reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

ja juz powoli trace cierpliwosc do mojej niejadki.dzisiaj byl strajk glodowy od 6.00 do 14.00

kilolku, jak u was? pianistka?

reklama
U mnie tak ale my głownie mlekowi jesteśmy:
1 w nocy mleczko
4-5 mleczko
6-7-8 mleczko
9-10-11 mleczko z kaszką przez butlę
potem znowu mleczko albo już obiadek
obiadek albo już mleczko
mleczko
mleczko (czasem nie)
mleczko z kaszką na noc

Rano czasami jak on już np. zjadł ok 7 i się obudził o 8, a ja ok 9 jem śniadanie a on jeszcze nie na butlę, daję jajeczko na miękko (żółtko plus troszkę białka), z chlebkiem, próbuję też wędliny ale on wyjmuje paluchami. Czasami zje ok 2 zółtek albo 1,5 kromeczkę chlebka a i tak za pół godzinki chce mleczka. Więc dlatego te mleczko u nas tak często. W ciągu dnia czasami troszkę ciasteczek Hipp, Bobowita lub normalnych maślanych ale on tego mało je, jedno niecałe, zależy. Czasami troszkę skrobanego jabłuszka, banana malutko, brzoskwinkę.
Dziś zrobiłam kaszkę mannę na wodzie i morelki ze słoiczka babci (zjadł bardzo mało a było pyszne).

Dziunka a może coś z manną pokombinuj jakies musy
Mus z kaszy manny - Przepisy dla dzieci - serwis eDziecko.pl
, budynie, kanapki je Ci? Poszperaj na przepisach na webparku lub osesku lub innych stronach. Naleśniczki? Placuszki? Coś z makaronem? Makaron z owocami, z kompotem?

Ostatnia edycja:
dziewczyny a wy dajecie swoim maleństwom jakieś dżemiki (niskosłodzone) czy to jeszcze nie wolno? Bo dziś małemu dałam troszeczkę i był zachwycony. (Oczywiście nie chcę mu dawać często)

dziewczyny a wy dajecie swoim maleństwom jakieś dżemiki (niskosłodzone) czy to jeszcze nie wolno? Bo dziś małemu dałam troszeczkę i był zachwycony. (Oczywiście nie chcę mu dawać często)

Ja daję popróbować, ale my mamy nasze dziadkowe - jednych lub drugich.
A morelki teściowa robiła specjalnie dla Olinka kiedy byłam jeszcze w ciązy. Są pyszne :-) ale Oli je olewa :-D

Dziunka u nas jest tak:

8-mleko 210
11-12- jogurt + owoc , lub kanapeczka z wedlina
15-16- obiad
?-mleko(nie zawsze)
21-22-mleko

W miedzy czasie chrupki, ciasteczka, soczek

ja juz powoli trace cierpliwosc do mojej niejadki.dzisiaj byl strajk glodowy od 6.00 do 14.00
kilolku, jak u was? pianistka?

Pociesze cie, u nas tez lipa z jedzeniem:
ok. 9 kanapeczka - max. 1/2 kromeczki bez skorki z maselkiem i serem zoltym/wedlina/almette (czasem zoltkiem, ale nie bardzo lubi), troszke herbatki (ok. 50ml)
ok. 11-11.30 cyc do zasniecia
ok. 13-14 pol sloiczka obiadku (ok. 60ml)/deserek (sloiczek lub pol sloiczka owockow/owockow z jogurtem), troche herbatki lub soczku
ok. 16-17 reszta sloiczka (ok. 60ml) lub od nas obiadek (ziemniaczki z rybka lub mieskiem, ale raczej skubie niz je) czasem caly maly sloiczek (120ml) jak nie zjadla wczesniej, czasem jej robie obiadek ale je max. ok. 100 ml
ok. 17 cyc na drzemke
ok. 21 kaszka (z 60ml wody i 2 miarek mleka mod.) na zmiane bezglutenowa (ryzowa lub kleik kukurydz. lub kaszka z owocem jesli w c. dnia malo zje) i glutenowa (kupuje tutejsze baby porridge, baby wholegrain muesli itp.)
cyc na noc i w nocy ile chce

Spacerujemy zazwyczaj 14-16, czasem wiec po drzemce pierwszej nie je nic tylko na spacerze jakis deserek (owoce czy owoce z warzywami z tych tubek), chrupki, herbatka i dopiero po spacerze zjada caly maly sloiczek albo jakis obiadek z nami. Czasem je ok. 13 zupke i ok. 17 drugie danie z nami, roznie to bywa. No i cyca daje roznie, czasem raz a czasem 3 razy w c. dnia.
Do tej pory dostawala witaminy i zelazo wiec sie nie martwilam, ale jak skonczy rok to zelazo odstawiam i zaczynam walczyc z tym cycem w nocy, bo inaczej to dalej bedzie tylko skubac a nie jesc.

a u nas jest tak...

ok.7 wstajemy i jest mleko ok.150ml
przed drzemka ok.9 dostaje kaszke w butelce czasem jest 20ml a czasem 150ml
ok 10 jak wstanie zazwyczaj kanapeczka /wedlina/jajo <sera nie lubi na sam smak krzywi sie!! :D>
ok.12 przed drzemka znow kasza i znow jak mu sie tam zechce.....
ok.13 gdy wstanie zupka
ok. 16 drzemka i znow kasza <roznie czasem cos zje czasem nie ... >
ok.16.30 obiadek <pozno jemy bo tak robie Obiad gdy maz wraca z pracy>
ok.18 owoc/kisiel/serek z biszkoptem
19.30 mleko na noc 150ml
23, 3, 5 mleko od 90 do 150ml rzadko 180 ml

i tak wyglada nasz dzien :d podsumowując je "normalne" jedzonko za dnia jedynie do spania daje kaszkę w dzien aby "dojadł" czasem cos zje czasem nie :)

reklama
Do góry