reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

madziek wydaje mi się , że nie ma sposobu na nauczenie dziecka jedzenia łyżeczką jak po prostu cierpliwe i sukcesywne karmienie w ten sposob. Tak jak maluchy musiały sie nauczyc karmienia piersią/butlą tak to tez musza opanowac. Czas ..czas :)

Iza troche mnie to pytanie zaskoczyło... sama nie wiem , czy mozna takie soki dawać

zamotana, pogubiona w tych wszystkich zasadach zywieniowych postanowiłam zakupić cos w rodzaju podrecznika , schematu i trzymac sie jednego zrodla.. jak na razie otacza mnie chaos

reklama
Ja karmię butlą na żądanie, bo niby co 3 godziny powinno się karmić, a mi Patryś woła co 2, no przecież nie będę go głodzić. On je nutramigen z kaszką ryżowo-smakową, najchętniej bananową. Je też łyżeczką marchewkę, jabłko-marchew, ale nie bardzo mu to odpowiada, bo przyzwyczaił się, że z butli leci szybciej i niecierpliwi się przy karmieniu łyżeczką. Dałam mu dziś pierwszy raz zupkę jarzynową, ale z butli, bo tak jest dla mnie szybciej, ale on nie chętnie ją chciał jeść, a lekarka kazała zrezygnować z jednego karmienia mlekiem na rzecz zupki. Macie jakieś sposoby na to żeby dziecko spokojnie i chętnie jadło łyżeczką ???
A! i mam mu też dawać raz dziennie SINLAC z owocami na gęsto, bo to podobno tuczy, a jemu jest to potrzebne.
Podziwiam i zazdroszczę tym z Was co maja dzienny jadłospis poukładany, a dzieci dietę urozmaiconą.

Musisz cierpliwie czekac i probowac. Ja z jablkiem robie tak, ze daje najpierw mleko i po ok 1-2h daje jablko. Mala nie jest wtedy jeszcze glodna i spokojnie je jabluszko. Jak pierwszy raz dalam jej marchewke to wiecej bylo na sliniaku niz w buzce. Teraz mala otwiera buzke bardzo ladnie. U nas rozszerzanie diety dopiero sie rozpoczelo.

Ps. Myśle,ze podawanie zupki w butli nie jest dobrym pomyslem.

Basia - ja dałam zwyczajnie wyciśnięty z jabłka.. zastanawiam się, czy jednak czegoś do tego jednodniowego nie dodają... ale chyba nie, bo pootwarciu jednak szybko ciemnieje..
agrafka - butelka jest bardzo wygodna. Najszybsza i "najczystsza". Choć najmniej ambitna, ale kto by się przejmował ;-)

Ja czytam te wszystkie schematy itd, ale sama ustale swoj, taki mix wlasnie. Bo czesto kazda firma inaczej radzi, wiec trzeba znlesc dla siebie i swojego malenstw "zloty srodek".
Kaszke i zupke zamierzam podawac lyzeczka. No moze na noc kaszke w butli(jak Alan sie do butli przekona, jak nie to lyzeczka). Ale to ja zamierzam, a co na to Alan-zobaczymy. Z Maciem nie mialam problemu, ale kazde dziecko inne.
Moje malenstwo tez z tych opoznionych, ale od jutra to sie zmieni, bo zamierzam podac pierwszy deserek-jabuszko.

wlasnie wczoraj wieczorem poczytalam troche o tym i chyba dzis zrobimy :)

Kasiiula czy ten przepis bierzesz z książki, którą nam rozsyłałaś na maila? A jeżeli tak to zastanawia mnie czy mąkę ziemniaczaną naprawdę można? I jeszcze jedno, w książce podany jest kisiel jabłkowy i zurawinowy, zastanawiam sie dlaczego jablkowy jest dozwolony w 9 msc a żurawinowy dla dzieci butelkowych w 5 msc a piersiowych w 7 msc (robione sa praktycznie tak samo, a przecież jabłkio można dawać wczesnie)?????

passi a ty pisalas ze dajesz kisiel ?? a nei za wczesnie ??

No właśnie zastanawiam się jak Wy robicie ten kisiel, Passi a shake????? Tutaj robię wielkie oczy..... Podrzuć pomysł ;D

Ostatnia edycja:
Mam w domu blender do robienia shakow z mleka i owocow (taki troche wiekszy od recznego), robie 150 ml mleka modyfikowanego, do tego daje jabluszko, do tego dwie miarki kaszki bezsmakowej i blenderuje - wychodzi cos ala shake z Mc ;) - mala to pije z radoscia, prosto z kubka kapka (oczywiscie pod bacznym okiem), kisiel robie jabluszkowy (ze skrobia ziemniaczana), podaje tez mixy owocowe (rozne owoce razem, lub rozne jablka - np baaaaaaaardzo slodkie i kwasnie pol na pol). Na razie wszystko musi miec gladka konsystencje, ale na tyle gesta zeby dawac z lyzeczki. Dzis szpinak - zobaczymy jak malej pojdzie :), po rybie nie ma zadnych zmian skornych a i spala ladnie. Jutro po raz pierwszy platki owsiane.

Mam zamiar zagotowac je w malej ilosci wody, odsaczyc, dodac mleko modyfikowane i jabluszko, wszystko zblenderowac na gladka mase i voila - pozywiem uwidzim ;)

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny, mam pytanie: ile kaszki dajecie na sniadanie tak, ze dziecko nie jest glodne przez nastepne 3-4 godziny?
Ja poki co dawalam jeden posilek dziennie, ale malo zjada, tylko kilka lyzeczek, wiec zadne karmienie mi jeszcze nie wypadlo bo musze dokarmiac zaraz piersia. Chce teraz wprowadzic drugi posilek, kaszke z owockiem rano, a docelowo zastapic ta kaszka i zupka dwa karmienia w c. dnia. Nie wiem jednak, ile mleka odciagnac do kaszki ryzowej tak, zeby mala sie najadla (tak mniej wiecej, bo wiadomo, kazde dziecko moze zjesc inna ilosc:)

Do góry