reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza - szczepienia, choroby, kontrole

reklama
Byliśmy dzisiaj na szczepieniu, ale nie zaszczepiliśmy córeczki. Od poniedziałku jest bardzo marudna, budzi się w nocy i płacze, więc lekarz stwierdził, że nie ma sensu jej męczyć dodatkowo szczepieniem.

Zapytałam o gluten i powiedział, że on uważa, że nie ma potrzeby się spieszyć i spokojnie mogę iść starym schematem. Muszę pomyśleć nad tym.

Witamina D3 do 2-3 roku życia z przerwą na lato, ale jeszcze nie w tym roku.

Warzyw nie kupować w sklepach (ponoć bardzo dużo w nich azotanów). Jedynie od cioć, wujków, babć z działeczki można brać ;-) W innym przypadku lepiej podawać słoiczkowe dania.

Warzyw nie kupować w sklepach (ponoć bardzo dużo w nich azotanów). Jedynie od cioć, wujków, babć z działeczki można brać ;-) W innym przypadku lepiej podawać słoiczkowe dania.

Ja pracuję w rolnictwie i wiem, że na prawdę sporo chemii jest w warzywach. :no: Pryskają nawet maliny i jeżyny:no: więc trzeba dokładnie płukać !!!
A pomidory hodowane pod tunelami są na pożywkach , nie w glebie więc w tych pożywkach nie ma wszystkich składników pokarmowych, które mają pomidory z gleby. Lepiej kupić od kogoś ze wsi, kto ma mniej krzaczków ale zdrowsze (chociaż pewnie tez mogą być pryskane)

Ja pracuję w rolnictwie i wiem, że na prawdę sporo chemii jest w warzywach. :no: Pryskają nawet maliny i jeżyny:no: więc trzeba dokładnie płukać !!!
A pomidory hodowane pod tunelami są na pożywkach , nie w glebie więc w tych pożywkach nie ma wszystkich składników pokarmowych, które mają pomidory z gleby. Lepiej kupić od kogoś ze wsi, kto ma mniej krzaczków ale zdrowsze (chociaż pewnie tez mogą być pryskane)
A marchew, ziemniaki, buraki, itp?

A marchew, ziemniaki, buraki, itp?

Te raczej nie, przynajmniej w tych gospodarstwach w których ja widziałam nic nie stosowano. Ziemniaki są pryskane od stonki ale nie wiem do końca jaki to ma wpływ bo warzywami bezpośrednio się nie zajmuję. :-(
Najlepiej kupować warzywa z gospodarstw ekologicznych bo tam nie wolno stosować żadnych środków chemicznych ( u mnie na targu niektórzy sprzedający sami mówią że maja warzywa z takich gospodarstw) ale nie wszystkim można wierzyć! Zdarzały się przypadki, że niestety stosowano środki chemiczne.

To mnie trochę pocieszyłaś, bo ja kupuję w warzywniaku.

Mi lekarz powiedział, że właśnie można kupować od kogoś kto ma małe gospodarstwo i sprzedaje (nigdy nie duże gospodarstwo, bo od razu na bank stosuje chemię), ale trzeba mieć pewność, że ten ktoś również nie pryska warzyw :confused2:

Mi lekarz powiedział, że właśnie można kupować od kogoś kto ma małe gospodarstwo i sprzedaje (nigdy nie duże gospodarstwo, bo od razu na bank stosuje chemię), ale trzeba mieć pewność, że ten ktoś również nie pryska warzyw :confused2:
Lepiej powiedzieć, że to dla małego dziecka i wtedy mam nadzieję, że sprzedający nie wciśnie czegoś pryskanego...
Ja czasami tak mówię ale i tak będę dawać na razie słoiczki.

Ja też mam Devikap i mam podawać 1 kroplę :happy: Podaję bezpośrednio do buzi, bo tak mi zalecono. Ale faktycznie czasem się zacina, a czasem poleci troszkę więcej ;-)
też mam Devikap i sie zacina. :sorry::tak:ja robie tak: odciągam troche mojego mleka na łyżeczke do tego dodaje kropelke witaminy i strzykawką 2ml daję małej do buzi. próbowałam witaminę prosto do buzi małej ale jest to niewykonalne bo zakraplacz sie zacina a mła nie przyma przecież otwartej paszczuni przez pół godziny:-D
Pytałam o szarpanie za uszy - pani doktor nie miała pojęcia, czemu tak się dzieje.. Tu też wspomniała, że może to jakieś alergiczne :rolleyes:

Dziąsła obejrzała, ponoć na dole się rozpulchniają, ale nie kazała niczym smarować, "jeszcze jest na to czas"...

Pytałam o gluten - pani doktor nie określiła się, co myśli o wprowadzaniu glutenu w szóstym miesiącu.. Powiedziała tylko, że jest zaskoczona, że tak wcześnie, bo przecież dawniej to dopiero w 10 miesiącu się podawało..
Moja mała też szarpie uszka i myślę że to objaw zdenerwowania, zniecierpliwienia. Zaobserwuj w jakich sytuacjach Piotruś tarmosi swoje biedne uszka. Laura robi to np jak ssie pierś i jej nie leci:zawstydzona/y: mam czasem wrażenie że robi to bo nie ma co zrobić z rączką. :eek: a lekarze na wszystkie pytania, na które nie znają odpowiedzi mają jedną : ALERGIA:-D
jeśli chodzi o dziąsła to ja małej już od czasu do czasu smaruje Calgelem:tak:
Moja lekarka powiedziała że teraz gluten wprowadza sie wcześniej :happy: więc wychodzi na to że masz lepsze informacje niż ta "pani doktor":-D:tak:

reklama
Właśnie wróciliśmy z drugiego szczepienia Infanrixem. Madzia była dzielna:-)
Po analizach morfologicznych okazało się, że niunia ma trochę za mało żelaza, dlatego mamy przepisaną łyżeczkę dziennie Ferrum. I w związku z tym lekarka powiedziała, że takie dzieci powinny zaraz po skończeniu 5 miesiąca jeść mięsko:tak:.
Waży 6700.:tak:

witaminkę D3 mamy barć na przemian jednego dnia 1 kropelkę, następnego dnia 2 kropelki.

Do góry