reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
ja chętnie wprowadziłabym kakao ale perspektywa łączenia kakao i Pepti mnie razi ;/
Mój Olis butelkowy :) Jednak picie pije z kubeczka Lovi 360, a także ze smoczka, dzięki kubeczkowi Lovi nauczył się przechylac nawet zwykłą buteleczkę ze smoczkiem, tym samym juz nie poję go na leżąco, przyszło samo z siebie bez zadnej nauki itd.

Mój pije mm z butli rano - tu sie domaga, bo to najszybszy sposób aby zabić jego poranny głód no i na noc daje ale tu mi wypija juz coraz mniej....
Co do mlecznego zywienia to sadze ze nie musisz wprowadzac mleka mod. Wystarcza serki i to co piszesz. Do tego przeciez możesz mu z krowiego mleka zrobic kakao, jak dodasz wiecej + kaszki to bedzie kaszka kakaowa. Moze byc mleko + płatki, owsianka, jakies koktajle owocowo-mleczne, mleczna zupa, manna na mleku z jakims dodatkiem owoca czy czegoś tam.........i co tam jeszcze..........trzeba by po necie poszperać.

A mój pije 3x210 rano, 16 i 21 ;/ normalne z butli ciągnie i bardzo to lubi :p

Na szczęście powoli już odzwyczaja się od picia mleka o 16tej , bo pije pół juz.

Dziewczynki stosowałyscie jaja przepiorcze u Waszych alergików? Maz kupil ostatnio i czytalam ze nie są alergiczne, alergolog mowila sprobowac, powiem szczerze ze brzydze sie ich hehehe. Sprobuję tylko niech poliki wrocą do normy bo 2 tyg temu dalam ost raz jajko kurze i nieźle narozrabialam ;/ Troszkę data ważnosci do czerwca mnie przeraza tych jaj....czemu taka długa?

Uleńka - ja dawałam jaja przepiórcze Eli, bo na kurze miałą uczulenie. Najfajniej się je podawało w formie jajecznicy - ona wychodzi jaśniejsza niż z kurzych jaj, albo w formie jajek na twardo. Wrzucałam je też do pulpetów, tudzież robiłam na nich naleśniki (a jako mleko dodawałam do nich tzw mleko sojowe, ALPRO robi najlepsze).
Teściowa moej koleżanki wymyśliła dla swojego alergicznego wnuka tort z jaj przepióczych, a potem klęła, bo okazało się, że odpowiednikiem 1 jaja kurzego jest 5 jaj przepiórczych, więc kobitka musiała oddzielić żółteczko od białka w 30 malutkich jajeczkach.. robota straszna, bo opróćz tego, że są małe, przepiócze mają twardą skorupkę i błonkę pod skorupką :-)

generalnie polecam, co do długiej przydatności do spożycia nie wiem, nigdy się nie zastanawiałam

Dzięki Iza expres z Ciebie, to by mi ułatwoło sytuację, moglabym robic jajecznicę na parze z szyneczką itd, naleśniczki itp. Boję się kurcze bo ostatnio zrobilam gerenarlną probę na 100% i znowu ma Olis brzydkie poliki. Ale jak naleśnika naszego zjadł, ciasteczka je nie przeszkadza mu chyba to jajo...nie chce odstawiac tych rzeczy mam nadzieje ze samo jajo jako takie odstawione załatwi sprawę. Poliki nam się goją, poczekam z przepiórczym z jakis msc :)
apropo mleka sojowego tez musze sprobowac ale piszą ze potrafi bardzo uczulac ;/

Kochaniutkie - czy silikonową formę do pieczenia trzeba jeszcze smarowac tłuszczem i wysypywać bułką tartą... ewentualnie uzywać papieru do pieczenia? Szukam w necie, szukam i nie moge znaleźć. :/ Mama ani teściowa tez nie wiedzą... :/
Robie pleśniaka - od spodu kruche ciasto - jeżeli to ma znaczenie.

wydaje mi się ze nie, po to jest ona zeby nie przywierało to co się na niej piecze. Ja bardzo często korzystam z bloga
Śmietankowe serca i tutaj obiło mi się o oczy ze wlascicielka ma wlasnie taką silokonową................a poczekaj ona chyba pisala o nakladce na blaszkę, ale jak jej juz nie smaruje to blaszki silokonowej tez chyba nie powinno się.

Mało pomogłam.........ale zawsze cos :)

reklama
Dzięki Iza expres z Ciebie, to by mi ułatwoło sytuację, moglabym robic jajecznicę na parze z szyneczką itd, naleśniczki itp. Boję się kurcze bo ostatnio zrobilam gerenarlną probę na 100% i znowu ma Olis brzydkie poliki. Ale jak naleśnika naszego zjadł, ciasteczka je nie przeszkadza mu chyba to jajo...nie chce odstawiac tych rzeczy mam nadzieje ze samo jajo jako takie odstawione załatwi sprawę. Poliki nam się goją, poczekam z przepiórczym z jakis msc :)
apropo mleka sojowego tez musze sprobowac ale piszą ze potrafi bardzo uczulac ;/

Uleńka
Nie wiem jak tam u was ale Sonia czasem reaguje na samo białko z jajka za ktorym zreszta nie przepada a złótko króluje juz od dłuższego czasu...

Do góry