reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Kasiula "kazda matka chce dla dziecka jak najlepiej i krzywy nie chce mu zrobic wiec mysle ze kazda ma swoj rozum"
No na pewno! ale że chce nie znaczy że nie robi nieświadomie...:)
Dobra, już nie truję, ale nie pochwalam :)

reklama
ja nie chce jeszcze nic dodawac do mleczka chociaz sie zastanawialam,bo mala jak wypije 180ml to ledwo wytrzymuje 3 godziny bez jedzenia.Narazie sie wstrzymam ,sprobuje po 4 mies:tak:

ja nie chce jeszcze nic dodawac do mleczka chociaz sie zastanawialam,bo mala jak wypije 180ml to ledwo wytrzymuje 3 godziny bez jedzenia.Narazie sie wstrzymam ,sprobuje po 4 mies:tak:
To daj jej 210 skoro dalej głodna...:tak:
My tez sie jeszcze wstrzymujemy póki co. Powolne wprowadzanie kaszki/kleiku zaczniemy z a2tyg

mamulica - to zalezy jak chcesz dawac ta kaszke czy lyzeczką czy przez smoczek, bo jesli dodasz tyle łyzeczek ile piszą to ta kaszka bedzie poprostu gesta i tylko mozna ją dac łyzeczką a na to chyba za wczesnie dla naszych maluszkow. Wiec musisz dac na "oko" tyle zeby dobrze przez smoczek lecialo. A no i chyba najlepszy do kaszek jest smoczek z krzyzykiem o ile dobrze sie orientuje.

Dziewczyny - nie zlejcie mnie za to pytanie:-D To nie jest tak ze jak sie karmi butlą to po 4 miesiącu powinno sie juz tą diete rozszerzać?? Bo mi sie wydaje ze wtedy samo mleczko nie wystarcza.
A wogole jak bylam z Zuzia u pediatry jak skonczyla 4 miesiace to lekarz powiedzial ze moge juz rozszerzac diete ale nie musze. I ze to jest tak ze jak dziecko jest na butli to samo mleczko juz nie wystarcza i po 4 miesiacu powinno sie juz dawac warzywka powoli a po 5 miesko(no chyba ze jest alergikiem to wiadomo ze to wtedy ostrozniej i pozniej) a jak na piersi to samo mleczko wystarczy do 6 miesiecy a czy zacznie sie dawac czy nie to od nas zalezy. To sa slowa pediatry, ale u nas to czasem takie niedouczeni ci lekarze:tak: wiec sie nie upieram przy tym.
A mi do rozszerzania diety sie tez wcale nie spieszy, bo juz wiem jak drogie są te słoiczki, deserki, kaszki i ile dziecko potrafi tego zjeść. A więc cyc... i odkładam kase na później, hehe:-D

To daj jej 210 skoro dalej głodna...:tak:

Witam.Mój Synek ma 3m i 3tyg.w zeszlym tyg.bylam u pediatry,bo zaczal plakac po zjedzeniu 180ml mleka,a balam sie dawac mu wiecej zeby nie rozepchac zoladka.Jak zapytalam czy mam dawac 210 ml to pediatra kategorycznie zabronil!!!!Powiedzial,ze jezeli nie chcemy miec problemu z rozepchanym brzuszkiem to absolutnie nie i max 180ml! Doradzil zeby pomalutku wprowadzac marcheweczke,jabluszko i kaszki.Oczywiscie stopniowo i po kolei,nie wszystko na raz.Kleikiem (ryzowym lub kukurydzianym)zageszczac mleczko,ale tylko 1-2 razy dziennie,zeby nie bylo problemow z kupka.Synek teraz zjada 150ml- 180ml max.i wytrzymuje nawet 4 godziny!Jak zasnie wieczorem o 21 to spi nawet do 6.
Kazde dziecko jest inne,jedno potrzebuje szybszego rozszerzenia diety inne nie.Moim zdaniem kazda mama widzi jak zachowuje sie maluszek i powinna decydowac kiedy zaczac,oczywiscie po konsultacji z pediatra.
Pozdrawiam wszystkie mamuski :))) :-)

Kleiki kukurydziane sa wogole dla tych bardziej grubaśnych dzieci polecane bo po nich mniej sie tyje niz po ryzowych.

A co do przybierania, to nie wydaje Wam sie ze 250 g na tydzien to powinny dzieci malutkie, a pozniej juz bedą przybierac troche mniej. Bo jakby szły tym tokiem i 1kg miesiecznie przybywaly to na pierwsze urodziny wazylyby cos ok 15 kg. Moja Zuzia ma 2,5 roku i wazy ok 17 kg:-D

Moja Julia ma 5 lat i wazy 18kg :szok::-D

moja ma prawie 4 lata i waży 17kg, ale .... nabrała ciała przez zimę, bo ją gdzieś wygonić na spacer to katorga. Mam nadzieję, że wiosną zrzuci trochę
a moja córa ma 8 lat i waży 21kg więc ... z tym że ona budowę ma po tatusiu który wyglądał tak samo w jej wieku

reklama
tak sobie podczytuje was i jestem w szoku wiekszosc maluszkow juz zjada 180 ml mleczka a moja mała 130 :eek: i starcza jej to na przeszlo 3 h ... moze dlatego ze to kurdupelek jest hmm sama nie wiem...
jak skonczy 4 miesiac to chce jej rozszerzyc diete :-) tez mi wiadomo ze dzieci cycuszkowe a butelkowe to dwie inne sprawy bo dziecku na sztucznym mleczku potrzebna jest wieksza ilosc jakis tam witamin od 4 miesiaca a dzieciom karmionym piersiom nie bo mleczko mamy ma wystarczajaca ilosc witaminek... a od jakiego prduktu zaczynacie hm? :-)

Do góry