reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mniam Mniam :)

Podam ci na orzechowca-Snikers.
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej,1 szkalnka cukru,20 dag masła,2 jajka,s łyżeczki miodu,2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach ciepłego mleka
Do mąki dodać cukier,masło, jajka,miód,sode.Zagnieść ciasto i podzielic na 2 części.1 część rozłożyć na blache włożyc do piekarnika i piec około 20 minut w 170-180stopniach.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich,2 łyżki miodu,10dag cukru,10dag masła
Orzechy pokroić włożyc do garnka.Do nich dodaćmiód,cukier i masło.Podgrzać do wrzenia.druga część ciast rozłożyć na blache na niej mase orzechową.Piec 20 minut w 180 stopniach.
Krem budyniowy.(ja robiłam wszystko razy 2 bo było za mało)
1 płaska łyzeczka mąki,1/2 szkalnki mleka,2 żółtka,1/2 szklanki cukru,cukru waniliowego,15dag masła 1/2 łyżki kakao
Z mąki,mleka,cukru waniliowego ugotować budyń.Żóltka wymieszać z cukrem i powoli dodac do budyniu.Mieszać aż zgęstnieje.Ostudzić. Po wystygnięciu dodać masło i kakao.
Pusty placek posmarować kremem i nałożyś warstwe ciasta z orzechami.
Ciasto trzymac w lodówce najlepiej w zamkniętym pojemniku.Wtedy będzie bardziej miękkie.Takto twardnieje.
 
reklama
Bounty
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 niepełna szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy - 16 g
Polewa:
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
12,5 dag margaryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na
koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać
do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o
wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30
minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i
gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy
dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się
rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze,
aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto należy
schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie
U mnie tylk ta masa na wierzchu wyszła troche twarda i łamała sie przy krojeniu.I to niejest ten z mleka proszkowanego.:-)
 
Milki Way
tu jest z mlekiem z proszku:-)

Składniki: CIASTO NA BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao

MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku

POLEWA
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej
ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25
na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w
temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając
dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Przełożyć biszkopt kremem.
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i
polać wierzch ciasta.

Schłodzić w lodówce
 
Mija ty prawdziwa skarbnica przepisów jesteś:tak:. Twój mąż zdecydowanie cię nie docenia. Mnie może ze dwa razy w życiu zdarzyło się upiec coś słodkiego. Bardziej spełniam się w mięskach i warzywkach.
 
Mój takto mi zarzucał ze koledzy z pracy przynosza ciasta a ja nic nie robie.Teraz robię on jednak nie zanosi,często sie zdarza że próbuje nawet.Jednak ja zjadam kolezanki moje też.:-)I mam święty spokuj od pretensji.:-p:-D
 
Mija zrobiłam wczoraj specjalnie dla Ciebie:

Kuleczki rafaello
2 szkl. mleka w proszku
szklanka pudru
1/2 szklanki przegotowanej wody
3-4 suche wafle pokruszone
12/3 kostki masła
puder połączyć z wodą,dodać mleko,pokruszone wafle,miękkie masło pokrojone na drobno i całość dobrze wyrobić. Wstawić do lodówki na pół godziny. Formować małe kuleczki i obtaczać w kokosie
 
Aniu ile to jest 12/3 kostki masła?tak malutko go jest?Wyglądaja apetycznie.Skleroźnica jestem i zapomniałam wczoraj popatrzeć za tym mlekiem.:-p:-D
 
reklama
Do góry