reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Cześć.
(dawno mnie tu nie było...)

Co do naszego karmienia to u nas jest tak ze daje 2 łyzeczki do mleczka kleiku/kaszki rano później ma deserek np. banany z moralami /mus jabłkowy itp no i pozniej dostaje po kolejnej butli obiadek/zupkę .
Mleczka mi zjada mniej- tak 4-5x 180ml. Jedzonko je wyłacznie ze słoiczków.

Mały je Babilon Pepti także uważam na zawartośc słoiczków, chociaż nie powiem ze raz zaryzykowałam i dałam mu szpinak z dodatkiem mleka (słoiczek) .Niestety nastepnego dnia po 2 łyżeczkach 4 x kupka szpinakowa i jeczenie z rana... :(

Co do soczków to : czsami dostaje wode z glukozą a tak herbatkę z Hippa jabłko z melisą a poźniej soczek np. gruszkowy.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
ja dałam najpierw ziemniaka "suchego" takiego tylko widelcem "pomiętego" wody nie dolewałam :-)
a z marchewką to robię tak: jedna marchewka (taka średnia) + 2 ziemniaczki (też takie średnie) zalewam wodą i gotuję tak z 40 min potem odlewam tej wody dość dużo i robię papkę blenderem no i zależy jaką chcesz konsystencję to tej wody sobie możesz zawsze dolać Igor lubi gęstą zupkę więc ja tak troszeczkę tej wody daję, no i oczywiście parę kropelek oliwy

ten ziemniak taki domowy w słoiczku nie widziałam

dzieki!!! :) my juz po pierwszej probie ziemniakowej i jakos ziemniak nie zrobil furory u Stasia. Pomemlal, pomemlal, polknal, ale zeby byl tak zadowolony jak po sinlacu czy kleiku ryzowym to nie. Mysle ze z marchewka bedzie mu bardziej smakowac, ale marchewka dopiero za tydzien.

Nie pomyslalabym zeby zrobic zupke z wody od ziemniaka i marchewki, pewnie w tej wodzie duzo witaminek :)

U nas ciagle kaszka, ale dzisiaj rano nie bardzo szla, ale poszla. Może nie byl az taki glodny zjadl 40ml, na noc dalam mu taka plynna z moim mlekiem 80ml i wciagnal. To jeszcze zapasy z dobrych czasow teraz mleczka juz tyle nie ma

a ja mam pytanie doświadczonych mamuś .... kiedy dziecko w nocy juz nie je ??
tzn slyszalam od kilku osob ze okolo 6 miesiaca w nocy zamiast mleko dawały pic, smok ... mleko ostatnie okolo 22-23 w nocy kjak sie zbudzi to wlansie pic dac i pozniej o 6 wstaje przykładowo ... i dzieki temu maluch uczy sie przysypiac cała noc ... ale czy to nei za wczesniee ? taka przerwa w jedzeniu ? no sama nie wiem moze cos wy wiecie o tym ?

Nie pomyslalabym zeby zrobic zupke z wody od ziemniaka i marchewki, pewnie w tej wodzie duzo witaminek :)

U nas ciagle kaszka, ale dzisiaj rano nie bardzo szla, ale poszla. Może nie byl az taki glodny zjadl 40ml, na noc dalam mu taka plynna z moim mlekiem 80ml i wciagnal. To jeszcze zapasy z dobrych czasow teraz mleczka juz tyle nie ma

Warzywa mozesz dac zawsze w jakichchcesz proporcjach, pol na pol (jak marchew+pietruszka, marchewka + ziemniak itd) albo mniej czego co dziecku nie smakuje. Samego ziemniaka mozesz zbenderowac i wymieszac np. z odrobina wlasnego mleka na poczatek (bedzie smak podobny do twojego mleka), albo ugotowac w wodzie warzywa, zbenderowac i dodac wody z gotowania tyle, zeby konsystencja wyszla taka, jaka chcesz.

Ja może niedoświadczona hehehe, ale czytałam, ze już od 8 msc może nie jeść w nocy. U mnie mały je ok 21, potem ok 1 w nocy oszukuję go cycem a od ok 4 juz sie kreci, czasami smokiem uda mi sie go przetrzymac do 5-6. Dziś go karmiłam butlą o 1 bo coś chorujemy. Dopóki będzie chciał będę go karmiła.

u mnie mały roznie w nocy jak zje 22,30-23 to budzi sie albo o 2 i pozniej 5 i spi do 6.30 albo jak wstanie np o 3 to pozniej po 6 wiec nie strasznie 1 pobutka w nocy ale u mnie znajoma ma córke 6 lat i ona do tej pory woła w nocy "mama mleczko"

reklama
a ja mam pytanie doświadczonych mamuś .... kiedy dziecko w nocy juz nie je ??
tzn slyszalam od kilku osob ze okolo 6 miesiaca w nocy zamiast mleko dawały pic, smok ... mleko ostatnie okolo 22-23 w nocy kjak sie zbudzi to wlansie pic dac i pozniej o 6 wstaje przykładowo ... i dzieki temu maluch uczy sie przysypiac cała noc ... ale czy to nei za wczesniee ? taka przerwa w jedzeniu ? no sama nie wiem moze cos wy wiecie o tym ?

Moim zdaniem Twoj syn sam bedzie wiedzial czy chce jesc w nocy czy nie. Skoro nie masz pewnosci czy placze z glodu czy z potrzeby np possania dla samego ssania to nie ryzykuj i nie wciskaj mu smoka czy wody. Jak bedziesz mu dawac butle a on zamiast pic bedzie sie bawil smokiem, lub zassie dwa razy i zasnie to bedzie znak ze juz ta butla nie jest mu potrzebna. Intuicja sie kieruj ;)

Do góry