reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mniam Mniam :)

Podam ci na orzechowca-Snikers.
Składniki:
3 szkl. mąki pszennej,1 szkalnka cukru,20 dag masła,2 jajka,s łyżeczki miodu,2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 2 łyżeczkach ciepłego mleka
Do mąki dodać cukier,masło, jajka,miód,sode.Zagnieść ciasto i podzielic na 2 części.1 część rozłożyć na blache włożyc do piekarnika i piec około 20 minut w 170-180stopniach.
Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich,2 łyżki miodu,10dag cukru,10dag masła
Orzechy pokroić włożyc do garnka.Do nich dodaćmiód,cukier i masło.Podgrzać do wrzenia.druga część ciast rozłożyć na blache na niej mase orzechową.Piec 20 minut w 180 stopniach.
Krem budyniowy.(ja robiłam wszystko razy 2 bo było za mało)
1 płaska łyzeczka mąki,1/2 szkalnki mleka,2 żółtka,1/2 szklanki cukru,cukru waniliowego,15dag masła 1/2 łyżki kakao
Z mąki,mleka,cukru waniliowego ugotować budyń.Żóltka wymieszać z cukrem i powoli dodac do budyniu.Mieszać aż zgęstnieje.Ostudzić. Po wystygnięciu dodać masło i kakao.
Pusty placek posmarować kremem i nałożyś warstwe ciasta z orzechami.
Ciasto trzymac w lodówce najlepiej w zamkniętym pojemniku.Wtedy będzie bardziej miękkie.Takto twardnieje.
 
reklama
Bounty
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 niepełna szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy - 16 g
Polewa:
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
12,5 dag margaryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na
koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać
do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o
wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30
minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i
gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy
dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się
rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze,
aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto należy
schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie
U mnie tylk ta masa na wierzchu wyszła troche twarda i łamała sie przy krojeniu.I to niejest ten z mleka proszkowanego.:-)
 
Milki Way
tu jest z mlekiem z proszku:-)

Składniki: CIASTO NA BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki kakao

MASA MLECZNA
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
25 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku

POLEWA
15 dag czekolady mlecznej
około 6 łyżek mleka
Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej
ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25
na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w
temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając
dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Przełożyć biszkopt kremem.
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i
polać wierzch ciasta.

Schłodzić w lodówce
 
Mija ty prawdziwa skarbnica przepisów jesteś:tak:. Twój mąż zdecydowanie cię nie docenia. Mnie może ze dwa razy w życiu zdarzyło się upiec coś słodkiego. Bardziej spełniam się w mięskach i warzywkach.
 
Mój takto mi zarzucał ze koledzy z pracy przynosza ciasta a ja nic nie robie.Teraz robię on jednak nie zanosi,często sie zdarza że próbuje nawet.Jednak ja zjadam kolezanki moje też.:-)I mam święty spokuj od pretensji.:-p:-D
 
Mija zrobiłam wczoraj specjalnie dla Ciebie:

Kuleczki rafaello
2 szkl. mleka w proszku
szklanka pudru
1/2 szklanki przegotowanej wody
3-4 suche wafle pokruszone
12/3 kostki masła
puder połączyć z wodą,dodać mleko,pokruszone wafle,miękkie masło pokrojone na drobno i całość dobrze wyrobić. Wstawić do lodówki na pół godziny. Formować małe kuleczki i obtaczać w kokosie
 
Aniu ile to jest 12/3 kostki masła?tak malutko go jest?Wyglądaja apetycznie.Skleroźnica jestem i zapomniałam wczoraj popatrzeć za tym mlekiem.:-p:-D
 
reklama
Do góry