E
etna36
Gość
Jesli chodzi o gluten to u nas tak: zapytalam sie pediatry czy moge malemu dac pietke od chleba na dziasla, a ona na to ze glutenu jeszcze sie nie podaje
co kraj to obyczaj
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
żaden kleik się nie rozpusc calkiem na gladko ale ja zauwazyłam, ze jak zrobię w butelce (starszemu) i romieszam mocno potrząsając to robi się gładsza i rzadsza konsystencja niż jak zamieszam łyżką w miseczce.Banana nie wiem, ale mój jakiś msc temu jadł dość dużo na spiocha potrafił nad ranem zjeść 170 ml kiedy zwykle je 100-130 ml. Trwało to jakiś tydzien, po czym przymierzam spodnie na niego jakies 3 tygodnie temu za duże sporo a one w sam raz. W tym tygodniu je mi mało ok 60-100 czasami 120 ml. Może jest głodna ale bardziej jej smakuje Twoje mleczko nie modyfikowane (moje np. jest bardzo słodkie, a Pepti nie bardzo - czasmai mój pokarm wciąga szybko a Pepti mniej chętnie).
A ja mam pytanie co do kleiku, kupilam kukurydziany myslalam ze jak rozmieszam jedną miarkę z mlekiem modyfikowanym to bedzie takie cos o konsystencji jednolitej a ten kleik to jakies wiory, zeby to rozmieszac to musislam sie butla namachac, a i tak cos dawalo sie wyczuc, wiec nie dalam. Podejrzewam ze ryzowy to to samo, ale moze lepiej sie mi rozmiesza? Jak to jets u Was. Mam klieki kukurydziany Nestle.
przybiera ok,ale martwie sie tym,ze glodna, mnie wycyckala, jeszcze chce a modyfikowanego nie wezmie, choc wczesniej jadla. ja osobiscie uwazam,ze comfort byl smaczniejszy, to dla mnie za slodkie
a dzis to juz w ogole. glodna, wycyckala, modyfikowane be,a pozniej to juz nawet cyckowego nie chciala. ssala moje ramie, jadla pieluche, probowala polknac smoka... placze z glodu,pora spania,a ona nie zje i juz... w koncu zasnela ze smokiem i mymymymymy w moje ramie. na spiocha wciagnela troche cyckowego,a modyfikowane nawet na spiocha wyplula
a mam takie pytanie o zelazo!
jak bylam na katroli z dzidzia to lekarz przepisal dzidzi kropelki zelaza, ze tutaj kazdemu dzidzi od 5 miesiaca daja codziennie 9 kropelek! troche mnie to zastanowilo bo tak bez zadnych badan mam podawac dzidzi zelazo. no nie wiem... jak tam u nas w polsce jest? tez tak przepisuja zelazo dla dzieci w takim wieku? podobno szkodzi na zabki, wprawdzie synek jeszcze ich nie ma no ale to chyba przenika przez dziaseki. sama nie wiem czy podawac czy nie.
to lokalnie uwarunkowane pewnie... u nas na przykład teraz jest zalecenie, że noworodki przez 3 miesiące otrzymują vit K, choć wcześniej ni ebyło takiego zalecenia :/ czy potrzebnie - ciężko powedzieć :/
my dzisiaj pierwsza zupka z miesemPawełek zajadał sie ze szok
![]()
marchewka pietruszka kalafior i ziemniak no i indyk :]A co podalas, jakie skladniki? My dopiero dzis ziemniaczka slodkiego probujemy![]()
Pytanie: od kiedy dodajecie do zupki maslo (lub oliwe) i w jakich proporcjach?