Podam ci na orzechowca-Snikers.
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej,1 szkalnka cukru,20 dag masła,2 jajka,s łyżeczki miodu,2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach ciepłego mleka
Do mąki dodać cukier,masło, jajka,miód,sode.Zagnieść ciasto i podzielic na 2 części.1 część rozłożyć na blache włożyc do piekarnika i piec około 20 minut w 170-180stopniach.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich,2 łyżki miodu,10dag cukru,10dag masła
Orzechy pokroić włożyc do garnka.Do nich dodaćmiód,cukier i masło.Podgrzać do wrzenia.druga część ciast rozłożyć na blache na niej mase orzechową.Piec 20 minut w 180 stopniach.
Krem budyniowy.(ja robiłam wszystko razy 2 bo było za mało)
1 płaska łyzeczka mąki,1/2 szkalnki mleka,2 żółtka,1/2 szklanki cukru,cukru waniliowego,15dag masła 1/2 łyżki kakao
Z mąki,mleka,cukru waniliowego ugotować budyń.Żóltka wymieszać z cukrem i powoli dodac do budyniu.Mieszać aż zgęstnieje.Ostudzić. Po wystygnięciu dodać masło i kakao.
Pusty placek posmarować kremem i nałożyś warstwe ciasta z orzechami.
Ciasto trzymac w lodówce najlepiej w zamkniętym pojemniku.Wtedy będzie bardziej miękkie.Takto twardnieje.
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej,1 szkalnka cukru,20 dag masła,2 jajka,s łyżeczki miodu,2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach ciepłego mleka
Do mąki dodać cukier,masło, jajka,miód,sode.Zagnieść ciasto i podzielic na 2 części.1 część rozłożyć na blache włożyc do piekarnika i piec około 20 minut w 170-180stopniach.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich,2 łyżki miodu,10dag cukru,10dag masła
Orzechy pokroić włożyc do garnka.Do nich dodaćmiód,cukier i masło.Podgrzać do wrzenia.druga część ciast rozłożyć na blache na niej mase orzechową.Piec 20 minut w 180 stopniach.
Krem budyniowy.(ja robiłam wszystko razy 2 bo było za mało)
1 płaska łyzeczka mąki,1/2 szkalnki mleka,2 żółtka,1/2 szklanki cukru,cukru waniliowego,15dag masła 1/2 łyżki kakao
Z mąki,mleka,cukru waniliowego ugotować budyń.Żóltka wymieszać z cukrem i powoli dodac do budyniu.Mieszać aż zgęstnieje.Ostudzić. Po wystygnięciu dodać masło i kakao.
Pusty placek posmarować kremem i nałożyś warstwe ciasta z orzechami.
Ciasto trzymac w lodówce najlepiej w zamkniętym pojemniku.Wtedy będzie bardziej miękkie.Takto twardnieje.