reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Tutaj też nawet niegłupio piszą Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią - MójNiemowlak.pl

Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja jestem taka leniwa/wygodna z tym cycem...:-D
A moja Młoda też w nocy teraz jakby częściej się budzi i muszę ja odbijać bo ryk i ulewanie:szok:...Za to w dzien je 3-4 razy... No ale rośnie klocek więc luz:tak:

AAAA ten link to Ryba chyba podawała kiedyś:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Marcello się też pomieszało w stawaniem w nocy(KP) czego jestem zmęczona bo niedospana...ale może faktycznie to ząbki bynajmniej daje nam sygnały smerf w tym kierunku...

O tak wygodnie cyca wyciągnąc i nie myślec o zupkach.My dobijamy do końca 5 miesiąca i powoli psychicznie się nastawiam bo właśnie po 5m chciałam zacząc dawac warzywka. No ciekawe,starszak to był i jest niejad dlatego tak mi się nie chce zaczynac.A jak sobie pomysle że znowu jak przy Alanie będą jazdy z wysypkami,czasami tragicznymi to już mi się całkiem odechciewa.
A Marcel stanął wagowo,juz tak na cycu nie przybiera,ma cos pewnie koło 8 kg.Na razie rozwija się podobnie jak starszy brat,waga urodzeniowa identyczna 4500g,duzo cyca,podobne tempo przybierania do 8kg i stop.A teraz powinno byc pomalutku,zobaczymy czy się sprawdzi:tak:

fajna ta stronka , ale mało zyciowa - pisze 5-6 miesiąc 4 porcje mleka na dobę , dobre , moja nanyna ma ich 8 :-D:-D:-D , a żarełko warzywne ma w głębokim poważaniu

moja jadła juz marchewke, marchewke z ziemniakiem, szpinak z ziemniakiem marchewke pietruszke ziemniak i oliwa z oliwek, brokuła marchewka i ziemniak i oliwa z oliwek, dynia ziemniak marchewka i oliwa z oliwek, jabłuszko, brzoskwinia, banan, kleik ryzowy i zjada dosyc duze porcje ok 80gram bo jakbym dała mniej to by mie chyba wzrokiem zamordowała:szok:

co do niejadkow to ja przerabiam to ze starszakiem i wiem juz ze jak dziec nie chce jesc jako niemowle to pewnie mu to pozostanie... dlatego współczuje wam bo wiem juz z czym to sie je :-p sprobujcie dziecku wlaczyc tv i wtedy dac jesc lub jak macie lampe hustajaca sie na suficie to nia pohustajcie lub jakas maskotka ktos niech zabawia, z reguly dziec wtedy zapomina ze je i jakos tam conieco mu sie uda wcisnac:-p u nas w tej chwili u michala kroluja wyscigi autkami ja mam jedno on drugie jak nie je to moje autko sie psuje i nie jedzie i michal musi zjesc lyzeczke zupki czy tam innego dania, jak zje to autko moje rusza i sie scigamy po stoliku-karmienie go trwa czasem godzine.....:angry: i dopiero teraz udaje mi sie go przekonac do jedzenia samodzielnei lyzka (co z tego ze mam potem i sciany do mycia:baffled:)

dziewczeta moj maly je juz 150ml mleczka w dzien a na noc dostaje 180ml. i mam pytanko: na ile Waszym maluszkom starczalo 150? czy to jest roznie u kazdego dziecia inaczej? tak mimochodem spojrzalam na zegarek i okolo 4h minelo jak dalam mu poprzednia porcje.

mój je 150ml 5xdziennie odkad skończył 3 miesiące a 180ml daje mu czasem na noc, ale tak ogólnie to 5 posiłków co 4 lub 4,5h tak mówiła lekarka :tak:

Moja tylko cycowa jest.
Do skończenia 6 miesiąca z rozszerzaniem diety nie będę czekać.
Myślę, że zacznę około 5 miesiąca skończonego.
Ale przyznaję, że już mnie strasznie korci, żeby mleko choć kaszką zagęścić na noc.
Może by przespała dłużej, bo póki co, to karmienie mam o 20, o 22, o 24, o 3, o 5, o 7 a potem to już różnie - dłuższe przerwy sobie robi w dzień.
Wytrwam jeszcze ten miesiąc, a później coś spróbuję podziałać z kaszką, żeby pospała dłużej w nocy.
Co do rozpiski, kiedy co podawać, to mi się ta stronka podoba:
Schemat żywienia | Jedzonko Malucha

No własnie ja ogólnie chciałam się trochę tych schematów poprzyczepiać ;P No bo patrzcie, niby dziecko cycowe w trakcie trwania 7 mż powinno jeść już nawet mięsko. Ale jeśli zacznę ostrożnie i powoli wprowadzać do jadłospisu malucha jego pierwsze warzywka owoce itp, po kolei, robić przerwy, tak jak to większość tych schematów zaleca, aby obserwować reakcję alegiczną, to w rezultacie to pierwsze mięsko czy tak czy inaczej, będzie po 7-ym miesiącu. A pierwsze dni dziecka z nowym pokarmem, to i tak próbowanie, smakowanie, zapoznawanie się z konsystencją, łyżeczką itp. a nie konkretne najadanie się. To ciągle Mliko będzie głównym posiłkiem i nawet w pierwszym miesiącu nie będzie go mniej niż w poprzednich. Więc niby dlaczego wszystkie te schematy i te jakieś organizacje WHO tak sie upieraja na wyłączne karmienie piersią....?

m dzis nakupowal sloiczkow obiadowych ubolewam nad tym bo chcialam tego uniknac ale maly nie tknie obiadku ktory ja ugotuje

ja nie zrażałabym się tym
tylko odczekała z tydzień dwa i zrobiła kolejne podejście ;)
może dziecko jest jeszcze nie gotowe na jedzonko takie ;)

muszę sobie druknąć schemacik, bo głupieje już z tym co mogę, a co nie
a chcę gotować zupki na 2-3 dni
i obiadki

a poza tym ostatnio najlepsza jest kaszka owsiana z przecierem z jabłuszka

przypomnijcie mi kiedy ten gluten wprowadzać ;)

reklama
Do góry