reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

witam mamusie:tak:
Mała w koncu zasneła to moge cos napisać!
Ostatnio was zaniedbałam, ale nawet nie miałam siły pisać:zawstydzona/y:
Wczoraj spedziłam cały dzien poza domem, dokładnie u mojej babci i dziadka:tak: troszke odpoczełam, bo rodzinka zajeła sie mała:tak:
M. w tym tyg. pracuje do 18:30 i jest w domu dopiero o 19:30... tylko mała wykapie, chwilke posiedzimy i idziemy spac, bo oboje jestesmy tak padnieci:zawstydzona/y:
Paulina zas nie bedzie taty kojarzyc:-(
Mała coraz mniej marudna, wieczorami juz chyba jest tak zmeczona, ze strasznie płacze i oczywiscie zasypia ok 20 codziennie:tak:
Dzis obudziła sie dopiero przed 5, 15 min cyc i zmiana pieluszki i spala do 8:tak: dawno nie miałam takiej nocki!

Olenka... moim zdaniem wody Ci sie sączą. Na Twoim miejscu pojechałabym do szpitala to sprawdzic... na nic nie czekaj, tylko jedz, bo moze sie okazac, ze niedługo rodzisz:tak:

Miłego dnia dziewczynki!

reklama
dziewczyny ja juz panikuje......
czemu was tu nie ma jak ja was potzrebuje,,, jakies wspar cie by sie przydalo....wlasnie znalazlam jakis artykul ktory opisuje jak rozpoznac ze porod jest bardzo blisko:

Brzuch jest niżej
Na 3–4 tygodnie, a czasem na kilka dni lub nawet godzin przed rozpoczęciem porodu główka dziecka schodzi do kanału rodnego. Wtedy możesz mieć wrażenie, że brzuch się opuścił. To dlatego, że obniżyło się dno macicy (czyli ta jej część, która znajduje się najwyżej – w okolicy mostka). Korzyść z tego taka, że teraz łatwiej ci będzie oddychać.

Masz nieregularne skurcze
W ciągu ostatnich dni przed porodem mogą pojawić się niebolesne, nieregularne skurcze macicy, tzw. Braxtona-Hicksa. Czasem są tak silne i trwają tak długo, że niektóre kobiety mylą je ze skurczami okresu rozwierania. Aby wykluczyć fałszywy alarm, przejdź się, zmień pozycję, weź ciepłą kąpiel. Jeśli to tylko skurcze przepowiadające – osłabną lub zanikną.

Pojawił się śluz
Na kilka dni lub godzin przed rozpoczęciem porodu zaskoczy cię najpewniej duża ilość bezbarwnej lub różowawej wydzieliny. To będzie znak, że odszedł czop śluzowy, czyli „korek”, który przez całą ciążę chronił dziecko przed infekcją. Nie bój się, że dzieje się coś złego – czop wypada, kiedy szyjka mięknie i skraca się, przygotowując się do porodu.

Bolą cię plecy i uda
Kilka dni przed porodem może obudzić cię tępy ból w plecach, udach, pachwinach – to głowa dziecka wstawiona do kanału rodnego uciska nerwy. Może też boleć cię brzuch tak jak przed okresem.

Często odwiedzasz toaletę
Martwisz się, że masz biegunkę? Być może to kolejna oznaka zbliżającego się porodu (czasami dołączają się do nich także wymioty). W ten sposób organizm próbuje się „oczyścić”. Opróżniona kiszka stolcowa nie będzie przeszkadzała, kiedy główka dziecka zacznie się obniżać w kanale rodnym.

Mniej ważysz
Kilka dni przed wyjazdem na porodówkę może się okazać, że „schudłaś” i jesteś lżejsza od 0,5 do 1 kg.

Czujesz się inaczej niż zwykle
Na dzień lub dwa przed porodem możesz mieć dziwne samopoczucie: być zdenerwowana, przestraszona, zupełnie wyczerpana albo przeciwnie – jak wulkan energii. Jeśli przyjdzie ci wtedy do głowy pomysł, by posprzątać mieszkanie, poukładać w szafie itp., usiądź i weź głęboki oddech. Nie wolno ci się forsować. Oszczędzaj siły na poród!

i jestem przerazona, mi sie wszystko zgadza...tylko co do wagi niewiem bo sie boje wejsc.
ide prasowac, i sie pakowac bo jeszcze tego nie zrobilam:szok::szok::szok:

polna,oliwka , femme, kaska, firanka, baska,madzik, netgirl i reszta gdzie jestescie?????

Ostatnia edycja:
Witam mamusie
u mnie z rana dzien gospodarczy, pranie pieluch i ubranek- na szczescie juz ostatnie, musze dywan wyprac, a pozniej prasowanie, moze szybciej urodze jak sie zmecze
Polna normalnie dzis spakowalam torbe do szpitala, az sama nie moge w to uwierzyc, jeszcze tylko ubranka dla Maji naszykowac na wyjscie:-)
Olenka kurcze ja to nie wiem jak ten czop wyglada, ale skoro te mamusie co rodzily mowia zebys pojechala do szpitala to moze jedz??? ale to byl sluz czy taka maz???
My chyba z mezusiem bedziemy dzie przyscpieszac porod... bo juz tak starsznie chce urodzic, ale juz chyba niedlugo, bo brzuch jak na okres boli, i czuje jakby mi mialo cos wyleciec zaraz

Olenka!!! Jedz do szpitala!!!:tak:
Nie czekaj na dziewczyny... jedz, spokojnie...
Nie panikuj, tam Cie zbadaja i bedzie wszystko jasne:tak: tylko torbe bierz juz ze soba!

Na mój gust odszedł Ci czop i wody sie sączą!
Mykaj do szpitala!

OLEŃKA ja myśle że to czop,yak do końca nie jestem pewna bo miałam cc i wcześniejsze rozwiązania,ale tak myśle ,a nie masz skurczy???ja na twoim miejscu bym się pakowała i zadzwoniła do swojego gina

ty sie nie pakuj tylko bierz koszule i recznik w plecak i marsz mi juz do szpitala sprawdzic sie
Wy tak dziewczyny stawiałyście,że femka pierwsza a mi cos tu pachnie że olenka moze sie pierwsza rozpakowac i mysle ze to na dniach.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
wlasnie nie mam skorczy, te przepowiadajace to mam juz bardzo dlugo, ale takich bolesnych to niemam.
zaraz zadzwonie do gina.
i lece sie pakowac bo jeszcvze tego nie zrobilam:zawstydzona/y:

reklama
Do góry