reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mniam Mniam :)

jeżeli koniecznie chcesz zrobić z tym mlekiem to Ci kupię i wyślę ale naprawdę mnie dziwi że a ni w realu nie ma ani w marche:szok:
 
reklama
Szukałam tak jak mówiłas przy artykułach dziecięcych.W merche wogóle nie rzuciły mi sie w oczy a częso robie tam zakupy.W realu moze nietrafiłam na uliczke gdzie one były ,bo moze w innej.:baffled:
 
zmieniam temat - na jedzeniowy:-D:-p
potrzebuje sprawdzony przepis na jakieś fajne mięsko na imieniny M, myślałam o szaszłykach kebabowych ale może któraś mi coś podpowie??:sorry2:
 
a co mniam mniam - chwalę się - właśnie wygrałam w radiu zestaw obiadowy (mięso, surówka, frytki) z dowozem do domu o dowolnej godzinie:-):rofl2:
 
Aniu, Spoznione ale : SMACZNEGO!!!
dzięki - smaczne było- dla Przemka nie mógł się od tego mięska oderwać:-Dale poczęstował nas po frytce:rofl2:
a ja wracam z pytaniem o przepis na dobre mięsko na Mciowe imieniny??:confused:



Smażone wężyki


0

0
2 szklanki mąki
0

0
łyżeczka soli
0

0
10 dag cukru
0
0
torebka cukru waniliowego

0
0
łyżeczka proszku do pieczenia
0

0
4 jajka
0
0
1/2 kostki masła
0

0
1/2 kg smalcu do smażenia
0

0
cukier puder do posypania
0
0


0

1.
0
Mąkę przesiej, wymieszaj z solą, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj całe jajka i posiekane masło, wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką, odstaw.Po 30 minutach rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, pokrój na półcentymetrowe paski, a następnie na kawałki o długości 10–15 cm. Smalec rozgrzej do temp. ok. 180°C, wrzucaj do niego wężyki, smaż na złoto. Wykładaj na papierowe ręczniki, osącz z tłuszczu. Ułóż na talerzu, obficie posyp cukrem pudrem.
0

Ten przepis zamierzam wypróbować w weekend.
 
Ostatnia edycja:
i mam dylemat,czy wężyki czy oponki....

Oponki
0

0

0
0,5 kg mąki
0

0
0,5 kg chudego twarogu
0

0
20 dkg margaryny
0
0
4 jajka
0
0
łyżeczka sody
0

0
olej do smażenia
0

0
cukier puder do posypania
0
0


0

1.
0
Mąkę posiekać z margaryną, dodać zmielony ser, 2 żółtka i dwa całe jajka.
0

2.
0
Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce przez 40 minut.
0

3.
0
Rozwałkować na placek grubości ok. 5 mm. Wykrawać małe kółka z dziurką.
0

4.
0
W rondlu rozgrzać olej, kłaść ciastka na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron do zrumienienia.
0

5.
0
Wyjmować na ręczniki papierowe, odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.
 
KURCZAK BOLOGNESE

0


0

0
8 NÓŻEK Z KURCZAKA - PAŁKI
0

0
PUSZKA POMIDORÓW W PUSZCE
0

0
SOS BOLOŃSKI

0
0
1 PAPRYKA CZERWONA
0

0
20 DKG PIECZAREK
0

0
OLIWKI - JAK KTOŚ LUBI

0
0
PRZYPRAWAPIKANTNA DO PIECZONEGO KURCZAKA
0
0


0

1.
0
NÓŻKI Z KURCZAKA PRZYPRAWIAMY NA OSTRO , LUB OBSYPUJEMY GOTOWĄ PRZYPRAWĄ Z WINIAR . WKŁADAMY DO RĘKAWA - PIECZENIE BEZ TŁUSZCZU . PIECZEMY OK 40 MIN

0
2.
0
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY - DODAJEMY POKROJONE POMIDORY Z PUSZKI . ODSTAWIAMY Z OGNIA - DODAJEMY POKROJONĄ W 1 CM KOSTKĘ PAPRYKĘ I PIECZARKI - KROJONE NA 4 .
0
3.
0
UPIECZONE NÓŻKI WYKŁADAMY DO ŻAROODPORNEGO NACZYNIA DO ZAPIEKANEK - ZALEWAMY SOSEM POMIDOROWYM , MOŻNA DODAĆ JESZCZE OLIWKI . WSTAWIAMY DO GORĄCEGO PIEKARNIKA NA OK 20 MIN .
 
Ostatnia edycja:
Żeberka zapiekane z fasolą
0


0

0
80 dag żeberek wieprzowych
0

0
majeranek
0

0
sól, pieprz

0
0
4 łyżki pikantnego keczupu
0

0
puszka białej fasoli
0

0
olej
0

0
2 cebule
0

0
3 ząbki czosnku
0

0
szklanka soku pomidorowego
0

0
zioła prowansalskie

0
0
ostra papryka w proszku
0

0
cukier
0
0


0

1.
0
Żeberka pokrój na porcje, natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, posmaruj keczupem i odstaw do lodówki na 3 godz. Obsmaż na rumiano na oleju. Przełóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Fasolę osącz z zalewy, rozsyp równą warstwą po wierzchu żeberek. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z sokiem pomidorowym, przypraw do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Sosem polej żeberka z fasolą. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 30 min. Pod koniec pieczenia mięso odkryj i piecz jeszcze 10–15 min. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
 
reklama
Wołowina z ryżem po chińsku
0


0

0
3 łyżki oliwy
0

0
2 łyżki sosu sojowego
0

0
1/2 szklanki octu winnego
0

0
łyżka suszonego imbiru
0
0
2 cebulki dymki
0

0
2 ząbki czosnku
0

0
pęczek natki pietruszki
0

0
łyżka cukru
0

0
2 cytryny
0

0
kilogram wołowiny
0

0
olej
0

0
sól, pieprz
0

0
250 g ryżu
0
0


0

0
Oliwę wymieszaj z sosem sojowym, octem i imbirem, zmiksuj z obranymi dymkami, czosnkiem, natką pietruszki, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryn. Marynatą zalej pokrojone w cienkie paski mięso, odstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso razem z zalewą przełóż na mocno rozgrzany olej. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj i smaż 5 minut. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem.
 
Do góry