reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Asheara dzięki za uświadomienie mnie :) Wiesz ja starsza jestem ale życiowo napewno młodsza, bo Twoj Damianek jest już z Tobą więc wiesz co i jak już przebiega.
A mnie martwi bo słysze że o becikowe, o dofinansowania, a to rejestrowanie i bieganie steplowania, jakieś dokumenty.. I takie pierdoły to przeraża mnie myśl ile mnie czeka biegania, jak ja nie wiem co gdzie i jak załatwiać, co mi się należy co nie, niby czytam w necie dużo ale co i rusz sie o czymś nowym dowiaduje i w końcu nie wiem jak to jest.. Bo gdzie co pójść załatwić? Jakie tak naprawde mam prawa, wogóle jestem nieoświecona

reklama
Nalezy Ci sie becikowe [1000zl]
Jezeli nie pracowalas, a Twoje dochody za 2008 rok wynosza mniej niz 504zl nalezy Ci sie dodatek do zasilu rodzinnego [1000zl]
Jezeli nie ma ojca dziecka, i tak samo podasz w akcie urodzenia [bedziesz musiala podac jakies imie, byle jakie, mozesz zmyslic, wybrac sobie... do tego imienia dodadza Twoje nazwisko. takze dajmy na to nazywasz sie kowalska, imie podasz Damian, w rubryce ojciec dziecka bedzie widnial napisa :Damian Kowalski, a ze taka osoba nie istnieje, ojca nie ma, jestes samotna matka] nalezy Ci sie wtedy co miesiac 170zl.
Jak jest z zasilkiem rodzinnym [co miesiac 68zl] neiwiem dokladnie... zdaje sie, ze tez kiedy dochody nie przekraczaja 504 zl mies, na osobe - nalezy sie.
O co chcesz - pytaj. Chetnie oswiece :-p

motylicaja no młooode ;) Ale wcale nie ubolewam nad tym i jestem szczęśliwa że mam takie szczęście od boga że będę mamą i nawet młodą :D :)
Asheara dziekuje bardzo!! :**
No becikowe to wiem...
Ojca mam zamiar nie wpisywać.. Zdecydowałam ze nawet jeśli to później moge założyć sprawe o ustalenie ojcostwa, jak będzie bardzo źle ( a rachunki wszystkie zbieram z wyprawki w razie czego)
No co do pracy to nie pracowałam, bo sprzedawania na allegro moich obrazów nawet nie licze! ;) Wiec zarobki moje są zerowe. Moj tata jest bezrobotny a moja mama zarabia 1400zł.

AAaaa to z 2008 roku.. To moja mama wtedy też była zarejestrowana jako bezrobotna :p

A jak to jest z tym rodzinnym? Bo moja mama teraz na mnie dostaje 90zł rodzinnego. A jak ja urodze to już rodzinnego moja mama na mnie nie będzie dostawać, tylko ja na swoją pocieche?

Ostatnia edycja:
Zbieraj zbieraj rachunki za wyprawke... jezeli ustalisz ojcostwo przez sad, facet bedzie musial oddac polowe. A alimenty napewno by byly wieksze niz te 170zl.... ale to zalezy od Ciebie czy chcesz tej calej rozruby. Nie znam sytuacji wiec nie mowie.

Apropos rodzinnego. Twoja mama bedzie dostawac na Ciebie poki sie uczysz, a teraz dodatkowo rowniez i Ty na swoja pocieche :tak: Z ta roznica, ze na Ciebie jest 91 a na dziecko do lat 5 [czyli Twoje] bedziesz dostawac nieco mniej - 68.

edit : od ktorego tyg. ciazy bylas pod opieka lekarska? wiesz wszystko o tej nowej ustawie?

Ostatnia edycja:
No akurat co do tej kwoty to wiem, a mama mi mówiła że juz zabiorą jej te pieniądze.
Bo te rodzinne to ja dostaje, i to jest niby moja wypłata miesieczna :D I wyobraź sobie że za te pieniądze wyprawke dla dziecka uszykowałam. Jeszcze ten wózek został, ale to od babci wezme, a jak becikowe dostane to jej oddam :)
Co do mojej sytuacji, kiedyś tu pisałam jak mnie były potraktował. I nie chce miec z nim nic wspólnego, cham jakich mało, prostak to mało powiedziane. I jest nieodpowiedzialnym czlowiekiem, wie że jestem w ciązy i wie że bedzie miał dziecko, ale nawet nie napisał razu, nie kontaktował sie ani nic, ma w du... co z dzieckiem. Wiec jak ma mieć ojca ćpuna i alkoholika który jest nie odpowiedzialny to wole sie przemęczyć jedząc tynk ze ścian ale nie oglądać go. Poza tym zaocznie szkole skończe, pojde do pracy jakoś to będzie. Tym bardziej teraz to mam faceta :) Który kocha mnie i zaakceptował dziecko. Dokładnie od 20 sierpnia z nim jestem i to jest zupełnie inny człowiek

Swietnie, ze znalazlas odpowiedniego faceta i zaakceptowal dzidzie... takich to ze swieca szukac...
Moglabys mi po krotce strescic co i jak bylo z tym poprzednim?

Nie,nie, nie... Twoja mama nadal bedzie na Ciebie dostawac rodzinne, oczywiscie pod warunkiem, ze na nowy rok szkolny doniesie zaswiadczenie ze szkoly do Mopsu, ze nadal sie uczysz :tak:

reklama
Ashera z tym fakturami to im obilo juz do konca. Widze ze cie tez urzedy wyedukowaly chyba wczesniej nie zadrzylo mi sie wypelniac sterty tak podobnych do siebie papierkow. Damienek wyglada jak cukiereczek:-)

Artystka becikowego mozesz dostac jeszcze tysiac od maista wiec musisz sprawdzicz czy u ciebie jest bo to 3 akurat nie wszedzie u mnie akurat tak. co do kasu ktora dostaje twoja mama wydaje mi sie ze po 18 r.z beda chcieli zaswiadczenie ze sie dalej uczysz jesli nie to zabiora.

motylicaja no to ladna gromdka:-)

Do góry