reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Juz jakis czas temu podalam malej marchewke i dobrze ja tolerowala. Niestety ze wzgledu na chorobe musialysmy przestac rozszerzanie. Dzis zaczynamy od poczatku. Zaserwuje - jabłuszko. Za pare dni podam zupke jarzynowa. Mam nadzieje ze żadnych sensacji nie bedzie :-)

to lokalnie uwarunkowane pewnie... u nas na przykład teraz jest zalecenie, że noworodki przez 3 miesiące otrzymują vit K, choć wcześniej ni ebyło takiego zalecenia :/ czy potrzebnie - ciężko powedzieć :/

Iza wcześniej nie było takiego zalecenia bo dzieci dostawały wit K w zastrzyku po urodeniu ok 600j a teraz nie chcą dzieci obciążać taką dużą dawką naraz i dlatego podaje się wit K w kropelkach

Kasiiula - nie ma ograniczen jesli chodzi o warzywa - podajesz tyle ile maly chce zjesc. Zamiast mleczka. Ograniczenie obowiazuje jedynie deserkow (slodkosci) - do 210 ml na dobe (tez zamiast).

Tluszcz - od poczatku, najpierw kilka kropel teraz lyzeczka oliwy z oliwek.

a czy ten tłuszcz musi być czy można bez?? tak z ciekawości pytam??

a moja parowa cos nie chce jesc tych wszystkich marchewek czy jablek:/ nie wiem co o tym myslec, krzywi sie jak dziki i zje moze 4 pollyzeczki:/
kira a spróbuj mu ugotować zamiast ze słoiczka chyba że gotowane dajesz to spróbuj słoiczek

DZIEWCZYNY A CZY JAK JA MAŁEMU UGOTUJĘ ZUPKĘ TO MOGĘ JEJ UGOTOWAĆ DUŻO I PASTERYZOWAĆ I TAK PRZECHOWYWAĆ CZY NIE MOŻNA TAK??

Iza wcześniej nie było takiego zalecenia bo dzieci dostawały wit K w zastrzyku po urodeniu ok 600j a teraz nie chcą dzieci obciążać taką dużą dawką naraz i dlatego podaje się wit K w kropelkach[/B]

aż zajrzałąm do książeczki zdrowia dziecka - Gaja po porodzie otrzymała vit K 0,5 mg (nie wiem jak miligramy mają się do jednostek)... a starsi dostali po 1 mg.. czyli pewnie te kropelki to uzupełnienie dawki..

Tlusz musi byc - bo jest wiele witamin (ktore sa w warzywach) ktore rozpuszczaja sie jedynie w tluszczach i tylko tak sa przyswajane, do tego "poslizg" jest konieczny, ja oliwe z pierwszego tłoczenia daje przed samym podaniem posilku (bowiem generalnienie nalezy jej podgrzewac)

Tlusz musi byc - bo jest wiele witamin (ktore sa w warzywach) ktore rozpuszczaja sie jedynie w tluszczach i tylko tak sa przyswajane, do tego "poslizg" jest konieczny, ja oliwe z pierwszego tłoczenia daje przed samym podaniem posilku (bowiem generalnienie nalezy jej podgrzewac)

No wlasnie, wczoraj gdzies wyczytalam, ze papke nalezy podgrzac z oliwa, ale w innych zrodlach pisza po prostu dodav oliwe i serwowac. Dzis dodalam kilka kropel do ziemniaczka, mala zjadla, nawet nie poczula:)

Mamusie a co podajecie dzieciom na tzw. śniadanie(oprócz mleka)? kaszki tak jak wieczorem? Rozszerzanie diety coraz bliżej i pora wziąc się do zbierania informacji n:)

reklama
A ja dzisiaj szukałam bezmlecznej kaszki z glutenem aby zacząć tą cała ekspozycje na gluten...no i rozczarowałam sie... jedyne to:
- Bovita - kaszka pszenno-ryzowa z jabłkami i bananami(których nie chce jeszcze wprowadzac)
- Nestle (8 zbóż,która jest dopiero od 9 miesiąca)

Wiecej kaszek glutenowych ale bezmlecznych brak !!

I jak tu cholera rozpocząć ekspozycje na gluten ze skazą, nie wprowadzają innych pokarmów!!!!!!!!

Ktos ma inne typy?

Do góry