reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

hej :-)
"trochę za wysoko" lenka87 super :-p hihi mnie te ruchy tez pasują bo wtedy zaczynam mówić i mówić :-D

obserwuje sobie aukcje pampersowe na allegro i znalazłam 372 szt Pampers New Baby nie wiem tylko czy to dobry rozmiar i na jak długo może taka paka wystarczyć?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Lenka dziękuję bardzo za życzenia ;*
clio myślę że taka paka starczy na 2 miesiące może troszkę więcej. Ja np. na sam początek miałam te pampersy po 80 sztuk i dwie paczki miałam na ok. 2 miesiące.

Clio- nie wiem czy warto robić taki zapas newborn. Dzieci szybko rosną. Mój Adas miał 4,2kg i 59 cm jak się urodził. Używałam ich bodajże 2 tyg-jak był w szpitalu. Potem kupiłam już większe,bo go obcierały. Potem jak dziecko jest już na świecie to można pokombinować z zapasem. Bo tak niewiadomo czego się spodziewać. Ja np. nakupowałam mnóstwo ubranego 56. Żadnego nie założył. A 62 może tylko z miesiąc nosił.

to przemyślę sprawę i moze jak Maggda_ pisze kupie dwie paki po 80 szt i zobaczymy co dalej :tak: chce sobie powolutku kompletować co nieco 3-6kg myślę że będą na poczatek ok :-p a jak jest z chusteczkami? czy wasze kruszyny miały jakieś alergie?? :sorry2: bo słyszałam różne rzeczy

Witam się dziewczyny po dość długiej przerwie.
Właśnie kończą [tfu tfu,zeby nie zapeszyc] sie nasze problemy zdrowotne tj. Damianka, ktorych raczej nie chce wspominac juz ... w kazdym razie - bylo bardzo zle.
W tył już nie bede nadrabiac bo zbyt dużo by było tego.. teraz będe na bierząco ;-)

Widze kilka starszych mamusiek, gdziescie sie podziewaly : Kolia, Lenka iii... ktos jeszcze ale mi z glowy wypadlo :dry:
maagda_ - wszystkiego najlepszego !!!

clio - wiesz, na poczatek nie radze kupowac zbyt wiele pampersow w r.2-5kg. Ja do szpitala mialam kupiona jedna mala paczuszke [28szt] i wiecej juz nie kupywalam w tym rozmiarze, dziecko szybko wchodzi w r.2 :tak: [chociaz nie kazde musi sie urodzic z taka wagą - u nas 3880kg].
Paczka pampersow ok 80szt starczala u nas na ok 3tygodnie, moze ciut mniej.
Co do chusteczek to my akurat nie mielismy z tym problemow... moglismy uzywac kazdych i prawda jest taka, ze kazdemu pasuje co innego. Dla mnie np. chusteczki BABYDREAM <rossman> sa zbyt suche i pachna jakby perfumowanym alkoholem - dla innych sa genialne. Ja uzywam chusteczek dla Damianka PAMPERSA [kupuje na promocjach po kilka paczek wiec wychodzi bardzo tanio ok. 4,5zł] i dla mnie sa super - dla innych za mokre...

i taka jeszcze jedna sprawa.. jesli chodzi o pampersy - tu tez zdania sa podzielone, ale wg. mnie z tego co zauwazylam wsrod mam najwieksze poparcie maja firmy : pampers i dada.
ale wg mnie nie oplaca sie kupywac dla dziecka na poczateczek pampersow pampersa, ze wzgledu na cene.. dziecko karmione piersia czesto robi kupke [z tego co pamietam to przy kazdej zmianie pieluszki u nas byla, takze pampers do zmiany co max 2h] i przy takim stanie, na nic sie zdadza drogie super elastyczne i miekkie pampersy, kiedy dziecko i tak nie zdazy ich dobrze przesikac, ani sie wcale zytnio nie rusza i wierci zeby odczuc, ze pampers jest wygodniejszy...wazne,zeby przepuszczaly powietrze - z tanszych i dobrych polecam DADA [biedronka ok 27.99 r.3-6kg 78szt]

a tak w zasadzie, to trzeba sie samemu rozeznac [zrobisz to kiedy juz dzidzius bedzie na swiecie] i sama wybierzesz cos najodpowiedniejszego dla Was :tak:

mam nadzieje, ze choc troszke pomoglam.

ps. widze, ze przygotowania zaczynaja ruszac ;-)

Ostatnia edycja:
ja nie mam siły po tej pracy , normalnie masakra jakaś .. wczoraj skończyłam 19 lat.. masakra ale stara jestem ;D Łucja ma straszne odparzenie i nie wiem co mam z tym zrobić bo już działam od 3 dni i nic..

No tp wszytskiego najlepszego kochana :) Jaka stara dupa co ty mowisz wogole :)

Ashera bardzo ci dziękuję :tak: masz racje dziewczyny wyżej też w sumie jak co 2h trzeba zmienić pieluchę to po co te drogie jak będzie bardziej ruchliwy i większy to wtedy tak i o to mi chodziło :-D dziękuję

co do przygotowań to i owszem mieszkania mamy 3 na oku, mebelki wybrałam, łóżeczko i materacyk też. Ciuszków na początek mamy trochę ale jeszcze pajacyków troche nabędę bo body mam sporo moja teściowa wpadła w szał zakupów na allegro ... :dry: ale rzeczy super nowe i używane ale bardzo zadbane :-p teraz robię rozeznanie w kosmetykach bo info w gazetach sobie a praktyczne rady mamuś z forum to inna rzecz :rofl2: tak że w kwestii chusteczek i pampersów coś już wiem teraz kąpiel i pielęgnacja po :sorry2::-p

clio - jezeli chodzi o kosmetyki to
krem na odparzenia : osobiscie polecam sudocrem - opakowanie 250g ok. 25zł ale za to jest mega wydany. Mam jedno te same opakowanie od urodzenia Damiana i zeszlo mi dopiero pol.
reszta: wiem, ze kazda matka chce dla dziecka jak najlepiej i czesto kupuje drogie kosmetyki, ale drogie w tym przypadku czesto oznacza wcale nie dobre...
w zadnym wypadku nie kupuj kosmetykow firmy johnsons, bardzo ale to bardzo mega czesto uczulaja! Mozesz sprobowac pozniej, ale napewno nie warto tego kupowac na oczatek bo jest b duze prawdopodobienstwo ze calego malca Ci wysypie..
ja osobiscie moge polecic stara, dobra firmę BAMBINO i NIVEA.

oliwka - bambino cena ok.10zł , nivea nutri sensitive balsam ok.13zł
mydelko badz plyn do kapieli - mydelko bambino czy nivea ok.2zł, za to ja bardziej polecam żel do mycia NIVEA nutri sensitive [wg mnie cos takiego jest duzo bardziej praktyczne niz mydlo. mydlo sie wysusza,peka. a tu dozujesz sobie ile Ci sie podoba w kroplach i myjesz maluszka. Myje sie nim rowniez glowke dziecka] ok.14zł
krem na każdą pogodę - nivea ok.10zł [duze opakowanie], bambino ok.5zł

z calego serca moge polecic Ci te dwie firmy.. sa stare,sprawdzone i dobre.
Nie kupywalabym na poczatek zadnych plynow do kapieli super delikatnych typu emolium czy oilatum bo to zbedny wydatek, i nie warto rozleniwiac skory malca... cyba, ze bedziecie mieli jakies problemu skorne typu. suche place, szorstka skora, wtedy tak - maluszka kapie sie w takich specyfikach raz badz dwa w tyg.
Z tego co pamietam, OILATUM kosztuje ponad 60zł [?] , sa rowniez tego tansze polskie odpowiedniki jak - OILAN.

pozatym
gaziki jałowe - do przecierania oczek, kupisz w aptece paczuszke za ok.5zł
patyczki higieniczne - [takie jak do czyszczenia uszu, bedziesz je maczac w roztworze spirytusu i przemywac pepuszek] ok.1,50zł

jesli chodzi o pepuszek to mozesz sama rozrobic spirytus [2 kieliszki spirytusu na 1 wody bodajze, nie chce zmylic] lub kupic gotowe nasaczone gaziki LEKO ok.5zł

wydaje mi się, że to wszystko...
lista specjalnie zrobiona dla Ciebie w tym momencie :)
jesli o czyms zapomnialam - mow

Clio-Nie radzę też kupować zbyt duże zapasy kosmetyków. Kupić podstawę. Krem do pupki, płyn do kąpieli,krem do buźki i na pierwszy miesiąc oliwkę. Ok. drugiego miesiąca zaczeły się problemy skórne. Musiałam parę kremów zużyć sama. Wiele kosmetyków go wysuszało. Pare miesięcy naprzemiennie stosowałam oillatum i nivea. Teraz już używamy wszystkiego. Na początek lepiej kupić mniej i testować jedną firmę. A potem się okaże.

Asheara- Widzę,że zafasolkowałaś. Gratulacje. Jak się czujesz??

reklama
ja do pempka uzywalam piochtaniny 2%na alkocholu podobno lepsza.. kiedy ala mila straszne odparzenia sudocrem sie u nas nie sprawdzil i musialysmy testowa pare innych dopiero linomag nam pomogl....

uzywamy do kąpieli od narodzin plunu do kąpieli i szamponu 2 w jednym nivea bardzo wydajny bo do tej pory uzywam dopiero 2...ala urodzila sie z bardzo przesuszona skora stwierdzilismy ze oliwka(bambino) pomoze i tak sie stalo nie uzywala zadnych drogich kosmykow do tego rodzaju skory no i do buzika krem na kazda pogode bobino bardzo fajny jest .... chusteczki do pupci pampersa uzywam no i kupuje waniki do przemywania twarzy oczek i raczek.. po za tym patyczkow do uszu dla dzieci ...
gratuluje Ashera:)

Ostatnia edycja:
Do góry