reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam Mniam :)

Aniu ty powinnaś założyć wątek ogólnodostępny pt.Książka kucharska Anny.;-)Skąd ty masz tyle przepisów?

reklama
mija przecież ten wątek jest ogólnodostępny:-);-)
a wiesz wczoraj szukałam w necie inspiracji na dobre mięsko na imieniny dla M (nie wiem czy zasługuje:dry:) i te przepisy które wkleiłam mnie zaciekawiły
ps ty mogłabyś być współzałożycielką:rofl2::tak:

Zupka z mielonego - mniam mniam polecam:-D
0,5 kg mielonego
0,5 kg pieczarek
2 średnie pry
serek topiony podłużny najlepiej śmietankowy

0,5 kg pieczarek - pokroić w cienkie plasterki i usamyżyć doprawione w miarę solą i pieprze.
0,5 kg mielonego - też usmażyć (osobno, bez pieczarek) doprawione solą i pieprzem.
W garnek z 2-3 l wody i 3 kostkami włożyć pokrojone w miarę cienkie plasterki 2 średnie pory, dodać pieczarki i mięso, gotować ok. 30-40 minut. W miseczczkę włożyć serek topiony, rozprowadzić go wywarem i wlać całość do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną bazylii i tymianku.PYCHA!!!

Sałatka ze schabem - też polecam:-D
30-40 dkg schaby pokrojonego w kostkę i usamżobego z orientalną przyprawą -kebab , gyros...)
2-3 pomidory pokrojone w półplasterki
2-3 jajka ugotowane i pokrojone w kostkę
sałata różne rodzaje ( ja miałam jedną)
2 cebulki drobno pokrojone
15-20 dkg sera vgoudy startego
śmietana kwaśna plus sól i pieprz do smaku lub gotowy sos ziołowy knorra
wszystko wymieszać i polać sosem (ja miałam śmietanę) PYCHA!!!

Ja znowu na słodko.:-DTymrazem sprawdzone (niedzielne)rafaello.
Upiec biszkopt nie za wysoki.
Krem:
2 białe czekolady, 0,5l kremówki, 3 łóżki wiórek kokosowych, 2śnieżki
Rozpuścić czekolade na parze.Gdy lekko przestygnie dodać śmietany i ubijać.Podczas ubijania wsypać snieżki(proszek-nie ubitą)i wiórki.
Posmarowac masą biszkopt,posypać wiórkami.Wstawic do lodówki najlepiej na kilka godzin przed podaniem na stół.

to i ja na słodko i sprawdzone :-)
przepis od innej koleżanki z bb:

Sernik lany na ciasto:

Podkład:

1,5 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru pudru,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,1 żółtko(białko odłożyć na pianę),3/4 kostki margaryny

Masa twarogowa:
4 żółtka,1,5 szklanki cukru pudru-zmiksować
dodać 1 kg zmielonego twarogu i 2 całe jajka(ja daję twaróg we wiaderku)
miksować stopniowo dodając 2 budynie śmietankowe bez cukru
dodać 1/2 szklanki oleju i 3 szklanki mleka

wylać na ciasto(masa bardzo rzadka)
Piec około 50 miut.

Białka z 5 jaj(od spodu 1 i 4 od sernika)ubić z 1-2 szklanek cukru
Do ubitych białek dodać łyżkę mąki ziemniaczanej

Gdy ciasto jest już przyrumienione(czyli pod koniec pieczenia) wystawić,polać ubitą pianą,posypać wiórkami kokosowymi i wstawić jeszcze do piekarnika na około 15 minut.

Przepis na dużą blaszkę, piec w ok 200 stopniach

Ciasteczka a'la pieguski
pixel_trans.gif
Składniki
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka orzechów włoskich
Wykonanie
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo. Masło (ja podzieliłam na kilka części i lekko rozpuściłam tak żeby pływały w nim jeszcze jakieś kawałki)utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać makę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować). Do masy dodać orzechy i czekoladę. Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy(jakieś 5 cm) , ponieważ ciasteczka się "rozpłyną". Piec 10 minut.

reklama
Ja z wyrobami świątecznym odpadam.W wielką sobote do 16 pracuje,więc zanim wróce do domu ,posprzatam na swieta bedzie koło 19.Z jajkiem mąz bedzie musiał iść.W niedziele na 2 chrzty.Poniedziałek spędze sama z Patrycją.J w pracy,mama też więc do rodziców niepójde.I tak bez własnych wypieków mina świeta.:-p

Do góry