reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dolegliwości

reklama
Ale hodzi mi o pokarm bo tabletki juz biore co ma duzo zelaza?

" Produkty bogate w żelazo (w kolejności od najbogatszych) to: drożdże, żółtko, mięso czerwone, płatki owsiane, śliwki suszone, orzechy, rodzynki, pszenica. "

"Najlepszym źródłem żelaza jest wołowina i wątróbka. Sporo tego składnika zawierają też żółtka jaj, kasze, rośliny strączkowe, orzechy, szpinak. Jednak żelazo z produktów pochodzenia roślinnego jest słabo przyswajalne. By poprawić jego wchłanianie, dobrze jest zestawiać produkty bogate w żelazo z tymi obfitującymi w witaminę C, np. jajecznicę jeść z sałatką z pomidora i szczypiorkiem. "

globulki w tej chwli wlasnie brac musze :/ juz po raz drugi odkąd jestem w ciąży,Clotrimazolum + krem :eek: to że wypływa conieco na drugi dzień to jeszcze jakoś przetrawiam ale jak włożę tego "czopka" to straszne nieprzyjemne uczucie, nie mogę się przez to ułożyć bo czuję jak mi się tam coś dzieje :baffled: juz sie nie moge doczekac kiedy skoncze to opakowanie :wściekła/y:

mnie ostatnio bolą żebra jak leżę na boku w łóżku - budzę się z bólem:baffled: i jakoś mi się podniosły narządy wyżej, bo mi ciężko po jedzeniu i zaczynam się prostować żeby łatwiej się oddychało; ale póki co, zgagi nadal nie mam;-)

Dzieki dziewczyny za informacje przeraza mnie ten peczek pietruszki dziennie:))no ale coz zmusze sie;)

Natala - to tylko tak przerażająco brzmi ;-) ja potrafie pół pęczka posiekanej pietruszki zjeść w rosole lub zupie pomidorowej ;-)

a jeśli lubisz makarony.. to mogę polecić jeden z moich ostatnio ulubionych:

składniki:
makaron (ja najchętniej z wiadomych względów używam razowego teraz)
cukinia
pomidory
czosnek
pęczek pietruszki ;-)

pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno pokroić
cukinie umyć i pokroić w drobne plasterki (ja i tak wcześniej kroję na pół, bo plasterki zbyt duże są), podsmażyć na oliwie z oliwek /oleju słonecznikowym przez chwile, dodać pomidory i czosnek (w zależności od tego jak bardzo lubisz - 2-4 ząbki drobno pokrojone). Smażyć chwilę, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, i wymieszać z ugotowanym makaronem.
Wersja na upały: smażymy tylko cukinię z czosnkiem i dodajemy do posiekanych pomidorów wymieszanych z posiekaną natką pietruszki - dodajemy makaron, mieszamy. JEMY. :-)

Ja praktycznie nie dodaję soli (oprócz makaronu), ale dla kogos kto woli wyraźniejszy smak - można doprawić solą i pieprzem.

prosta rzecz, robi się ją tyle, ile czasu zajmie ci ugotowanie makaronu a ile składników tak ważnych dla nas w ciąży: potas, żelazo, magnez.... błonnik... no i co najważniejsze - ten pęczek pietruszki wchodzi łatwo w takiej formie ;-)

GOSIA fajny przepis... wypróbuję :tak:

NATALA ja zjadam serek wiejski z peczkiem pietruszki i pomidorem na śniadanko czasem jeszcze sobie wkroje rzodkiewkę - ale to jesli nigdzie nie idę bo mi sie rzodkiewka dośc wyraźnie "przypomina" :baffled:

reklama
hej mamusie.ostatnio zaczely mi sie bardzo silne skurcze, ktore juz od paru dni mnie budza nad ranem:(i do tego czesto latam na kibelek bo strasznie mnie czysci:zawstydzona/y: no i od 3 dni praktycznie cale dnie boli jak na okres....to juz czas na takie bole???ktos tez tak ma????

Do góry