reklama
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
Mija specjalnie dla Ciebie przeszukałam forum i znalazłam przepis na rafaeloo (nie wiem czy to ten co mam w domu)
może zrobimy zawody i w poniedziałek porównamy komu wyszły??:-)
TRUFELKI KOKOSOWE
SKŁADNIKI:
1/2 SZKL.WIÓREK KOKOSOWYCH
1/2 KOSTKI MASŁA
1/3 SZKL.CUKRU PUDRU
1 i 1/2 SZKL.MLEKA W PROSZKU
2 ŁYŻKI MASŁA CZEKOLADOWEGO LUB ORZECHOWEGO
SPOSÓB WYKONANIA:
Połowę masła roztopić na patelni, wsypać kokos i smażyć do zarumienienia.Ostudzić.W MISCE ZMIKSOWAĆ DRUGĄ POŁOWĘ MASŁA Z CUKREM PUDREM,DODAĆ MASŁO CZEKOLADOWE LUB ORZECHOWE DALEJ MIKSOWAĆ DODAĆ KOKOS I MLAKO W PROSZKU.z MASY FORMOWAĆ KULECZKI MOŻNA OTOCZYĆ W KOKOSIE LUB POSYPCE.DAĆ NA TALERZ I SCHOWAĆ DO LODÓWKI NA 1 GODZINKĘ
Moje uwagi: masa trochę się kruszyła więc dodałam jeszcze trochę masła i było ok.trzeba mocno ugnieść i kulka napewno się zrobi.Kulki wychodzą dość słodkie dla tych co nie lubią za słodko proponuje dodać mniej cukru pudru.
może zrobimy zawody i w poniedziałek porównamy komu wyszły??:-)
TRUFELKI KOKOSOWE
SKŁADNIKI:
SPOSÓB WYKONANIA:
Połowę masła roztopić na patelni, wsypać kokos i smażyć do zarumienienia.Ostudzić.W MISCE ZMIKSOWAĆ DRUGĄ POŁOWĘ MASŁA Z CUKREM PUDREM,DODAĆ MASŁO CZEKOLADOWE LUB ORZECHOWE DALEJ MIKSOWAĆ DODAĆ KOKOS I MLAKO W PROSZKU.z MASY FORMOWAĆ KULECZKI MOŻNA OTOCZYĆ W KOKOSIE LUB POSYPCE.DAĆ NA TALERZ I SCHOWAĆ DO LODÓWKI NA 1 GODZINKĘ
Moje uwagi: masa trochę się kruszyła więc dodałam jeszcze trochę masła i było ok.trzeba mocno ugnieść i kulka napewno się zrobi.Kulki wychodzą dość słodkie dla tych co nie lubią za słodko proponuje dodać mniej cukru pudru.
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
u nas mleko w proszku można bez problemu dostać,a zamiast masła czekoladowego myślę że można dać zwykłe i do tego trochę czekolady albo kakao
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
no ja myślę że na dziale z produktami dla dzieci (kaszki,mleka sztuczne itp)
u nas tak jest
u nas tak jest
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
no to najlepiej zapytać przy kasie
a tu masz jeszcze inny przepis na te kuleczki, w którym nie ma ani mleka ani masła czekoladowego: (ale ja dziś dobra jestem;p)
Kuleczki Rafaello
Składniki:
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników (2x85g)
5 dag orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek.
Smacznego.
a tu masz jeszcze inny przepis na te kuleczki, w którym nie ma ani mleka ani masła czekoladowego: (ale ja dziś dobra jestem;p)
Kuleczki Rafaello
Składniki:
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników (2x85g)
5 dag orzechów laskowych
Sposób wykonania:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek.
Smacznego.
Spróbuje z tego przepisu.Już raz pytalam sie gdzie mają drożdze to niewiedzieli.Kbitka poszła po inna z tego działu i zagineła.Żadna juz nie przyszła do mnie. Ja mam przepis na ciasto Bounty raz zrobiłam ,ale ze urzyłam bebilonu to mi niewyszło.
reklama
Anna25
wrzesień2006/lipiec2012
no to mi podaj - mi na pewno wyjdzie- u nas jest mleko w proszku:-)