reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

lubisz gotowac mowisz ...hmmm a moze masz jakies super przepisy dla nas... " dorosłych" ?? :)

Może CYTRYNÓWKA :-D
składniki:
0
litr spirytusu

0
0
14 cytryn

0
0
2,5 szklanki cukru

0
0
5 szklanek wody
Przygotowanie:
1.
0
Cytryny zalać wrzątkiem aby obmyć z "brudu". później przeciąć na pół cytrynki , wrzucić do garnka dużego , zalać spirytusem , wsypać cukier i wode wlać , odstawić na 2 dni.

0
2.
0
Po dwóch dniach przelać płyn do drugiego garnka , wycisnąć cytryny , przesączyć całość przez bawełnianą ściereczke i rozlać do butelek;] cud miód :D z tej dawki wychodzi 2,5 litra wódki ;] a najlepsze że nie ma po tym kaca !! Smacznego :)

0

reklama
ale od dłuższego czasu chodzi za mną jakaś sałatka, ale pojęcia nie mam jaka??? Gyros, z zupek chińskich, feta, z makaronem , jarzynowa- nie, może macie pomysł na jakąś, może coś z sosem czosnkowym?

Passi co do soku jabłkowego w książce "Pierwszy rok z życia dziecka" jest informacja, że sok jabłkowy moze powodować ból brzucha dlatego polecaja winogronowy.
Apropo soków jabłkowych: kupiłam Bobovity nektar bez cukru - jest bardzo lekki jak na nektar i mozna go podawać bez rozcienczania (ja i tak mega rozcienczam bo nie chce, zeby maluch polubił te słodkie g.....wienka), kupiłam też sok Hippa jabłkowy i jest też bez cukru ale dla mnie jest megaaa słodki i tego to już wogóle nierozcienczonego bym nie podała. Ogólnioe moje dziecko mało pije i podałam mu rozcienczony chyba 1:3 (sok:woda) i też zachwytu nie było, phiii

Passi co do rozrzeszania diety malucha, oczywiscie , ze mamy muszą miec swoją głowe i ja takową mam bo nie wszystkich mam dopytuję się o to i owo tak jak Ciebie ;D Twoje przepisy mi się podobają bo widzę w nich dużą inwencję twórczą i ja tak lubię. My narazie na początku rozszerzania bo po marchewce zaczęło nam sie po mleczku ulewac przy odbiciu i wrociły nam problemy z żołądeczkiem tzn. znowu małemu coś podchodziło do gardziołka, odstawiłam marchewkę i jest spokój - czyli mamy wrażliwe jelitka. Zaczęłam od kleiku dodawanego do mleczka, po tygodniu dałam kaszkę ryzową jabłkową żeby zrobić przyjemność niuni ale zachwytu nie było, podejrzewam, ze kleik lepiej smakował. Spodobał mi się Twoj sposób przyzwyczajenia dziecka najpierw do kleiku rożnej gęstości.

Taaak wiem, dzień bez wazeliny to dzień stracony....buhehehhehe

Aprpop schematu żywieniowego każda ma swój rozum, ale ja mam takie małe żródełko ze szpitala i nie chodzi o to, żeby sztywno się go trzymać, ale napisze co w nim jest:
Dzieciaczki karmione cycusiem:
1-6 m-c karmienie piersią na żądanie między a m-cem stoniowo wprowadzać niewielkie ilości glutenu np. kaszka lub kleik zbożowy glutenowy w proporcjach 1 raz dziennie pół łyżeczki na ml w przecierze jarzynowym

Dzieciaczki na butli:

4 miesiące - 6 posiłkow po 150ml
5 miesiecy 5 posiłków po 180ml,4 razy mleko, 1 raz zupka, skrobane jabłko lub sok najlepiej przecierowy 50-100g
6 m-cy - 5 posiłków po 180ml, 4 razy mleko, 1 raz zupka z dodatkiem kleiku glutenowego, przecier owocowy lub sok

Jasiek ma 5 m-cy i tylko na noc potrafi wypic 180ml mleka

Oj mój tez nie zjada 180 ml. Jak miał chyba tydzien wzrostu jakieś 3 tygodnie temu na śpiocha i czasami w dzień zjadł 150 ml z czego wychodzi jakieś 170 ml. A ja myślalam, ze będę miała słodkiego pulpecika, a on taki coś niejadek się zrobił :(

reklama
Do góry