reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Famme tak jak przed chwilą pisałam teraz jestem u innego gina (chociaż tamten to ordynatorem jest) i w sumie byłam u niego tylko na pierwszej wizycie, i pisałam własnie że mój obecny jest całkowicie przeciwny nospie, jest dobrym lekarzem i naprawde mu ufam ale wiem że jeżeli brzuch naprawde mocno boli (że aż spac nie idzie) to można wziąźć nospe...
Netgirl ja tam jem cytrusy i zgagi po nich nie mam :-) jak miałam faze na słodkie to miałam zgage ale po owocach nie mam... ale za to mam po wodzie :confused::baffled:

reklama
KASIA - no nie wiem ja tam słyszałam że nie wolno w pierwszych 3 miesiącach a później można jak boli ;-) ale lekarzem nie jestem :-p ale jak by mnie mocno brzuch bolał to bym do lekarza leciała i on by mi powiedział więc zostawmy temat tak że lepiej nie brać a jak brzuch mocno boli to do lekarza i on wtedy coś poradzi :-p

A z tymi cytrusami to sama nie wiem :-p ja tam jak mam ochotę to jem :-p

Żeby dziewczyna sie nie wystraszyła że jej tu źle radze...:
dziecko-info.com :
"Czy zażywanie w pierwszych tygodniach ciąży leku Turinal i No-Spa może źle wpływać na rozwijające się w tym czasie dziecko?
A.K. 22 sierpnia 2001

Nie, wręcz odwrotnie. Znacznie pomaga w pierwszych tygodniach rozwoju ciąży. Turinal to hormon produkowany w ciąży przez jajnik kobiety. Jeżeli jest go zbyt mało można ciążę poronić. Aby temu zapobiec podajemy ten hormon w tabletkach. No-Spa jest również lekiem zapobiegającym poronieniu przy nadmiernej kurczliwości macicy, chociaż nie jest hormonem. Zapobiega ona nadmiernej kurczliwości mięśnia macicy."

Aha jeszcze sobie przypomniałam: nie jeść wątróbki

Maduśka Witam Panią!!!:-) Ja na moją pierwszą ciążę czekałam z niecierpliwością. Do gina p-oszłam jak byłam w 4 tyg ciąży... Wtedy jeszcze nie mógł wykryć ciąży i kazał mi przyjść w 6 tyg, na badanie i na usg i wtedy okazało się że jestem. Co do witamin to ja brałam Prenatal, tańsze od Feminatalu M, ale dobre; oraz folik. A co do tych cytrusów to ja jadłam wsztstko. Nie musisz rezygnować, tylko ograniczyć z ich spożyciem. Palenie??? Hm... Mój gin mówił, że lepiej nie odstawiać palenia od razu, lecz stopniowo,(ale to już któraś pisała), po nagłym odstawieniu papierosów dziecko zostaje na głodzie nikotynowym i mogą być komplikacje.

Oleńka Znajoma też ma za sobą kilka pronień, ale z winy lekarza... Zaszła w ciążę mając 8 lat, urodziła zdrowego chłopczyka, potem założyła spiralę, po 3 latach ją zdjęła, bo chciała kolejnego dzidziusia ale poroniła, do tej pory już chyba 3 razy. Okazało się że gin co jej te spiralę zakładał ukuł jajowód i zroił się zrost i zapłodnione jajeczko nie mogł umiejscowić się bezpośrednio w macicy, tylko na jej obrzeżach...

Femme Ja miałam clotrimazolum. Musiałam go stosować dwa razy dziennie, po włożeniu globulki...

Kasia dlaczego nie jesc wątróbki??
a jak ja jadlam to cos nie tak?
jakie to ma nieporzadane skutki?
przeciez w watrobce jest najwiecej kwasu foliowego

KASIA - no ale to lekarz musi stwierdzić nie wolno sobie tak po prostu brać nospy jak zaboli trochę brzuszek ... jak jest konieczność to się i lekarz o tym powinien decydować w pierwszych miesiącach jak coś jest nie tak.

Madzia Wątróbka jest zdrowa, ale to już takie przeświadczenie jest że jej w ciązy nie można jeść. U nas położne mówiły tylko o jej ograniczaniu.A w szpitalu na ginekologii po prostu na pbiad ciężarnym dają od czasu do czasu...

Dziewczyny Nospa jest przecierz lekiem rozkurczowym, tak więc jeśli macica si ę napina to lepiej ją wziąść, ale tak jak Femme pisze lepiej wpierw skonsu7ltować się z loekarzem... Wystarczy przeczytać ulotkię...

Ostatnia edycja:
Ewi, ja do lekarza w czwartek uciekam, ale jak mi będzie kazała poczekać na ostateczną decyzję to się chyba załamię. Ja muszę wiedzieć najlepiej już teraz. Chce usg, chce to wszystko przeżyć :-) Ja niecierpliwa jestem :-)

Maduśka cierpliwość popłaca... Zobaczysz im dłużej będziesz czekała tym większa niecierpliwość, ale widok bijącego serduszka spprawi, że cały dzień będziesz chodziła w skowronkach... Jejku, ja to sie popłakałam na pierwszym usg...

To ja zmykam... Zaraz cały pakiet megabajtów zużyję i wtedy S będzie zdenerwowany,,, Trzymta się...

reklama
MADUSKA - ja jak mi test wyszedł pozytywnie to od razu pobiegłam zrobić test z krwi BETA-HCG on w sumie chyba 100% pewności daje no i czekając 2 godziny na wynik myślałam że nie wytrzymam co dopiero jak bym miała parę dni czekać :-p ... no i wyszło że to 6 tydzień bo tam od razu pisze który tydzień :-) jak się tak niecierpliwisz to leć do szpitala i sobie zrób ten test on chyba 30-40 zł kosztuje ;-)

Do góry