reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

* Nasze BRZUSZKI *

Co do brzucha, Beata właśnie o to chodzi z tym opadaniem...dzieje się tak, kiedy dziecko wsuwa się do kanału rodnego, a tym samym wszystko się obniża:) Moja Mała leżała do dołu główką już ponad dwa miesiące, więc jedyne co mogła zrobić w przeciągu ostatnich 2 tygodni to obsunąć się jeszcze niżej...a sądząc po bardzo mocnym bólu pęcherza i bólu całego dołu przy stawianiu kroków...hm..przypomina mi to właśnie te odczucia z pierwszej ciąży, kiedy właśnie synek zszedł do kanału rodnego. Generalnie zaczęło mi się lepiej oddychać i już nie czuję naporu na brzuch kiedy siedzę. Jedyne czego nie czuję, a czułam w pierwszej ciąży to drętwienie pachwin przy chodzeniu.

reklama
Takhisis z twojego opisu wnioskuje, ze moja tez juz w kanale. Jedynie z tym oddychaniem wcale mi nie latwiej, wiec przeciwnie, sapie jak lokomotywa i tchu mi brak jak tylko wejde na pietro. Dla mnie to nowowsc, bo z pierworodnym nie "zaszlam" tak daleko z ciaza.

Paulinek ja już sama nie wiem. W pierwszej ciąży tak miałam, więc wnioskuję, że teraz objawy oznaczają to samo:) ale kto to wiem. No i zmniejszyła się liczba ruchów...wcześniej było ok 120 na 12-14 godzin, teraz jest 80. Pewnie Mała urosła. Mnie najbardziej męczy ten okropny ból pęcherza przy chodzeniu, czasami nie sposób kroków stawiać...w sumie to bardziej takie perfidne kłucia.

To chyba mam to samo perfidne klucie w pecherz, ze az sycze, nie boli, ale wnerwia. To tak jakby jakims cudem chciala wystawic noge na zewnatrz:-) Tak czy siak brzuch mam raczej nisko od poczatku, a problemy z oddychaniem od jakiegos tygodnia. Moze cisnie mi na przepone? Ja juz glupieje.

Dziewczyny co do opadania brzucha to tak jak takhisis pisala, czuję jak mi wszystko opadło,czuję straszne kłucie na pęcherz i takie ciągłe parcie. Nie mogę się schylać,nawet jak siedzę czuję ,ze brzych mi leży na nogach. Z córą też tak mialam i tak samo to odczuwałam,wtedy brzuch mi opadł na 2tyg przed porodem,ciekawe jak to się będzie miało teraz. Ale nie ma reguły mojej szwagierce brzych w ogole nie opadl nawet jak już leżała na porodówce nie bylo widać,ze ma brzuszek nizej,to zależy kto jaki ma układ i tyle.

na foto moze tego nie widać,ale ja widzę dużą różnicę położenia brzuszka teraz a tydzien wczesniej :tak:

Dziewczyny ale dziecko wstawia się w kanal w trakcie porodu :)

mnie sie dzis babcia meza pyta czy ja dotrwam do chrzcin (15wrzesnia) co mój maz ma byc chrzestnym bo mam tak nisko brzuch ;]
a koleżanka wróży ze urodze w urodziny starszej (18wrzesnia)
ja jednak wole zostac na min 26 wrzesnia i ani dnia wczesniej :p

Dżaga ciekawe czyje wróżby się spełnią :-)
Mi wszyscy wróżą,ze urodzę 28, bo moja mama moich trzech braci urodziła 28 w tym dwóch 28 lipca a jest między nimi dwa lata różnicy :-D

Dżaga, zapytaj lekarza:) Dziecko wstawia się główką w kanał rodny nawet do miesiąca przed porodem. Nie będę się spierać, lekarz lepiej Ci wytłumaczy:) Tak jak już pisałam mój syn leżał główką w kanale rodnym miesiąc przed terminem OM:) W sumie to chyba nawet tak powinno być, że przed porodem główka wstawia się.
Tutaj m.in. jest na ten temat:)
Ty i dziecko w dziewiątym miesiącu.

reklama
Do góry