reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

​Vikamcia, tak ale gdy tabletkę wzięło się po owulacji to może dość do połączenia plemnika i jajeczka a tabletka tylko nie dopusci do zagnieżdzenia.Wielu uważa własnie że to jest przyczynianie się do smierci poczętego dziecka bo uniemozliwili mu zagniezdzenie sie w macicy..
A jeszcze są i tacy co twierdzą, że usuwając zapłodnione komórkę to już jest to zabicie człowieka/poronienie/aborcja kto jak woli

Szczerze to nie uczą nas o takich tabletkach bo poco?Gdy będę robiła specjalizacje z ginekologii to juz inna sprawa...
Teraz mam takie przedmioty jak patofizjologia, patomorfologia, histopatologia, immunologia, psychologia lekarska, mikrobiologia i wiele innych a o tabletkach po niezabezpieczonym stosunki nie uczą;)Ale mówili co nieco

reklama
Liza u Nas jeździ od 5km, od naszej wsi do szkoły jest 6 km :tak: więc bez problemu się "łapiemy". A co do częstości jeżdżenia to u Nas przyjeżdża po wszystkie dzieci o 7:20, mniejsze dzieciaki przywozi o 12:50 a starsze o 14:30 :tak:

kaamaaa to tak jak u nas ja mieszkałam 10 metrów ( ogrodzenie) od krajowej 4 i wiekszość dzieciaków z tymi miesięcznymi tez, i pamietam ze raz zabiło kiloetr dalej 11 nastolatkę, z racji tego że tam gdzie ja mieszkałam było bało domów to koło mnie gineli tylko dorośli sąsiedzi, lub dorośli ludzie wracający z pracy:sorry2:. Strasznie niebezpieczne miejsce. Pamietam że raz z mamą szłam zimą ( chodznika brak) i jechał tir przejechał koło nas i nagle poczułam jakies mocne udeżenie tak ze mi sie nogi ugieły. Okazało sie że tafla lodu spadła na nas z naczepy:sorry2:, a ile razy burakiem sie oberwało:-D:-p. Teraz sie z tego śmieje, ale wtedy to był ból straszny:sorry2:
lolkak ja tez kiedys oddałam pierscionek T. bo mnie wnerwił ale po jakims czasie znowu mi go dał i tak juz zostało a w przyszłym tygodniu minie 2 lata od zareczyn

edit Liza rozwaliłas mnie z ta panią magister, ale w sumie czesto tak własnie jest, że pani z apteki doradzi lepiej niż niejeden lekarz

A uzywała któraś takich plasterków na katar które się przykelja na piżaki albo poduszkę? Zastanawiam sie bo mój młody czesto katar łapie i tak chciałam sie zabezpieczyć tym:)

Ale sie wk....., dzwoniłam rano do przychodni zeby Zuzie umówic na kontrole po zapaleninu płuc i nikt nie odbierał, dzwoniłam przed chwilą a babka mi mówi ze juz ma komplet na jutro i ze mam dzwonic jutro to ona dr sie spyta czy przyjmie dodatkowo Zuzie.. Toz to masakra jakas , a teraz trafiłam na fajną pediatre, jnajwyzej w czwartek pojde z Zuzia jak sie jutro nie dostaniemy...

Ale mi sie nic nie chce , pogoda do bani , Zuzia połozona spac

Liza ja zawsze radzę się w aptece, jeśli to nic poważnego, jeśli już "normalne" leki nie dają sobie rady to wtedy uderzamy do rodzinnej.

Umi ja kropię Julce poduszke kroplami Olbas, to olejki eteryczne, pomagają oddychać przy katarze, u Nas suę sprawdza a plasterków nie próbowałam bo są chyba od 3r.ż

Kaamaa u nas rano zważa dzieci a po poludniu razem ze wszystkimi o 14:30 dziaciaki jak Hania koncza o13:30 wiec godzinke czekaja w szkole:-)
Ja tez Olbas stosuje :tak: o tych plasterkach slyszałam ale nie uzywalam :no:
Malwina wspolczuje :dry: :no:
Umi nasz doktor daje antybiotyk zawsze;/ i np. moj maz poszedl do lekarza a ona do niego od razu: Och nie mam dzis dnia do badania, na ile panu dac zwolnienie? :dry: :no:

​Vikamcia, tak ale gdy tabletkę wzięło się po owulacji to może dość do połączenia plemnika i jajeczka a tabletka tylko nie dopusci do zagnieżdzenia.Wielu uważa własnie że to jest przyczynianie się do smierci poczętego dziecka bo uniemozliwili mu zagniezdzenie sie w macicy..
A jeszcze są i tacy co twierdzą, że usuwając zapłodnione komórkę to już jest to zabicie człowieka/poronienie/aborcja kto jak woli

Szczerze to nie uczą nas o takich tabletkach bo poco?Gdy będę robiła specjalizacje z ginekologii to juz inna sprawa...
Teraz mam takie przedmioty jak patofizjologia, patomorfologia, histopatologia, immunologia, psychologia lekarska, mikrobiologia i wiele innych a o tabletkach po niezabezpieczonym stosunki nie uczą;)Ale mówili co nieco

myrsini ty chyba niadal nie rozumiesz czym się rózni tabletka 72 po a tabletka wczesnoporonna...:sorry:
miłas napisane jak but czym się różni... i nawet to a tabletka wczesnoporonna jest zabroniona w polsce i takiej nie dostaniejsz bo tak jak napisałaś jest to traktowane jako zabixie człowieka, aborcja itp... ale nie tabletka 72 po... !

Antykoncepcja awaryjna tzw. "72h po" przyjęta zgodnie z zaleceniami opiera swoje działanie na zapobieganiu owulacji i ew. zapłodnieniu. Powoduje także zmiany w błonie śluzowej, które zapobiegają zagnieżdżaniu zapłodnionej komórki jajowej w macicy.

Tabletka "72h po" nie jest tabletką wczesnoporonną. Działa ona zanim zapłodniona komórka jajowa zagnieździ się w macicy. Tabletka przyjęta za późno (gdy już to się stanie) nie niszczy płodu, a co więcej podtrzymuje ciążę.

Czym jest pigułka wczesnoporonna?
Pigułka poronna, zawiera silne substancje, wykazujące zdolność przerwania ciąży. Nie jest to w żaden sposób rodzaj antykoncepcji, gdyż nie polega na uniemożliwieniu zajścia w ciążę, lecz na jej usunięciu.

nie wiem gdzie t\y widzisz jedno i to samo??

Ostatnia edycja:
Liza blog Cały Pszczółkowy Świat :-) a tu stronka Gerbera Mleko Gerber ma już 1 rok
Co do pani mgr to ja na żadną z naszej apteki nie mogę narzekać :no: Zawsze dobrze doradzają a przede wszystkim zalecają zrobic badania czy cos itd Pediatrę też mam super min dlatego że antybiotyk to ostateczność :tak:

ViKamcia na razie zakładam,że do końca sezonu zimowego ;-)

Umi ja też nie stosowałam, bo Maja jeszcze za mała ;-) Tylko z reklamy to znam;-)
e:

malwina współczuję. Ja też nie raz miałam taką sytuację w "starej" przychodni. Na szczęście byłam tam tylko ja zapipsana,więc przeniosłam się tam gdzie chodzę z maja i mam spokój:tak:

Ostatnia edycja:

Powoduje także zmiany w błonie śluzowej, które zapobiegają zagnieżdżaniu zapłodnionej komórki jajowej w macicy.

No właśnie komórka jest już zapłodniona ale nie może sie zagnieździć nie z przyczyn naturalnych wiec to dla wielu osób może sie równać z tym że nie jest tylko antykoncepcją:sorry2:. Co innego gdy nie dopuszcza do zapłodnienia tu jednak do tego zapłodnienia dochodzi . Ale racja w PL jest dopuszczana ale tez nie każdy lekarz ci ją przepisze. Bo niektórzy uważają juz ja za wczesnoporonną właśnie... Przykład z tego forum... dziewczyna poszła po tabletki po ( nie paietam która) i została potraktowana przez lekarza jakby co najmniej o aborcje prosiła, tableki dostała no ale...

kaamaa a to nawet nie wiedziała że od 3 r.ż.:dry: ale w suie jakby co młody 3 latka miałby w maju wiec teoretycznie nie zabiłoby go, a te krople to jak działają? Kropisz je na ubranie pościel?
Malwina cud że sie w ogóle dodzwoniłaś:sorry2:

edit
Liza
to ja tez takiego lekarza znam... ale to wg mnie lekarz na papierku bo on kataru nie rozróznia od zapalenia zatok

edit2 lolkak masz swoja własną domenę?

Ostatnia edycja:
reklama
Umi chyba od 3r.ż cos mi dzwoni ale nie jestem pewna, Twój Kacper to już duży chłop, myślę ze na pewno by go nie zabiło :tak:
Tak skrapia się poduszeczkę lub ubranko, jak sie zaciągniesz to zapach aż płuca rozgrzewa ;-)

Do góry