reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

etna :-):-):-):-) a jak gotujesz jarzynową to odlewasz wodę wyciągasz jarzyny i wodą przegotowaną świeżą zalewasz i tak zupkę jecie?? :-):-):-):-)
hahhhahahaha
widzisz i tu wychodzi, że mąż kucharz :)

ja tam nie gotuje zadnej zupy z ziemniakami moze dlatego, ja tam jem takie lekkie z kaszką, kluszeczkami, albo brązowym makaronem a jak jakas poważna zupka to mąż gotuje.

reklama
Gaja nie je w nocy od 2 miesięcy - zasypia o 22.30 i budzi się o 7. :-D
Zawsze się znajdą wyjatki od reguły co potwierdzają regułę :-D:-D:-D
Warzywa mozesz dac zawsze w jakichchcesz proporcjach, pol na pol (jak marchew+pietruszka, marchewka + ziemniak itd) albo mniej czego co dziecku nie smakuje. Samego ziemniaka mozesz zbenderowac i wymieszac np. z odrobina wlasnego mleka na poczatek (bedzie smak podobny do twojego mleka), albo ugotowac w wodzie warzywa, zbenderowac i dodac wody z gotowania tyle, zeby konsystencja wyszla taka, jaka chcesz.
ziemniak z mlekiem fajny pomysł
u mnie w rodzinie wszyscy karmią ze sloiczkow, a ja chce samaaaaa :-),
tylko tak do konca nie mam sie kogo poradzic, a pani doktor to tylko o sloiczkach gada, że człowiekowi się wydaje ze nawet ziemniak jest w sloiczku. Ale ja bede mieszac na poczatek sloiczki z moimi wytworami i potem bede chciala sama cos swojego mu podac

Mielismy dzis probowac jabuszka+marchewka, ale ze alanek chory to odpuscilam jemu. Tak chyba lepiej.

Co do deserkow, zupek itd. Ja zaczynam od sloiczkowych. Pozniej deserki sloiczkowe zostana, a zupki i dania beda domowe. Tak robilam ze starszym synkiem. najpierw zupki ze sloiczkow a potem sama gotowalam czesto wieksze ilosci i pasteryzowalam w soiczkach, a pozniej to juz mrozilam.

Co do jedzenia w nocy. Alan narazie najwiecej je w nocy :/ Z maciejkiem mialam tak, ze jak odrzucil definitywnie cyca po skonczeniu 6miesiaca(ok 6.5miesiaca mial, cyca jadl tylko w nocy, w dzien odciagane mleczo i mieszanke), to zaryzykowalam i jak sie budzi w nocy 1-2razy dalam mu smoka. Nie klocil sie, nie plakal i w ten sposob juz w nocy nigdy nie jadl, nie pil. A ze smokiem pozegnalismy sie prawie rowno na 1.5roku :)

a ja mam pytanie doświadczonych mamuś .... kiedy dziecko w nocy juz nie je ??
tzn slyszalam od kilku osob ze okolo 6 miesiaca w nocy zamiast mleko dawały pic, smok ... mleko ostatnie okolo 22-23 w nocy kjak sie zbudzi to wlansie pic dac i pozniej o 6 wstaje przykładowo ... i dzieki temu maluch uczy sie przysypiac cała noc ... ale czy to nei za wczesniee ? taka przerwa w jedzeniu ? no sama nie wiem moze cos wy wiecie o tym ?
myślę że to indywidualna sprawa każdego dziecka , bo jednak każde rozwija się inaczej - mój Kuba już od ponad miesiąca nie je w nocy , czasami się budzi ale nie chce jeść tylko sobie pogada i śpi dalej , kładę go spać ok 19 i wstajemy ok 6-7

Jasiek je kolacje o 20 - 180ml i budzi się tak ok.1 w nocy zjada 150ml i kolejne jedzenie o 6 rano. Moja bratanica ma teraz 11 m-c i nadal budzi się raz w nocy na jedzonko jak miała 8 m-c to się nie budziła a później znowu jej się przestawiło.

Odebrałam wyniki morfologii wszystko ok Jasiek po prostu ma taką karnację ufffff ulżyło mi.

A ja dziś nakarmilam juniora ziemniakami ze szpinakiem i stwierdzam z cała pewnością ze im gorzej coś wygląda tym bardziej smakuje mojemu dzieciowi .
No ten szpinak to breja okropna a mały pochlonąl pól słoja i patrzył gdzie reszta :-)

reklama
Na zadanie (jak zglodniala), teraz juz nie glodnieje bowiem zjada spore ilosci. Do tego od paru dni odmawia wypicia mleka :/ - kaszka tak, mleko z jablkie czy innym owocem - tak, kaszka manna na mleku - tak, czyste mleko - spadaj!

Do góry