reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Nefre - nalezy zadac sobie pytanie DLACZEGO przesuwa sie termin wprowadzania ryb, dlaczego odradza sie podawanie kury itd... Chodzi o zwykle ryby, moskie, ktore "zbieraja" najwiecej syfu i trucizn z morza. Sandacz, zwlaszcza pochodzacy z prywatnego stawu - polecam ryba czysta, mieso biale, niemal bez osci :) i sezon sie rozpoczal od 1 kwietnia.

U nas nadal to wygląda bardzo chaotycznie! Mam taką zasadę od początku, że Olaf jak wstaje z drzemki to je...Prawdopodobnie za 2 tygodnie zaczniemy pwrowadzać zupki.
Jak to jedzenie wygląda u mam karmiących nadal tylko piersią? bo ja już nie wiem jak to ma być ?!?!?

U mnie tez karmienie na zadanie caly czas, dzien i noc. Przez 6 m-cy byl sam cyc, potem raz dziennie kolejno: kaszka ryzowa na moim mleku (tylko zeby mala sie do nowej konsystencji przyzwyczaila), marchewka, jablko, slodki ziemniak i dzis jagoda (dalam deserek ryzowy z hippa z jablkiem i jagoda, bo sie balam ze sama jagoda zatwardzi). Wszystko dawalam pojedynczo, nowy skladnik po 3 dniach. Jutro jeszcze ten deserek z jagoda a potem bede dawac dwa posilki dziennie: rano 11-12 lunch - kaszka ryzowa z jakims owocem lyzeczka, po poludniu 15-16 zupka warzywna, kolejno bede rozszerzac diete o nowe warzywa i owoce az do 7 m-ca, dopiero potem wprowadze mieso, za rada lekarza, bo mala jest wczesniakiem i nie wiadomo na ile uklad pokarmowy ma rozwiniety, wszystko po malutku.... glutenu nie daje do 10 m-ca. No i jak juz bedzie jadla zupki z mieskiem, wprowadze trzeci posilek po poludniu: owoc lub sok owocowy. Poza tym caly czas karmienie piersia.

ja przed chwilą byłąm u pediatry.Przy okazji spytałam o ten gluten. Powiedział otwarcie, że to chodzi o to, żeby dzieciom wcześniej wprowadzać kaszę, bo dzięki temu polepszą się wyniki....

.....

.....

.....sprzedaży producentów kaszek dla dzieci :/

poza tym dziś Dzień Ziemi, czyli imieniny Gai. Z okazji imienin dostanie troszkę soku jabłkowego :-D

Nieźle.
Ja dziś postanowiłam trochę się doszkolić w tym temacie i z tego, co się dowiedziałam, to temat ten wzbudza wiele kontrowersji wśród lekarzy, nie jest poparty jakimiś konkretnymi badaniami, tylko obserwacjami, a długofalowe skutki tych zaleceń będziemy znać za kilka lat dopiero. Także ja pozostanę przy starym schemacie, zwłaszcza że z alergikami to nigdy nic nie wiadomo. Jednak co mają zrobić rodzice, jak lekarze nie moga dojść do porozumienia w tym zakresie.

Co do opóźnionego wprowadzania produktów, to my też dołączymy do tego klubu. U nas na razie poza mlekiem jest tylko SINLAC.

Ulenka - ugotowalam na parze, kawalek od ogona w ktorym jest najlepsze mieso a najmniej osci, jak bylo juz takie ze miesko samo odchodzilo od skorki dokladnie je rozebralam i przejrzalam, dodalam do papki warzywnej (marchew, ziemniak, pietruszka, oliwa) oczywiscie dokladnie zblenderowalam i podalam malej. Zjadla ze smakiem 170 ml.

Ps: Nam ugotowalam reszte w ziolach prowansalskich i majeranku, nasaczone w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem kwasnych jablek. Do tego ziemniaki z maslem, salata w oliwie z dodatkiem soli i cytryny.

Ostatnia edycja:
Nieźle.
Ja dziś postanowiłam trochę się doszkolić w tym temacie i z tego, co się dowiedziałam, to temat ten wzbudza wiele kontrowersji wśród lekarzy, nie jest poparty jakimiś konkretnymi badaniami, tylko obserwacjami, a długofalowe skutki tych zaleceń będziemy znać za kilka lat dopiero. Także ja pozostanę przy starym schemacie, zwłaszcza że z alergikami to nigdy nic nie wiadomo. Jednak co mają zrobić rodzice, jak lekarze nie moga dojść do porozumienia w tym zakresie.

Co do opóźnionego wprowadzania produktów, to my też dołączymy do tego klubu. U nas na razie poza mlekiem jest tylko SINLAC.

Cholery można z tym dostać - co lekarz to opinia... Ja zapytałam moją lekarkę o gluten to zapytała tylko czy w rodzinie były alergie i dała mi ulotkę ze schematem żywienia z HIPPA... I już nie wiem teraz co robić.

Też trochę o tym czytałam i znalazłam tutaj ciekawy artykuł:
Gluten w diecie niemowlęcia - osesek.pl - ciąża, noworodek, niemowlę, wychowanie i rozwój dziecka, rozszerzanie diety

ale szczególnie interesujący jest ten protest... :/
http://www.osesek.pl/images/stories/pdf/protest.pdf

reklama
Hahaha, niezle wiadomosci wynalazlas:) Mysle, ze kazdy podejmuje sam wybor, a podyskutowac bedziemy mogly dopiero za jakis czas, jak wyjda wszelkie alergie i nietolerancje. Trzeba sie kierowac wlasna intuicja.

Do góry