reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze brzuszki :)

Dagi jestem w szoku, bo sądziłam, że jednak w uk to ta służba zdrowia funkcjonuje naprawdę dobrze.. Jak można sprawdzać wagę i długość macając, co za absurd. Przecież nie wolno uciskać brzucha a macanie dodatkowo powoduje skurcze. Nie ma tam żadnego porządnego lekarza??

reklama
Położne mają swoje sposoby, od wieków bez usg musiały sprawdzać, czy się dzieć zmieści. Mi w 2 ciążach nikt wagi nie sprawdzał. Przed drugim porodem mi zmierzyli, ale jakbym nie rodziła po terminie to też bym nie wiedziała. Teraz mam takie atrakcje :-) :-)

Jenn ale tu w ciazy nie chodzi się do lekarza :o chyba, że ciąża jest wysokiego ryzyka. Tu chodzi się do poloznej tylko i wyłącznie. Gdyby nie to, że jakieś dwa tyg temu źle się czułam, zaczęłam plamic i miałam właśnie skurcze to do końca ciazy nie zbadał by mnie żaden ginekolog. Kolejny absurd....badania w ciąży, nie robią krzywej cukrowej (zrobiłam prywatnie będąc w pl) w ogóle odnośnie badań widziałam jak piszecie juz nawet nie pamiętam jak one się nazywają. To zrobiłam wielkie oczy bo w życiu nie slyszalam o tym. Z karty ciazy wiem, że na początku oznaczają grupę krwi, robią badania na hiv, antyciala różyczki etc. Później robią co msc badania krwi i na każdej wizycie moczu. Ważnona uwaga byłam raz w pl jak byłam u ginekologa i raz na ostatniej wizycie jak się upomnialam. Tak oni tu metrem mierzą brzuch ale nie obwód tylko od mostka do spojenia losowego, później sprawdzają jak dziecko jest ułożone i podobno....mniej więcej wiedzą jak duże ono jest

Megami.....dzięki, trochę mnie uspokoiłas. Bo już byłam w stanie wmówić poloznej, że coś mi się dzieje.....

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dagi mój gin jest anty usg, jak nie ma potrzeby. On ułożenie dziecka maca rękami przez brzuch normalnie, wielkość macicy też bada palpacyjnie, i sprawdza też po wysokości na jakiej słychać tętno dziecka w stosunku do pępka, jak nisko to głowkowo, jak w okolicach pępka i wyzej to pośladkowo :) Młody chłopak jest, a ma takie troche przedpotopowe metody :-D

Żelka ja akurat wiedziałam że mała była ulozona posladkowo bo bylam prywatnie na usg a później jak się obrocila to polozna mi powiedziała bo "macala" brzuch" także to mnie nie dziwi. Ale choćby same te badania itp. Taka trochę abstrakcja.

Megami ja miałam 5 usg :p w tym jedno z mojego widzimisie. Co żałowałam później jak nie wiem, bo mnie pajac nastraszył małogłowiami, hipotrofiami itd ... yhs. Taakże czasem lepiej mieć te 3 i z głowy :p

Ciekawośc pokarała haha :-) Poprzednio miałam po 3 i było ok, teraz niby co wizytę, ale jakbym nie miała, bo nie widzę i trwają 5 sec.

Dagi mnie podejśćie z uk już nie dziwi, może dlatego że naoglądałam się serialu 'Położne' :-D

reklama
Megami tzn ja ogolnie na same położne nie mogę narzekać, wiem ze to nie one wymyślają takie zasady. Jakoś się do tego przyzwyczaiłam. Różnice są ogromne i one mnie najbardziej zaskakuja. No, ale cóż ja na to poradzę. I choć po ostatniej wizycie w szpitalu bylam zadowolona, że mnie zbadał gin, zrobili inne badania, zaradzili wg mnie odpowiednio. Nie było problemem z przyjęcie mnie itp. To jednak chyba pora się przyzwyczajać i to tak na prawdę. Z kolei mam koleżanki, które rodziły i w pl i w uk i one twierdzą, że w uk opieka okoloporodowa jest o wiele lepsza niż w pl no ale póki co nie mnie to oceniać. Jak urodze to wtedy będę oceniała:)

Do góry