reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

hej :-)
"trochę za wysoko" lenka87 super :-p hihi mnie te ruchy tez pasują bo wtedy zaczynam mówić i mówić :-D

obserwuje sobie aukcje pampersowe na allegro i znalazłam 372 szt Pampers New Baby nie wiem tylko czy to dobry rozmiar i na jak długo może taka paka wystarczyć?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Lenka dziękuję bardzo za życzenia ;*
clio myślę że taka paka starczy na 2 miesiące może troszkę więcej. Ja np. na sam początek miałam te pampersy po 80 sztuk i dwie paczki miałam na ok. 2 miesiące.

Clio- nie wiem czy warto robić taki zapas newborn. Dzieci szybko rosną. Mój Adas miał 4,2kg i 59 cm jak się urodził. Używałam ich bodajże 2 tyg-jak był w szpitalu. Potem kupiłam już większe,bo go obcierały. Potem jak dziecko jest już na świecie to można pokombinować z zapasem. Bo tak niewiadomo czego się spodziewać. Ja np. nakupowałam mnóstwo ubranego 56. Żadnego nie założył. A 62 może tylko z miesiąc nosił.

to przemyślę sprawę i moze jak Maggda_ pisze kupie dwie paki po 80 szt i zobaczymy co dalej :tak: chce sobie powolutku kompletować co nieco 3-6kg myślę że będą na poczatek ok :-p a jak jest z chusteczkami? czy wasze kruszyny miały jakieś alergie?? :sorry2: bo słyszałam różne rzeczy

Witam się dziewczyny po dość długiej przerwie.
Właśnie kończą [tfu tfu,zeby nie zapeszyc] sie nasze problemy zdrowotne tj. Damianka, ktorych raczej nie chce wspominac juz ... w kazdym razie - bylo bardzo zle.
W tył już nie bede nadrabiac bo zbyt dużo by było tego.. teraz będe na bierząco ;-)

Widze kilka starszych mamusiek, gdziescie sie podziewaly : Kolia, Lenka iii... ktos jeszcze ale mi z glowy wypadlo :dry:
maagda_ - wszystkiego najlepszego !!!

clio - wiesz, na poczatek nie radze kupowac zbyt wiele pampersow w r.2-5kg. Ja do szpitala mialam kupiona jedna mala paczuszke [28szt] i wiecej juz nie kupywalam w tym rozmiarze, dziecko szybko wchodzi w r.2 :tak: [chociaz nie kazde musi sie urodzic z taka wagą - u nas 3880kg].
Paczka pampersow ok 80szt starczala u nas na ok 3tygodnie, moze ciut mniej.
Co do chusteczek to my akurat nie mielismy z tym problemow... moglismy uzywac kazdych i prawda jest taka, ze kazdemu pasuje co innego. Dla mnie np. chusteczki BABYDREAM <rossman> sa zbyt suche i pachna jakby perfumowanym alkoholem - dla innych sa genialne. Ja uzywam chusteczek dla Damianka PAMPERSA [kupuje na promocjach po kilka paczek wiec wychodzi bardzo tanio ok. 4,5zł] i dla mnie sa super - dla innych za mokre...

i taka jeszcze jedna sprawa.. jesli chodzi o pampersy - tu tez zdania sa podzielone, ale wg. mnie z tego co zauwazylam wsrod mam najwieksze poparcie maja firmy : pampers i dada.
ale wg mnie nie oplaca sie kupywac dla dziecka na poczateczek pampersow pampersa, ze wzgledu na cene.. dziecko karmione piersia czesto robi kupke [z tego co pamietam to przy kazdej zmianie pieluszki u nas byla, takze pampers do zmiany co max 2h] i przy takim stanie, na nic sie zdadza drogie super elastyczne i miekkie pampersy, kiedy dziecko i tak nie zdazy ich dobrze przesikac, ani sie wcale zytnio nie rusza i wierci zeby odczuc, ze pampers jest wygodniejszy...wazne,zeby przepuszczaly powietrze - z tanszych i dobrych polecam DADA [biedronka ok 27.99 r.3-6kg 78szt]

a tak w zasadzie, to trzeba sie samemu rozeznac [zrobisz to kiedy juz dzidzius bedzie na swiecie] i sama wybierzesz cos najodpowiedniejszego dla Was :tak:

mam nadzieje, ze choc troszke pomoglam.

ps. widze, ze przygotowania zaczynaja ruszac ;-)

Ostatnia edycja:
ja nie mam siły po tej pracy , normalnie masakra jakaś .. wczoraj skończyłam 19 lat.. masakra ale stara jestem ;D Łucja ma straszne odparzenie i nie wiem co mam z tym zrobić bo już działam od 3 dni i nic..

No tp wszytskiego najlepszego kochana :) Jaka stara dupa co ty mowisz wogole :)

Ashera bardzo ci dziękuję :tak: masz racje dziewczyny wyżej też w sumie jak co 2h trzeba zmienić pieluchę to po co te drogie jak będzie bardziej ruchliwy i większy to wtedy tak i o to mi chodziło :-D dziękuję

co do przygotowań to i owszem mieszkania mamy 3 na oku, mebelki wybrałam, łóżeczko i materacyk też. Ciuszków na początek mamy trochę ale jeszcze pajacyków troche nabędę bo body mam sporo moja teściowa wpadła w szał zakupów na allegro ... :dry: ale rzeczy super nowe i używane ale bardzo zadbane :-p teraz robię rozeznanie w kosmetykach bo info w gazetach sobie a praktyczne rady mamuś z forum to inna rzecz :rofl2: tak że w kwestii chusteczek i pampersów coś już wiem teraz kąpiel i pielęgnacja po :sorry2::-p

clio - jezeli chodzi o kosmetyki to
krem na odparzenia : osobiscie polecam sudocrem - opakowanie 250g ok. 25zł ale za to jest mega wydany. Mam jedno te same opakowanie od urodzenia Damiana i zeszlo mi dopiero pol.
reszta: wiem, ze kazda matka chce dla dziecka jak najlepiej i czesto kupuje drogie kosmetyki, ale drogie w tym przypadku czesto oznacza wcale nie dobre...
w zadnym wypadku nie kupuj kosmetykow firmy johnsons, bardzo ale to bardzo mega czesto uczulaja! Mozesz sprobowac pozniej, ale napewno nie warto tego kupowac na oczatek bo jest b duze prawdopodobienstwo ze calego malca Ci wysypie..
ja osobiscie moge polecic stara, dobra firmę BAMBINO i NIVEA.

oliwka - bambino cena ok.10zł , nivea nutri sensitive balsam ok.13zł
mydelko badz plyn do kapieli - mydelko bambino czy nivea ok.2zł, za to ja bardziej polecam żel do mycia NIVEA nutri sensitive [wg mnie cos takiego jest duzo bardziej praktyczne niz mydlo. mydlo sie wysusza,peka. a tu dozujesz sobie ile Ci sie podoba w kroplach i myjesz maluszka. Myje sie nim rowniez glowke dziecka] ok.14zł
krem na każdą pogodę - nivea ok.10zł [duze opakowanie], bambino ok.5zł

z calego serca moge polecic Ci te dwie firmy.. sa stare,sprawdzone i dobre.
Nie kupywalabym na poczatek zadnych plynow do kapieli super delikatnych typu emolium czy oilatum bo to zbedny wydatek, i nie warto rozleniwiac skory malca... cyba, ze bedziecie mieli jakies problemu skorne typu. suche place, szorstka skora, wtedy tak - maluszka kapie sie w takich specyfikach raz badz dwa w tyg.
Z tego co pamietam, OILATUM kosztuje ponad 60zł [?] , sa rowniez tego tansze polskie odpowiedniki jak - OILAN.

pozatym
gaziki jałowe - do przecierania oczek, kupisz w aptece paczuszke za ok.5zł
patyczki higieniczne - [takie jak do czyszczenia uszu, bedziesz je maczac w roztworze spirytusu i przemywac pepuszek] ok.1,50zł

jesli chodzi o pepuszek to mozesz sama rozrobic spirytus [2 kieliszki spirytusu na 1 wody bodajze, nie chce zmylic] lub kupic gotowe nasaczone gaziki LEKO ok.5zł

wydaje mi się, że to wszystko...
lista specjalnie zrobiona dla Ciebie w tym momencie :)
jesli o czyms zapomnialam - mow

Clio-Nie radzę też kupować zbyt duże zapasy kosmetyków. Kupić podstawę. Krem do pupki, płyn do kąpieli,krem do buźki i na pierwszy miesiąc oliwkę. Ok. drugiego miesiąca zaczeły się problemy skórne. Musiałam parę kremów zużyć sama. Wiele kosmetyków go wysuszało. Pare miesięcy naprzemiennie stosowałam oillatum i nivea. Teraz już używamy wszystkiego. Na początek lepiej kupić mniej i testować jedną firmę. A potem się okaże.

Asheara- Widzę,że zafasolkowałaś. Gratulacje. Jak się czujesz??

reklama
ja do pempka uzywalam piochtaniny 2%na alkocholu podobno lepsza.. kiedy ala mila straszne odparzenia sudocrem sie u nas nie sprawdzil i musialysmy testowa pare innych dopiero linomag nam pomogl....

uzywamy do kąpieli od narodzin plunu do kąpieli i szamponu 2 w jednym nivea bardzo wydajny bo do tej pory uzywam dopiero 2...ala urodzila sie z bardzo przesuszona skora stwierdzilismy ze oliwka(bambino) pomoze i tak sie stalo nie uzywala zadnych drogich kosmykow do tego rodzaju skory no i do buzika krem na kazda pogode bobino bardzo fajny jest .... chusteczki do pupci pampersa uzywam no i kupuje waniki do przemywania twarzy oczek i raczek.. po za tym patyczkow do uszu dla dzieci ...
gratuluje Ashera:)

Ostatnia edycja:
Do góry