reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mniam Mniam :)

reklama
Może nie na Wielkanoc ale dziś na kolację z okazji Walentynek robię
kurczaka po meksykańsku

2 podwójne piersi z kurczaka pokroi w kostkę i poddusi na oleju, osobno 2 cebulki zeszkli na tłuszczu i dodać do mięsa, potem dodać fasolkę z puszki, 3 łyżki koncentratu, 2 łyżeczki sosu tabasco, sól, pieprz, papryka słodka. Do tego gotuję ryż i posypuję pietruszką. Szybko i pysznie :-)

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem

Składniki:
12 jajek
ok. 3 łyżki majonezu
10 dag szynki
3 ogórki kiszone
1 por
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
ogórek zielony
kilka liści zielonej sałaty

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przekroić na połowę (wzdłuż jajka). Żółtka wyjąć i utrzeć z majonezem.
Szynkę, ogórki kiszone i por pokroić w drobną kostkę. Dodać je do masy żółtkowo majonezowej. Przyprawić do smaku i wymieszać.

Przygotowaną masą napełnić połówki białek. Udekorować papryką w proszku i plasterkami ogórka zielonego.
Faszerowane jajka podawać na talerzu wyłożonym zieloną sałatą.
Smacznego.

Babka wielkanocna

Składniki:
Ciasto:
3 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok z ½ cytryny
skórka z całej cytryny
1 łyżka kakao
Do dekoracji:
cukier puder lub gotowy lukier

Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny.
Formę na babkę (o średnicy 18 cm) dokładnie wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ale nie wszystko. Około 5 łyżek ciasta zostawić, dodać łyżkę kakao i zmiksować. Następnie wylać na ciasto.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.
Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego.

javascript:duze_zdjecie(1839)​

sernik dla leniwych:

7 jajek
1kg tlustego twarogu
2 szklanki cukru
2 lyzki maki ziemniaczanej
rodzynki / skorka pomaranczowa / orzechy

Bialka ubic na sztywna piane. W oddzielnej misce zoltka utrzec z cukrem. Dolozyc ser, wymieszac na jednolita mase. Dosypac make, wymieszac. Na koncu dodac skorke pomaranczowa, rodzynki lub orzechy wg uznania. Do tego delikatnie dolozyc piane z bialek i wymieszac.
Przelac ciasto do tortownicy.
Piec ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 200st.

Sernik mozna potem polac polewa:
- pol kostki margaryny
- 6 lyzek cukru
- 2 lyzki kakao
- 2 lyzki wody
Wszystko razem podgrzac, az skladniki sie polacza. Polewac wystudzone juz ciasto.

I tak, jak w poprzednim przepisie - ja biore mniej cukru z tych samych powodow. Rodzynki przed wrzuceniem oczywiscie wyparzam, zeby byly miekkie.
Aha, i ja uzywam twarogu sernikowego Piatnicy, ktory moge polecic (wyprobowalam jakies dwa inne i nie wychodzi tak fajnie jak z tego).

Pasta jajeczna do chleba - inaczej

4 jajka na twardo
2 zabki czosnku
odrobina(ze 2 lyzki) drobniutko startego sera zoltego
majonez
troche keczupu na smak

jajka rozciapkac widelcem z majonezem zeby mialo gestosc pasty, dodac przecisniety czosnek, dodac ser, dodac keczup. posolic i popieprzyc do smaku.
ja smarowalam tym kanapki z wedlina i sam chleb

sałatka z pieczarek

ok 1 kg pieczarek - ugotować w wodzie z wegetą i pokroić w kostkę
1 paczka ryżu parabolicznego
5-6 jajek - pokroić w kosteczkę
1 puszka kukurydzy
4 ogórki konserwowe - pokroić w kostkę
por
majonez, przyprawy
wszystko wymieszać
Smacznego

sałatka czosnkowa

szynka pokrojona w kostkę lub w paski
ser żółty - najlepiej pokroić najpierw w plastry a potem w kostkę tak by nie była gruba (to samo dotyczy szynki)
cebula
ogórki konserwowe
marchewka

Dodam tylko,że przepisy są niewypróbowane, ale na pewno z nich w najbliższym czasie skorzystam

zaczynam się zastanawiać czy ktoś oprócz mnie czyta ten wątek?
no to chlebek
800 g mąki (ja miałam wrocławską)
2 szklanki ciepłej wody
5 dkg drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżka soli

drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie, dodać 3/4 mąki, trochę wymieszać i zostawić przykryte na pół godziny.
Dodać olej i sól, trochę wyrobić,dodać resztę mąki i wyrobić aby ładnie odchodziło od ręki(ja musiałam dodać jakąś szklankę mąki).
Uformować 2 chlebki, przeciąć parę razy w szerz(o czym ja zapomniałam:zawstydzona/y:) odstawić przykryte na kolejne pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec jakieś 50 minut.

Ostatnia edycja:
reklama
Mmmmm chlebek powiadasz :-) Chyba wypróbuję ten przepis :tak:

Wczoraj zrobilismy sobie szybkie danie na obiad i w dodatku bardzo smaczne.

0,5 kg szpinaku mrozonego
1 cebula
kostka Knora czosnku
serek topniony 0,5 paczki
serek feta 0,5 paczki
masło do zmazenia
i smietany trochę
suszone pomidorki w oleju (do smaku)
makaron swiderki
ser zółty

--------------------
Cebulke usmazyc na masełku dodac szpinak, dodac czosnek i obydwa serki i smazyć, dodac trochę smitany, jeśli będzie zbyt gęste.

Makaron ugotować, rozłozyc na talerze i polac tym szpinakiem,posypac startym zółtym srerem i pokrojonymi w kostke pomidorkami suszonymi.

Pycha! Polecam!

Do góry