie panewki wadliwe
Obrąbek chrzęstny szeroki obejmujący głowę kości udowej

IIc - alfa 43'-49', beta < 70'-77'
Istnieje zagrożenie przemieszczenia głowy kości udowej

IId - alfa 43'-49', beta > 77'
Decentralizacja głowy kości udowej.

III - alfa <43', beta > 77'
Biodro podwichnięte:

IV - alfa <49', beta > 77'
Biodro zwichnięte.

ja przemywam na wacik

tak patrze ze Wy chodzicie na bioderka po kilka razy, a My bylismy tylko raz? ale nikt mi nie kazal powtarzac, a moze powinnam ?

ja przemywam na wacik

tak patrze ze Wy chodzicie na bioderka po kilka razy, a My bylismy tylko raz? ale nikt mi nie kazal powtarzac, a moze powinnam ?

po czwartym miesiacu sprawdza sie czy jadra kostne sie prawidłowo wykształciły (wczesniej zazwyczaj ich jeszcze nie ma, zalezy kiedy robi sie usg pierwsze) dla spokoju sumienia mozna isc - my mielismy na wynikach wlasnie kontrole po 4 msc a teraz juz nic. czasem sprawdza sie jeszcze jak maluszek zaczyna chodzic

Dziewczyny jak przemywacie oczka sola fizjologiczną ? Najpierw na wacik i wacikiem przecieracie czy prosto na oczko i wtedy przecieracie :confused2: Bo ja najpierw na wacik - tylko teraz przeczytałam że powinno sie inaczej ????:szok:
ja na gazik wacik ma włoski głupie i ich nie uzywałam ;)

reklama
stokrotka.af - nie znam się na zapisach, dla mnie ważne było czy jakieś tam jajo się wyprodukowało. U nas bioderka ok.

Weronika po wczorajszych szczepieniach jednak troszkę była marudna w stosunku do normalnego dnia, wieczrem padła, ale 3 razy się wybudzała, by cyca pocyckać sobie, od 21 spała już do rana, z przerwą na żarełko i rano wesolutka. Temperatury czy innych objawów póki co brak, ale eferalgan 80mg w lodówce leży.

no masz mnie nikt o jakimś jaju nie mówił, tylko,że ok więc pewnie go mamy ;-)

ja przemywam na wacik

tak patrze ze Wy chodzicie na bioderka po kilka razy, a My byliśmy tylko raz? ale nikt mi nie kazał powtarzać, a może powinnam ?

pierwsze usg jakoś tak w 6-7 tyg i potem przed 9 miesiącem do kontroli a potem już nie trzeba

Do góry