reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Passi a ja miałam w ulotce z pudełka niebieskiego, które dostałam po porodzie, ze ta ekspozycja na gluten 2-3 g powinna trwać 2 msc, kolejne 2 msc - 4-6 g - bądź tu człowieku mądry...
My nie mamy ustalonych dokładnie godzin posiłków np. tak jak kassik: 6,11,14, 17, 22 (coś duża ta przerwa 5 godzinna). Mały pierwszy posiłek w dzień różnie zjada ale raczej ok 6-7 zdarza się, ze się kręci juz o 4 a ja mam mało pokarmu w piersiach. Zauważyłam, że od posiłku np. o 6 też kolejny jest np. za 3h bo już chce ale bardzo różnie jest loteria bo ja nie wiem czy juz mu dać czy nie :( najczęsciej kolejny jest za 4h, potem też za ok 3 ale ostatnio się upomniał za 1,5 i był płacz a głupia matka nawet nie wpadła na pomysł, ze chodzi o papu. Generalnie jest co 3h ale zdarza się, ze mleko sama dopijam.

reklama
DZiewczyny, a czy są kaszki z glutenem bez mleka modyfikowanego?
Pisałam o tym kilka postów wczesniej, a potem cała dyskusja była na ten temat:
"A ja dzisiaj szukałam bezmlecznej kaszki z glutenem aby zacząć tą cała ekspozycje na gluten...no i rozczarowałam sie... jedyne to:"
- Bovita - kaszka pszenno-ryzowa z jabłkami i bananami(których nie chce jeszcze wprowadzac)
- Nestle (8 zbóż,która jest dopiero od 9 miesiąca)

Cześć dziewczyny,
Też jestem mamą listopadową. Ponieważ też niedługo zaczynamy rozszerzanie diety, zainteresował mnie ten wątek. Chciałabym się wypowiedzieć w kwestii glutenu.
Mój syn jest alergikiem (jak zresztą jego starsza siostra). Pytałam naszą alergolog o gluten i powiedziała mi, że te zalecenia dotyczą dzieci zdrowych, a nie alergików. Alergikom nie powinno się podawać glutenu do 12 mż. Dlatego ja nie podam glutenu synowi do tego czasu. Chciałam się z wami podzielić tą opinią, może to komuś pomoże. Dodam, że ja bardzo ufam tej lekarce.
Kurcze, moja maluda ma podejrzenie skazy bialkowej na tle alergicznym... a pediatra powiedziala, zebym go zaczela wprowadzac. Ja osobiscie średnio jej ufam i mam obiekcje. Kazała nawet pokarmy dodatkowe podawac, mimo,ze jestemy na piersi - a z tym to juz sie kompletnie nie zgadzam. Zwłaszcza ze ona i ja alergicy!!! :no::no:

Twój post tylko mnie utwierdził w moich podejrzeniach co do glutenu.

Kurcze decyzja co do podawania glutenu, to decyczja prawie że moralna.. mniej obiekcji mialam jak zastanawiałamsie czy zrobic sobie dziecko czy nie!!!! :) :rofl2::rofl2::rofl2:

Ulenko ta przerwa 5 godzinna bo poprostu spi i chcąc wykluczyc budzenie się w nocy (pewnie się teraz naraże niektórym ) sami budzilismy go pare razy na kaszke o 23 i tak sie nauczył że sam sie budzi 22-23 i teraz spi w nocy.

Jak czytam o tych regularnosciach to juz marze, aby Alan zrezygnowal z cycusia!!! Z Maciejkiem bylo latwiej, bo od 7go miesiaca byl juz tylko 100% butelkowy. Teraz marzylam o karmieniu tylko cycem, ale juz mi przeszlo, i chce malego odzwyczaic.

To wcale nie było takie proste bo na początku miał kolki trzeba było mleko rozcieńczać i wtedy załowałam że nie moge karmić . Potem żeby wydłuzyc przerwy dostawał bardziej syte mleczko niektórzy zageszczaja troche kaszką . W końcu jednak się nauczył.Z poprzednim synem było jak w zegarku tu było inaczej każde dziecko jest inne.

Ostatnia edycja:
OLI - o wprowadzanie poszczegolnych, nowych potraw. Generalnie dla matek gotujacych :), i jeszcze: sa nowe wytyczne dotyczace glutenu. Ekspozycje (czyli podawanie malych ilosci) nalezy rozpoczac w 5-6 miesiacu i podawac przez miesiac - lub sobie odpuscic i zaczac o 10 miesiacu. Gluten jest zawarty w kaszce mannej.

Zoltko natomiast nalezy podawac w malych ilosciach (1/2 zoltka raz na 2-3 dni) az dojdzie sie do 1 calego zoltka co drugi dzien.

Passi mozesz podeslac jakis link/zdjecie z ta nieszczesna kasz manna czy to ma byc taka zwykla??bo mi tez lekarka kazala powoli wprowadzac kaszke manne ale juz nie powiedziala jaka...

Royanna
(oczywiscie godziny sa podane orientacyjnie)

7.00 - 7.30 - kaszka na mleku (zjada kolo 130 -160 ml - gesta podawana lyzeczka)
10.00 - 11.00 - jabluszko lub inny owoc z kaszka manna czasem z kaszka (przekladaniec), czasem kisiel, czasem shake ;) zalezy jaka mam wene tworcza (zjada od 100 do 180! ml)
14.00 - 15.00 - obiadek - zjada od 120 do 200 ml
18.00 - 18.30 - mleczko
22.30 - 23.30 - mleczko
02.00 - 04.00 - mleczko

:) i nawet jak zje mleczko o 02.00 to kaszke dostaje kolo 7.00 - wczesniej sie budzi ale woli przytulac :)

reklama
Do góry