reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

podpowiedzialam jogurt boUlenka robila duzy skok z pepti na zwykłe mleko mod i od razu spore ilosci. No chyba z za jakis czas sprobujesz z mlekiem h.a., nie wiem trudno tak gdybac i celowac bez diagnozy lekarskiej w czym problem, z drugiej strony neferetete ma racje jak czesto bedzie sie probowalo to skaza sie nie wyciszy i nie zniknie. Ja bym sprobowala ostatni raz jogurt jednak, bo nie wiadomo czy to mleko czy kaszka [obstawiamy mleko?] jesli jog. naturalny nie przejdzie to radze dobrego alergologa ktory zrobi wywiad, obejrzy dzidziola i go odpowiednio poprowadzi.
Z dwojga złego, to rzeczywiście przetworzone mleko lepsze (czyli jogurt lub ser). Ale to dziwne, ze w takiej sytuacji lekarka zaleca juz zmiane mleka (widocznie tego nie doczytałam w postach). Moze, po prostu juz jej sie recept nie chce wypisywac? Znam takie przypadki.. smutne ale prawdziwe. :/

reklama
Ula dawałm jogurt taki z Hippa z owocami , ale on nie na mleku krowim tylko mod. Chciałabym zaczac juz normalne jogurty naturalne.Boje sie sama nie wiem czego :) skorzystam z Waszych rad

nie nie nie......ja nie zmieniam mleka i nie daję mleka. Do naszego pepti i kaszki ryżowej dodałam jedną miarkę kaszki mleczno-ryżowej a potem troszkę kaszki ryżowej Hipp ze słoiczka na mleku modyfikowanym i deserku jogurtu Hippa z owocami. Myslę ze gdyby maly byl jakos szczegolnie uczulony wysypany by był cały, a tak nikt nic nie widzi tylko ja ktora go karmię butlą i jak światło pada widzę ze troszkę buzia jest inna, więc czuję ze gdybym podawała caly czas te rarytasy buzia po paru dniach zrobiłaby się brzydsza. Odstawię i poczekam po roczku zacznę próbować. Apropo lekarzy ja im nie wierzę, ufam itd. jeden tak, jeden siak, bzdura bzdura bzdura. Mniej więcej oględziny mam wszystkiego i zacznę po roku od minimalnych ilości, tylko nie wiem czy np. kaszki do pepti czy jogurtu

Ula dawałm jogurt taki z Hippa z owocami , ale on nie na mleku krowim tylko mod. Chciałabym zaczac juz normalne jogurty naturalne.Boje sie sama nie wiem czego :) skorzystam z Waszych rad

A skąd wiesz ze te jogurty Hippa są na mleku modyfikowanym, moim zdaniem na normalnym mleku, pisze jogurt z mleka...hmm?
A jeżeli chodzi o mleko modyfikowane tzn kaszki na tym mleku to moim zdaniem są bezpieczniejsze niż jourty np. danone, które są na mleku krowim. Modyfikowane jednak bardziej przetrawione.

Ula jutro zajrze na sklad sloika i napisze co jest w skladzie. NAtomiast kupiłam dzis jogurt naturalny z bakomy i bede od jutra próbowac. Jak na razie mały skłonności alergicznych nie miał więc trzeba wziąć sie do roboty. Tak jak Pass pisała- kiedy rozszerzymy dzieciom diete skoro jak beda miały roczek powinny juz wiekszosc dorosłych rzeczy zjadac.:tak:

Ulenka zrobisz jak zechcesz ja zaczelabym od jogurtu, małemu kazala tak swietna Pani alergolog i maly to zatolerowal, nie mam najmniejszego problemu skórnego. widocznie to jest bezpieczniejsze od kaszki mlecznej skoro tak kazala. Moim zdaniem dzieci z taka sklonnoscia nie powinny od razu wskakiwac na normalne mleko to taki jakby szok białkowy, co najwyzej na H.A. a kaszek nie ma na mleku h.a. Jesli boisz sie dac joturt to ok ale nie zaczynaj od zwykłego mleka bo to duze obciazenie i alergia moze wrocic. Zacznij od mleka H.A. tam sa czesciowo rozłozone białka i dziecko a raczej jego brzuszek mniejsze ilosci niech przyswoi najpierw, a potem za jakis czas na zwykłe. Takie moje zdanie.

Ostatnia edycja:
Uwaga uwaga Igor zjadł cały duży słoiczek lecza mojej produkcji:-) pękam z dumy :-)

ps.bez konserwantów,przyprawy same i kapka soli ;-)

Dobrze za Twoją radą zacznę od pojedyńczych łyżeczek jogurtu, ale mleczka nie bede narazie zmieniala. Tak jak u nas Passi podstawowe mleko Pepti zostawiła a produkty mleczne już daje dawno. Po co zmieniać mleczko skoro i tak rozszerzenie diety jest dużą nowością. A po roku może ok 2 lat jak już produkty mleczne będą tolerowane zacznę próbowa dawać normalne mleczko. Oj zobaczymy ;P Ja taka zmienna więc jeszcze coś podczytam.

No i dobrze ze mleka nie zmieniasz, ja tylko napisalam tak ze gdybyś chciala to lepiej zaczac od HA niz zwykłego no ale wiesz troche to jest tez metoda prób i błędów, kazde dziecko inne.

reklama
tutaj jest dosc przystepnie wyłozone, dlaczego jogurt mniej obciąża niż mleko.
Dlaczego jogurt, a nie mleko?
No i dlatego mimo wprowadzenia do diety produktów mlecznych, nie nalezy zmieniać mleka mod na zwykłe. To nie jest kwestia czyjejś oceny czy opinii, tylko procesów chemicznych na laktozie..

Do góry