reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mniam Mniam :)

Nika przepis wyglada smakowicie. Na pewno wyprobuję. Ciasteczka też na pewno pyszne, ale do wiosny trzeba się wałeczków pozbyć, więc na razie trzeba obejść się smakiem

reklama
Mija specjalnie dla Ciebie przeszukałam forum i znalazłam przepis na rafaeloo (nie wiem czy to ten co mam w domu:zawstydzona/y:)
może zrobimy zawody i w poniedziałek porównamy komu wyszły??:-):-p

TRUFELKI KOKOSOWE
SKŁADNIKI:
icon_arrow.gif
1/2 SZKL.WIÓREK KOKOSOWYCH
icon_arrow.gif
1/2 KOSTKI MASŁA
icon_arrow.gif
1/3 SZKL.CUKRU PUDRU
icon_arrow.gif
1 i 1/2 SZKL.MLEKA W PROSZKU
icon_arrow.gif
2 ŁYŻKI MASŁA CZEKOLADOWEGO LUB ORZECHOWEGO

SPOSÓB WYKONANIA:

Połowę masła roztopić na patelni, wsypać kokos i smażyć do zarumienienia.Ostudzić.W MISCE ZMIKSOWAĆ DRUGĄ POŁOWĘ MASŁA Z CUKREM PUDREM,DODAĆ MASŁO CZEKOLADOWE LUB ORZECHOWE DALEJ MIKSOWAĆ DODAĆ KOKOS I MLAKO W PROSZKU.z MASY FORMOWAĆ KULECZKI MOŻNA OTOCZYĆ W KOKOSIE LUB POSYPCE.DAĆ NA TALERZ I SCHOWAĆ DO LODÓWKI NA 1 GODZINKĘ

Moje uwagi: masa trochę się kruszyła więc dodałam jeszcze trochę masła i było ok.trzeba mocno ugnieść i kulka napewno się zrobi.Kulki wychodzą dość słodkie dla tych co nie lubią za słodko proponuje dodać mniej cukru pudru.

Niemoge nigdzie znaleść mleka w proszku,bo juz kiedyś szukałam.Nieweim jak będzie z masłem smakowym bo tez nie żuciło się w oczy nigdzie.:baffled:Popatrze jednak jutro mam wolne więc jesli bym znalazła produkty to kto wie.:-D

u nas mleko w proszku można bez problemu dostać,a zamiast masła czekoladowego myślę że można dać zwykłe i do tego trochę czekolady albo kakao:tak:

Tam zauwazyłam tylko mleka typu bebiko i bebilon a z nich sie nieda bo juz raz próbowałam cisto z niego zrobic.

no to najlepiej zapytać przy kasie
a tu masz jeszcze inny przepis na te kuleczki, w którym nie ma ani mleka ani masła czekoladowego: (ale ja dziś dobra jestem;p)

Kuleczki Rafaello
Składniki:
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników (2x85g)
5 dag orzechów laskowych

Sposób wykonania:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek.
Smacznego.

Spróbuje z tego przepisu.Już raz pytalam sie gdzie mają drożdze to niewiedzieli.Kbitka poszła po inna z tego działu i zagineła.Żadna juz nie przyszła do mnie.:wściekła/y: Ja mam przepis na ciasto Bounty raz zrobiłam ,ale ze urzyłam bebilonu to mi niewyszło.:-p

reklama
Do góry