wlasnie dziewczyny mam do was takie pytanie co do skracania szyjki macicy i skurczy, poniewaz to moja pierwsza ciaza to im wiecej czytam i sie dowiaduje tym bardziej jestem przerazona. Wiec jesli chodzi o skurcze to jezeli ktoras z Was je ma lub miala to czy sa one w 5 mies az tak odczuwalne? i czy są bolesne? a jezeli chodzi o skracanie szyjki macicy to skad moge wiedziec kiedy sie to dzieje? wniosek nasuwa mi sie jeden mniej czytac bo kazda jedna dolegliwosc daje mi do myslenia
Napiszę Ci co wiem z własnego doświadczenia. Co do skurczy, to jak najbardziej je czujesz i pewnie byś je poznała. To całkiem inne uczucie, niż kłucie w jajniku. Napina ci się cały brzuszek, jest przez chwilę wyraźnie twardszy, a potem mija. Jeśli skurcze są bezbolesne, to nic poważnego, macica się przygotowuje, ale jeśli odczuwasz ból podczas skurczu, to powinnaś powiadomić lekarza. Skracanie się szyjki nie jet bolesne. To znaczy czsem wystpują skurcze i bóle, a czasem nie. Jeśli nie masz, żadnych specjalnych objawów(typu krwawienia), to bądż spokojna, poza tm lekarz na każdej wizycie sprawdza stan szyjki.Mam nadzieję, że rozwiałam twoje wątpliwości. A co do czytania, to faktycznie czasem lepiej sobie odpuścić bo strasznie stresuje.