reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza - szczepienia, choroby, kontrole

reklama
Ja daję 2 krople do buzi, tak jak zaleciła pediatra. Czytałam na ulotce,że powinno się dawać 1 kroplę, 2 w określonych przypadkach. No i latem można dawać mniej jeśli dziecko dużó przebywa na dworzu.
Ja nie chcę Cię straszyć blueberry, ale moja bratowa chciała być mądrzejsza od lekarzy i też nie dawała witaminy D3, na początku małej nic nie było, ale teraz ma 1,5 roku i krzywicę.

tutaj sie w ogole nie daje i jakos dzieci normalne sa, krzywicy nie maja;-):-)

Poszperałam w necie i dowiedziałam się, że pierwszym objawem niedoboru witaminy D3 jest nadmierna potliwość, szczególnie główki, a kolejnym spłaszczenie potylicy. Z kolei objawy przedawkowania, to wzmożone pragnienie (dziecko ciągle chce ssać), zwiększone oddawanie moczu (zużywamy więcej pieluszek), brak apetytu (dziecko chce ssać, ale na mleko nie ma ochoty, jest więc niespokojne), zaburzenia snu, ulewania, wymioty, osłabienie siły mięśniowej.

Tak na wszelki wypadek ;-).

Poszperałam w necie i dowiedziałam się, że pierwszym objawem niedoboru witaminy D3 jest nadmierna potliwość, szczególnie główki, a kolejnym spłaszczenie potylicy. Z kolei objawy przedawkowania, to wzmożone pragnienie (dziecko ciągle chce ssać), zwiększone oddawanie moczu (zużywamy więcej pieluszek), brak apetytu (dziecko chce ssać, ale na mleko nie ma ochoty, jest więc niespokojne), zaburzenia snu, ulewania, wymioty, osłabienie siły mięśniowej.

Tak na wszelki wypadek ;-).

No po tym co napisałaś to myślę, że może 1 kropelka by wystarczyła, zwłaszcza, że niektóre dzieci w ogóle nie biorą (ale to może nie jest dobre).
Poza tym mamy teraz lato i rzeczywiście dzieci sporo przebywają na słońcu więc mają naturalną witaminkę.
Warto się nad tym zastanowić.:confused2:

a w ogole to slyszalam, ze powoli odchodzi sie od rytunowego podawania D3 (czego przykladem moze byc Karolek blueberry):tak:
mojemu siostrzencowi lekarka przedawkowala i do dzisiaj sie za nim hiperwitaminoza ciagnie, a ma juz prawie dwa lata:wściekła/y:i nie wiadomo, jakie beda tego konsekwencje w przyszlosci:-(

Przeraziłyście mnie tą witaminą D3 :szok:

Ja wg zaleceń lekarki podawałam małemu w sumie przez 3 tygodnie po 3 krople dziennie. Do tego Cebion multi i niezbyt dużo, ale jednak mleka modyfikowanego :rolleyes:
Mały ma miękką potylicę, do tego bardzo mu się główka poci..
Ale wyczytałam teraz, że miękka potylica może być spowodowana nadmiarem fosforanów w diecie :confused:

Muszę się wybrać do pediatry, bo inaczej się będę zamartwiać.. Nie chcę, żeby moje dziecko chorowało przez przedawkowanie leku..

też nic nie słyszałam:shocked2: ja podaje małej z mlekiem na łyżece lub dodaje do butli
Ja podaję na łyżeczce z mlekiem :tak:

Ja daję cały czas 2 krople D3 ale ta ilośc zależy chyba od prodeucenta D3 bo rózni mają różną ilość jednostek witaminy w kropli. My dostaliśmy Devikap i on ma 500 jm a koleżanka ma dawać po 1 kropli ale ta jej witamina ma 1000jm. Tez daję go na łyżeczce z mlekiem bo ten zakraplacz mnie czasem do sząłu doprowadza bo albo nic nie kapie albo jedna za drugą więc wolę nie ryzykować wkraplając do buzi a tak jak mi się za dużo wyleje to wylewam i kapie od początku.

reklama
Do góry