samej kaszki Tom mi tez nie tknie, ale za to uwielbia na gesto, zamieszana z sokiem malinowym, mozna tez inne smaki sokow sprobowac...dziewczyny mam pytanie: ignas odmowil juz totalnie picia mleka modyfikowanego, zauwazylam tez ze raczej nie podchodza mu ryz na mleku czy kaszka manna czy kasza jeczmienna na mleku chociaz ciagle przemycam i probuje. W jakich innych rzeczach moglabym mu dostarczyc wapnia? dostaje leniwe pierogi na bazie twarogu, jogurty, serki, ser zolty, topiony, kiedys probowalam kakao ale nie bardzo cos, nalesniki... mam obawy co do ilosci wapnia ktora on spozywa:/ poradzcie jakies inne dania na bazie mleka
reklama
Kiragold Julka już mniej więcej przed skończeniem roku przestała pić mleko ale za to zjada dużo jogurtów. Myślę że to jej wystarcza, kości ma mocne, jeszcze nic sobie nie złamała, a przecież wyprawia cuda na kiju, ale za to zęby słabe, ale to chyba po rodzinie taty, bo tam każdemu się sypią od małego. Wyniki ma dobre, a nie jada w sumie nic konkretnego i zjada mniejsze porcje od Asi.
Myślę że Igi sporo zjada wartościowych rzeczy, mleko przecież nie jest koniecznością.
Z Asią pod tym względem problemów nie mam, MM kocha i normalne mleko też pije hektolitrami.
Myślę że Igi sporo zjada wartościowych rzeczy, mleko przecież nie jest koniecznością.
Z Asią pod tym względem problemów nie mam, MM kocha i normalne mleko też pije hektolitrami.
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Kira witaminkę D pewnie mu dajesz? albo jakiąś omegę z tymi witaminami czy inne witaminki?
A z tego co pisalas mi sie wydaje ze w serkach, jogurtach, serach zlołtych itd wiec wydaje mi sie i kiedys jak sledziłam wypowiedzi ekspertów jak się daje takie produkty to wystarcza.
A kakao na jakim mleku robiłas? Na krowim? czy modyfikowanym? znacznie smaczniejsze jest na krowim-dla mnie ;p
A z tego co pisalas mi sie wydaje ze w serkach, jogurtach, serach zlołtych itd wiec wydaje mi sie i kiedys jak sledziłam wypowiedzi ekspertów jak się daje takie produkty to wystarcza.
A kakao na jakim mleku robiłas? Na krowim? czy modyfikowanym? znacznie smaczniejsze jest na krowim-dla mnie ;p
Kira witaminkę D pewnie mu dajesz? albo jakiąś omegę z tymi witaminami czy inne witaminki?
ula zadnych witamin mu nie dawalam i nie daje (oprocz wit c). zaden pediatra nie proponowal mi zebym mu cos dawala, jest zdrowy, rzadko choruje, ogolnie okaz zdrowia. aj przeczytalam w necie ze dwulatek powinien spozywac 5 porcji mleka no i moja mama ktora jest przerazona ze on juz nie pije MM;-) bo przeciez ja dostawalam butle jeszcze w tym wieku;-) a kakao na mleku krowim
martolinka
Mama i nie tylko :-)
podobno 2 plastry żółtego sera dla takiego malucha wystarczy za dzienną porcję wapnia
Kiragold moze placki z jabłkami/bananami. Antek lubi płatki owsiane na mleku. Je sporo jogurtów naturalnych a maślanki i kefiry kocha
marta dzieki! masz sprawdzony przepis na takie placuszki? chetnie skorzystam! widzisz maslanki mu nie podsunelam ani kefiru, dobra mysl.
martolinka
Mama i nie tylko :-)
Antek po dziadku jest maślankowym potworem i potrafi pół litra na jednym posiedzeniu wypić;-) na takie placki robie ciasto dużo gęstsze niz na naleśniki. Kroję w cienkie plastry banany /jabłka i dodaję cynamon. Najlepiej je układać bezposrednio na ciasto wylane na patelni- trzeba robic to w miarę szybko;-) Pycha z syropem klonowym;-)
Mama_i_Marcel
Listopadowa mama '09
wartości zaczerpnięte z internetu:
[h=1]Dobowe zapotrzebowanie na wapń u dzieci[/h]poniżej 6 m-cy 360 mg / na dobę
6 mies - 1 rok 540 mg / na dobę
1 - 3 lat 600 mg / na dobę
4 - 6 lat 600 mg / na dobę
7 - 10 lat 700 mg / na dobę
[h=1]Dobowe zapotrzebowanie na wapń u dzieci[/h]poniżej 6 m-cy 360 mg / na dobę
6 mies - 1 rok 540 mg / na dobę
1 - 3 lat 600 mg / na dobę
4 - 6 lat 600 mg / na dobę
7 - 10 lat 700 mg / na dobę
[h=1]Przykłady produktów żywnościowych o wysokiej zawartości wapnia, które można wprowadzać do diety dziecka powyżej 6. miesiąca życia.[/h]Zawsze przed wprowadzeniem nowego produktu do diety dziecka należy skonsultować się z lekarzem.
|
Uleńka_79
Listopadowa Mamusia
Kira a Ty nigdy nie dawałas maluchowi witaminy D? My chyba tutaj wszystkie dajemy teraz znowu po lecie kiedy była przerwa, albo witaminkę D albo omega med, albo tran albo....
maslanki i kefiru sama nie dawalam OLinkowi choc on mleczny potworek, bo sama nie mam zwyczaju pic.
maslanki i kefiru sama nie dawalam OLinkowi choc on mleczny potworek, bo sama nie mam zwyczaju pic.
reklama
Podziel się: