reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

Ja też planuję po każdej zmianie pieluszki smarować pupcie delikatnie sudocremem.
Mam jednak pytanie jak to jest z chłopcami, czy jajeczka też się smaruje???

reklama
A mnie położna odradzała bardzo maści z cynkiem (w tym sudocrem) i mówiła, że zbyt wysuszają. Warto je stosować tylko na ewidentne podrażnienia np. po pieluszkach. No, ale co położna to inne obyczaje tak więc pewnie wiele z Was usłyszało zupełnie odmienne opinie.

A mnie położna odradzała bardzo maści z cynkiem (w tym sudocrem) i mówiła, że zbyt wysuszają. Warto je stosować tylko na ewidentne podrażnienia np. po pieluszkach. No, ale co położna to inne obyczaje tak więc pewnie wiele z Was usłyszało zupełnie odmienne opinie.

Sudocrem nie za często, zgadzam się z tym, ponadto ma niefajną konsystencję jak dla mnie.
Ogólnie najlepiej byłoby co zmiana pieluszki przemyć pupę przegotowaną wodą...ale umówmy się że mało komu się będzie chciało...

Ostatnia edycja:
Ja właśnie słyszałam że położne teraz odradzają(parę lat temu gorąco polecały) ale ja nie znam przykładów by sudocrem komuś "zrobił krzywdę", i też się na niego zdecydowałam, wszystkie moje znajome smarowały pupki sudocremem i było oki, więc po co robić eksperymenty.

Hej. Ja planuję smarować pupkę chyba po każdej zmianie pieluszki, tylko różnymi specyfikami....raz sudocrem, raz alantan, raz linomag.
Dobrze jest też wietrzyć pupkę, ale niestety u noworodka to trudne...;)))

Wbrew pozorom u noworodka jest łatwiej wietrzyc pupe niz u starszego dziecka ;-) Oczywiscie o ile w domu jest wystarczajaco cieplo zeby maluszka polozyc spac bez pieluchy.
Ja kladlam Macka na ceracie i kocyku i przykrywalam czyms. Spal spokojnie i sen zabieral mu sporo czasu wiec wietrzyc mogl sie dlugo.
No a starsze dziecko co krocej spi i w czasie snu bardziej sie wierci, to sama wiesz.... Wietrzenie krotsze i rzadsze - tak mysle.

Uzywalam tez wody z mydlem do przemywania pupy, zamiast chusteczek nawilzajacych. Tym razem tez bede w miare mozliwosci, bo to troszke oszczednosc na tych chusteczkach, no i jak dla mnie nie stanowilo to problemu.

Ostatnia edycja:
Ja właśnie słyszałam że położne teraz odradzają(parę lat temu gorąco polecały) ale ja nie znam przykładów by sudocrem komuś "zrobił krzywdę", i też się na niego zdecydowałam, wszystkie moje znajome smarowały pupki sudocremem i było oki, więc po co robić eksperymenty.
już kiedyś pisałam więc się powtórzę Mojemu Kubie po sudocremie odparzenie się zaogniało i robiło jeszcze większe , najlepszy okazał się krem Nivea

kupiłam w końcu butelki :-) akurat mieli promocję na Dr.Browns 3 szt w cenie 2 więc wziełam ,w sumie przy Kubie też ich używałam na starcie a dopiero potem zmieniłam na Avent :-)

reklama
a ja dziś kupiłam krem Linomag ale co z tego jak kupiłam zły jestem zła,:wściekła/y:nie powiedziałam że to ma być dla noworodka czytam ulotkę a tam pisze że zawiera kwas borowy i że nie stosować u dzieci :szok: ale kosztował tylko ponad 7zł to dużej straty nie ma
ja mam butelki z TT w sumie większość rzeczy mam z TT:-)

Do góry