reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasza waga- rośniemy :)

a u mnie jeszcze jakieś 2 kilo aby dojść do wagi sprzed ciąży...
przez pierwsze 4 miesiące schudlam 6 kilo... teraz już 4 kilo odrobilam, z czego 1,5 kg w ciągu ostatnich 4 tygodni:)
ile się powinno tyć od 6-7 miesiąca - miesiesięcznie? są jakieś wytyczne?

reklama
mm83 - ja od mojej dietetyczki mam takie wytyczne
Niezależnie od wagi startowej przyrost w pierwszym trymestrze 0,5-2,0
Potem
dla BMI poniżej 18,5, calkowity przyrost 12,5-18, w II i III trymestrze 0,5-0,6 tygodniowo
dla BMI 18,5 do 24,9, calkowity przyrost 11,5-16, w II i III trymestrze 0,4-0,5 tygodniowo
dla BMI powyżej 25, całkowity przyrost 7-11,5, w II i III trymestrze 0,2-0,3 tygodniowo

przy czym to BMI to liczone przed ciążą

Phelania jak byłam na echu serduszka to juniorka zbadali dokładnie, dobrze się rozwija, prawidłowo przybiera, więc teoretycznie mogę dalej chudnąć, :-) byle nie za bardzo bo musze jakoś go donosić :-D

no to u mnie nie ma szans ja BMI mialam przed ciążą w normie czyli powinnam w ciazy przytyc od 11,5-16kg... u mnie to juz chyba nie realne bo by to oznaczalo że teraz w ciągu 3,5 miesiąca ktore mi zostalo powinnam przytyc 13,5 kg...??
ja sie bedę cieszyla jak przez te 3 miesiące przytyje 6-7 kg... wtedy bede miala 5 kilo ponad wage wyjsciową...

No z pewnością nie ma sensu sie tuczyć. Każda ciąża inna. Ja nie wymiotowałam ani razu, więc te moje +7,5 do tej pory to nieźle jak dla mnie (ja miałam bmi powyżej 25)

6tc- 76,5
10tc- 76,9
12tc- 76,8
15tc- 78,3
17tc- 78,3
20tc- 79,0
22tc- 79,3
25tc- 80,1
27tc- 81,4

--------------------------------------------------------------

Z wizyt u lekarza:

7tc5d- 77,6
11tc5d- 76,7
15tc5d- 78,9
19tc5d- 79,6
23tc5d- 81,8

Ostatnia edycja:
obliczylam BMI i przed ciaza mialam 18.59
co oznacza niedowage.. wiec moge przytyc te 16:Dufff... jaka ulga juz mam 10 kg na plusie wiec obym sie zmiescila... jednak zabardzo szalalam.. zaduzo slodyczy, ciast..ciasteczek batonikow... dosc tego:D od poniedzialku sie ograniczam... (od poniedzialku bo mam w domu jeszcze paczki i snikersy)haha:szok:

reklama
Hej Dziewczyny,ja przed ciążą ważyłam (normalnie wstyd) 45 kg. obecnie ważę 52,7 kg (od października nic nie przytyłam tylko dziecko urosło. wiec z tego się ciesze. zobaczymy później - pewno przytyje do 62 kg jak przy pierwszej ciazy

Do góry