reklama
A mnie położna odradzała bardzo maści z cynkiem (w tym sudocrem) i mówiła, że zbyt wysuszają. Warto je stosować tylko na ewidentne podrażnienia np. po pieluszkach. No, ale co położna to inne obyczaje tak więc pewnie wiele z Was usłyszało zupełnie odmienne opinie.
AnnaJ007
Fanka BB :)
A mnie położna odradzała bardzo maści z cynkiem (w tym sudocrem) i mówiła, że zbyt wysuszają. Warto je stosować tylko na ewidentne podrażnienia np. po pieluszkach. No, ale co położna to inne obyczaje tak więc pewnie wiele z Was usłyszało zupełnie odmienne opinie.
Sudocrem nie za często, zgadzam się z tym, ponadto ma niefajną konsystencję jak dla mnie.
Ogólnie najlepiej byłoby co zmiana pieluszki przemyć pupę przegotowaną wodą...ale umówmy się że mało komu się będzie chciało...
Ostatnia edycja:
B
Bryszka
Gość
Ja właśnie słyszałam że położne teraz odradzają(parę lat temu gorąco polecały) ale ja nie znam przykładów by sudocrem komuś "zrobił krzywdę", i też się na niego zdecydowałam, wszystkie moje znajome smarowały pupki sudocremem i było oki, więc po co robić eksperymenty.A mnie położna odradzała bardzo maści z cynkiem (w tym sudocrem) i mówiła, że zbyt wysuszają. Warto je stosować tylko na ewidentne podrażnienia np. po pieluszkach. No, ale co położna to inne obyczaje tak więc pewnie wiele z Was usłyszało zupełnie odmienne opinie.
Hej. Ja planuję smarować pupkę chyba po każdej zmianie pieluszki, tylko różnymi specyfikami....raz sudocrem, raz alantan, raz linomag.
Dobrze jest też wietrzyć pupkę, ale niestety u noworodka to trudne...))
Wbrew pozorom u noworodka jest łatwiej wietrzyc pupe niz u starszego dziecka ;-) Oczywiscie o ile w domu jest wystarczajaco cieplo zeby maluszka polozyc spac bez pieluchy.
Ja kladlam Macka na ceracie i kocyku i przykrywalam czyms. Spal spokojnie i sen zabieral mu sporo czasu wiec wietrzyc mogl sie dlugo.
No a starsze dziecko co krocej spi i w czasie snu bardziej sie wierci, to sama wiesz.... Wietrzenie krotsze i rzadsze - tak mysle.
Uzywalam tez wody z mydlem do przemywania pupy, zamiast chusteczek nawilzajacych. Tym razem tez bede w miare mozliwosci, bo to troszke oszczednosc na tych chusteczkach, no i jak dla mnie nie stanowilo to problemu.
Ostatnia edycja:
AniaSm
Fanka BB :)
już kiedyś pisałam więc się powtórzę Mojemu Kubie po sudocremie odparzenie się zaogniało i robiło jeszcze większe , najlepszy okazał się krem NiveaJa właśnie słyszałam że położne teraz odradzają(parę lat temu gorąco polecały) ale ja nie znam przykładów by sudocrem komuś "zrobił krzywdę", i też się na niego zdecydowałam, wszystkie moje znajome smarowały pupki sudocremem i było oki, więc po co robić eksperymenty.
kupiłam w końcu butelki :-) akurat mieli promocję na Dr.Browns 3 szt w cenie 2 więc wziełam ,w sumie przy Kubie też ich używałam na starcie a dopiero potem zmieniłam na Avent :-)
reklama
a ja dziś kupiłam krem Linomag ale co z tego jak kupiłam zły jestem zła,nie powiedziałam że to ma być dla noworodka czytam ulotkę a tam pisze że zawiera kwas borowy i że nie stosować u dzieci ale kosztował tylko ponad 7zł to dużej straty nie ma
ja mam butelki z TT w sumie większość rzeczy mam z TT:-)
ja mam butelki z TT w sumie większość rzeczy mam z TT:-)