reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Hejka!!
Ja 20 października skończyłam 23 lata a mamusią zostałam 16 sierpnia br.Ciąże planowaliśmy chociaż nie jesteśmy po ślubie i jestem teraz szczęśliwą mamą.Mam przecudownego synka i jestem bardzo szczęśliwa.

Hejka milo mi poznac :))

ALEXANDRA Witaj. Mogę pisać do Ciebie Alex? Zapoznaj się z regulaminem i pisz tak często na ile możesz :-)

za mną noc pełną koszmarów. Najgorsze było to że chciałam się obudzić ale nie mogłam. Nie udało mi się kupić butów dla małego, ale za to dla Justynki nabylismy komplecik czapka i szalik. Nie wiem kiedy teraz pojedziemy do miasta, ale może we wtorek.
Muszę kupić sobie kozaki do sukienki i żakiecik. Z początku myślałam żeby kupić sobie nowa sukienkę na wesele, ale jak dodam do mojej starej coś nowego to wyjdzie przedwszystkim taniej i lepiej.

Mi tez czesto sie takie rzeczy snia ze proboje sie obudzic ale nie umiem albo ze biegne ale taak powolii ze budze sie z jakims krzykiem czy steknieciem bo ktos tam mnie dogania ;/

Witam...Obecnie mam 28 lat i jestem mama dwóch uroczych córeczek.
Pierwszą pociechę urodziłam mając 17 lat..pierwszą ciąże poroniłam...
Mieszkam na wsi więć możecie sobie wyobrazic jak ludzie na mnie patrzyli-taka młoda i już bedzie miała dziecko..lecz ja tym sie nie przejmowałam..W szpitalu tez mnie zle traktowali,wiadomo byłam młoda!
Dzis moja córcia ma 11 lat i jest świetna dziewczyna -mamy super kontakt ze sobą i niczego nie żałuję!
Dodam że jestem juz 12 lat po śłubie i z męzem nadal się kochamy i plaujemy kolejne maleństwo! Niestety staramy się juz pół roku i jakos owocu tych starań nie widać...:no: nasza druga córcia ma 4 latka i domaga sie braciszka!
Moim zdaniem wiek nie jest ważny,ważne jest to "co sie ma w głowie"i w sercu.....

Pozdrawiam gorąco wszystkie młode mamy!

Hejka rowniez i Ciebie jest mi milo poznac :))

Witajcie sobotnio!!:) My z M u mojej mamy na weekendzie:) Opiekujemy się jej 5miesięcznym bokserkiem bo mama na uczelni:) Wyprawiliśmy ją do szkoły, zjedliśmy śniadanko i nawet gołąbki na obiadek już zrobione:) Wystarczy ziemniaczki kupic i obiadek gotowy:) Suróweczka w lodówce:)
Sylwia8 no jasne, że najważniejsze jest to co w głowie i w sercu, wiek nie gra roli moim zdaniem:)
Pozdrawiam i życzę udanej soboty:)
P.S. CO robicie na obiadek? Może jakieś pyszne przepisy macie?:)

Ja dzisiaj mam Kurczak tiki masaala :))

a tu przesylam kilka rzeczy ktore poleca z barszczem makaronem ryzem :))

reklama
Filety w sosie śmietanowym

Składniki:
piersi kurczaka – 4 filety
rzodkiewki - 2 pęczki
śmietana - 1/2 szklanki
rosół - 1/2 szklanki
olej - 2 łyżki
sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:
Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Mięso wypłukać osuszyć, przekroić na cieńsze plastry, posypać solą, pieprzem i papryką. Olej rozgrzać na patelni, włożyć filety, smażyć po około 3-4 minuty z każdej strony. Dodać pokrojone rzodkiewki, smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Wlać śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Przykryć i dusić 15 minut.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Placuszki z kurczaka

Składniki:
Filet z kurczaka - 0.5 kg
Cebula - 2 szt
Maga - 2 łyżki
Pieczarki - 6-8 szt
Jajka - 2 szt
Papryka ostra - 1 łyżeczka
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Mąka pszenna - 2 łyżki
Olej (do smażenia) - 4 łyżki
Sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki pokroić w cieńkie plasterki. Cebulę drobniutko pokroić w kostkę. Wymieszać wszystkie składniki (oprócz oleju), formować małe placuszki i smażyc do uzyskania złotego koloru. Najlepiej podawać z surówka z czerwonej kapusty.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Ryż po meksykańsku

Składniki:
pomidory – 5 szt.
cebula – 1-2 szt.
czosnek – 2-3 ząbki
ryż – 1 niepełna szklanka
mięso wołowe – 30 dag
czerwona papryka – 1 szt.
czerwona fasola – 1 puszka
kukurydza - 1 puszka
szczypiorek
olej – 4-5 łyżek
woda – 2 razy tyle co ryżu
sól, pieprz

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, cebulę i czosnek obrać i pokroić, następnie razem z pomidorami zmiksować, tak aby powstała jednolita gładka masa. Na patelni podsmażyć ryż na oleju, dodać zmiksowane pomidory z cebulą i czosnkiem oraz wodę. Dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Mięso pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju (2 łyżki). Jeśli jest twarde zalać odrobiną wody i poddusić do miękkości. Wymieszać z ryżem. Paprykę pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę osączyć i również dodać do ryżu. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić ok. 15 minut. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Naleśniki z pieczarkami

Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
ok. 1 szkl. wody, piwa lub gazowanej wody mineralnej
1 łyżka oliwy lub topionego masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1/2 kg pieczarek
2 cebule
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
2 jajka ugotowane na twardo
1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
Dodatkowo:
olej lub masło do smażenia

Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe , odstawie na co najmniej 1/2 godz., a następnie usmażyć naleśniki. Przygotować nadzienie. Pieczarki umyć, (ewentualnie obrać), pokroić drobno w plasterki. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Roztopić masło na patelni, zrumienić cebulę i pieczarki. Dodać posiekaną natkę pietruszki i tyle tartej bułki, żeby farsz nie był zbyt rzadki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki smarować nadzieniem i posypywać pokrojonym w kostkę gotowanym jajkiem. Zwijać w rulonik lub składać w trójkąty, smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do rosołu lub barszczu.
Uwaga. Do nadzienia można nie dodawać jajka.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tortilla meksykańska

Składniki:
Ciasto
mąka kukurydziana - 20 dag
mąka pszenna - 20 dag
mleko - 1/2 l
jajka - 2 szt.
sól - 1 płaska łyżeczka
olej
Nadzienie
pierś z kurczaka
papryka mielona
ogórki
papryka np. czerwona
orzechy arachidowe - 5 dag
majonez
sól

Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą i pszenną wymieszać z jajkami, mlekiem i solą (tak aby powstało ciasto takie jak na naleśniki). Na patelni mocno rozgrzać olej, smażyć cienkie placuszki.
Ogórki i paprykę pokroić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić, posypać mieloną papryką. Usmażyć na oleju i posolić, wymieszać z pokrojoną papryką, ogórkami i orzeszkami, na każdym placuszku położyć farsz, można polać majonezem i zwinąć w rulon.

Agniesiak85 widzę że spodziewasz się dzidziusia-moje gratulacje!
A jak tak bardzo sie staram i nic.............................
Powoli zaczynam się załamywac.....

Ps. Na obiadek mam kotlety i udka,ziemniaczki i sałatke...

Kochana wiem, że łatwo jest mówic "głowa do góry, napewno Wam się uda" ale ja wierzę, że się uda:) W końcu macie już pociechę to problemów raczej z tym nie macie:) Ale może za dużo myślicie o bejbiku? Bo u mnie to było tak, że jak się intensywnie staraliśy to klapa.. wreszcie dałam sobie spokój i zamówiłam testy owulacyjne na allegro.. robiłam je dzień w dzień po południu i mierzyłam temperaturę. Wiedziałam wtedy kiedy mam owulację i jeszcze jak testem to potwierdziłąm to już wogóle.. przytulaliśmy się w tym czasie ale ja już sprzona niepowodzeniami nie miałam nadzieii a jednak się udało:) Tobie też się uda Kochana:) Trzymam kciuki!

kolia - Duzo zdrówka dl;a Smyka, dobrze, że mu ten katarek chociaż nie przeszkadza.

Ewi - Masz rację, lepiej wydac kase na jakis nowy dodatek a nie na nową sukienkę... Ja w sumie mam jedną taka bardziej weselna w której byłam i na weselu własnie i na studniówce i w przyszłym roku na weselichu też raczej w niej pójdę.

sylcia - Zapewne nie tylko mi narobiłaś apetytu tymi przepisami :p

STEPELEK Jak tam Twoja mała się ma? Ile ząbków? Bo pamiętam że coś słabo z tym było. :-)
SYLWIA Witam Cię. Fajnie że masz już odchowana córkę i druga Ci rośnie. Powiem Ci że jednak za dużo się staraćie o kolejne dziecko. Ja tak miałam, u mnie to trwało trzy miesiące, a gdy już się poddałam i zaplanowałam życie okazało się że jestem w ciąży.

Zazwyczaj jest tak ze gdy sie chce bardzo dziecka to jest wielki trud a jak sie np nie ma teraz dochodow czy sa jakies inne problemy to nagle dziecko sie zjawia ... Po prostu zyjcie normalnie a dziecko przyjdzie samo od siebie :))

Ewi - Dobrą masz pamięć. Długo czekałysmy na pierwszego ząbka ale jakoś tak jak córcia miała rok i 2 miesiące pojawiły się górne jedyneczki, krótko po tym górne czwóreczki po krótkiej przerwie dolne jedynki i niedawno dolna czwórka... więc w sumie tak trochę hurtowo.

hej :-) Nie miałam kiedy do Was zajrzec :) Ale mam chwilke ;-)
W czwartek byłam u lekarza. Wszystko jest w porządku, dzidzia ma 3cm i wszystko jest w porządku :tak:
Dziś kupiłam trochę ciuszków dla maleństwa ;-) po trochu zbieram ;-)a teraz lece spaać :-)

Witam się i ja.
Też jestem młodą mamą - urodzę w wieku 22 lat. :tak: Studiuję prawo kanoniczne na II roku, zaocznie. Pracuję w sklepie odzieżowym.

Pozdrawiam. :-)

reklama
Do góry