reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Cholery można z tym dostać - co lekarz to opinia... Ja zapytałam moją lekarkę o gluten to zapytała tylko czy w rodzinie były alergie i dała mi ulotkę ze schematem żywienia z HIPPA... I już nie wiem teraz co robić.

Też trochę o tym czytałam i znalazłam tutaj ciekawy artykuł:
Gluten w diecie niemowlęcia - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

ale szczególnie interesujący jest ten protest... :/
http://www.osesek.pl/images/stories/pdf/protest.pdf
Miło wiedzieć, że nie tylko ja mam takie rozterki :) Jestem dokładnie na tym samym etapie co ty.. zbieram informacje o juz tak nieodległym rozszerzaniu diety i wrzody mi tylko rosną :) :)

reklama
Miło wiedzieć, że nie tylko ja mam takie rozterki :) Jestem dokładnie na tym samym etapie co ty.. zbieram informacje o juz tak nieodległym rozszerzaniu diety i wrzody mi tylko rosną :) :)

Heh, ja tez zbieralam info, a im wiecej czytalam, tym glupsza sie czulam w temacie:) Najgorzej zaczac, ale jak widzisz ciagle sa pytania, na kazdym etapie niepewnosc i trwoga, zeby nie zrobic czego zle, zeby nie zaszkodzic, heh...

Koniecznie daj znać jak wymyślisz jakich schemat albo jak znajdziesz jakieś źródło, które ci się spodoba :)

nefretete dopiero spojrzałam, ze twoja córeczka ma już 6m-cy. To chyba już za późno na tą wcześniejszą ekspozycję na gluten, no nie ? Bo chyba trzeba przed ukończeniem 6-tego miesiąca - o ile dobrze zrozumiałam...

Ostatnia edycja:
to ja proszę o przepis na kisiel, tylko dużymi literami, żebym załapała :blink: dziś pediatra powiedziała, że skoro Patryk nie chce pić wody i herbatek to może rzadki kisiel lub soczek mu przypasuje.
Według Waszych rad:
Już więcej przez butlę zupki nie dam, tylko łyżeczką.
Jabłuszko czy inny owoc postaram się dać godzinę po jedzeniu, bo on najczęściej woła butle co 2 godziny.
Kaszkę jedną dziennie zrobię na gęsto z owocami i podam łyżeczką.
Wprowadzę też shake owocowy, ale to chyba na przemian z tą kaszką owocową.

a! i jeszcze marchewka/sok z marchewką, bo Patryk jest blady, chyba to poprawi mu kolor skóry?

Koniecznie daj znać jak wymyślisz jakich schemat albo jak znajdziesz jakieś źródło, które ci się spodoba :)

nefretete dopiero spojrzałam, ze twoja córeczka ma już 6m-cy. To chyba już za późno na tą wcześniejszą ekspozycję na gluten, no nie ? Bo chyba trzeba przed ukończeniem 6-tego miesiąca - o ile dobrze zrozumiałam...
Coś ci się pokićkało, mamy 4 miesiące, 3 tygodnie i 6 dni (różnica 1 dnia do twojej Alicji!!!!!!!).

A stan na dzisiaj jest taki:
- karmie tylko piersią przynajmniej do 1 maja
- chyba zrezygnuje z glutenu (jestesmy alergiczkami)
- jak zaczne wprowadzac to gotowe słoiczki (warzywa i owoce pojedyńczo w małych ilościach - jak pediatra polecała)
... a później.. bede martwić się później :) :) :)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, czy w kwestii rozszerzania diety trzymacie się jakiegoś jednego źródła informacji (artykułu, ulotki, książki), czy robicie taki mix ? ;-)

Bo ja się dopiero mentalnie przygotowuję, ale czuję się jakoś pogubiona prawdę mówiąc, mam wrażenie że wszędzie piszą inaczej :/. I jeszcze pytanko - ja do tej pory prawie w ogóle nie karmiłam małej butelką, tylko ze 2-3 razy w szpitalu po urodzeniu.

Więc pytanie do mam doświadczonych :-) - czy da się w ogóle ominąć butelkę, czy raczej wygodniej/lepiej w ten sposób karmić jakimś zagęszczonym mlekiem?
Ja też mam wrażenie, że wszyscy inaczej rozszerzają tą dietę i nowości szybko wprowadzają :) Poczytam trochę i wtedy sama coś spróbuję pokombinować :)))

Fajnie, że jest parę osób w tym elitarnym klubie :) nie czuję się osamotniona :)

Książka : Odżywianie niemowląt i dzieci starszych, Sabina Witkowska, PZWL, Wyd XII, Warszawa 1981. Oczywiście dostosowuje szereg informacji do nowych czasow, ale wychodze z zalozenia ze wtedy nie bylo tylu firm ktore ciagnely na swoja strone.

Kisiel

50 g owoców, maka ziemniaczana (8-10 g - 1-2 lyzeczki) woda 125ml
Owoce rozgotowac w 100ml wody, przetrzec, zagotowac polaczyc z rozrobiona w reszcie wody maka, Zagotowac jeden raz caly czas mieszajac. Ostudzic podac z mlekiem :)

Voila

Książka : Odżywianie niemowląt i dzieci starszych, Sabina Witkowska, PZWL, Wyd XII, Warszawa 1981. Oczywiście dostosowuje szereg informacji do nowych czasow, ale wychodze z zalozenia ze wtedy nie bylo tylu firm ktore ciagnely na swoja strone.
PASS jeżeli książka ma mniej niż 200 stron, to chyba nie bedzie dla ciebie problemem jej zeskanowanie i przesłanie nam ??
Z góry wielkie dzięki :-p

Dziś byłam po recepte na mleko(nutramigen) no i pani w recepcji była w szoku jak jej powiedziałam ile mała pije: 5x230ml :szok: W ten sposób od dzis mam wprowadzac nutramigen 2.:-)

reklama

Kisiel

50 g owoców, maka ziemniaczana (8-10 g - 1-2 lyzeczki) woda 125ml
Owoce rozgotowac w 100ml wody, przetrzec, zagotowac polaczyc z rozrobiona w reszcie wody maka, Zagotowac jeden raz caly czas mieszajac. Ostudzic podac z mlekiem :)

Voila

Passi podobają mi się Twoje przepisy ale jak pierwszy raz czytam coś to wymiękam i się zastanawiam np. jak było z tą rybą...napisałaś tak na początku jakbys samą rybę serwowała a nie danie z rybą w tle i dlatego wtedy zadałam pytanie "Passi jak???"
Teraz ten kisiel...już doszło do mnie, ze robisz kisiel i jak itd. ale jak doczytałam "podać z mlekiem" ZDĘBIAŁAM!!!!!!!!!!! Passi jak?????????????????:-D

PASS jeżeli książka ma mniej niż 200 stron, to chyba nie bedzie dla ciebie problemem jej zeskanowanie i przesłanie nam ??
Z góry wielkie dzięki :-p

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Do góry