reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mleko, papki i kanapki, czyli nowe pokarmy w diecie maluszkow :-)

Bebe:-) mój Kac np. niejad totalny, parówka była zbawieniem, kaszka tylko z malinami oczywiście z paczki, a danonek to cud:-D Do tego mięcho bez ziemniaków, zupa owocowa z makaronem truskawkowa z cukrem, i pomidorowa z ryżem, i budyń śmietankowy z cukrem. To jadło moje dziecko. I ja mu nie wmówiłam przecież że eko żarcie jest be. Wszystkim co zdrowe pluł dalej niż widział. A chrupki kukurydziane rewelacja. Przyznam się bez bicia że eko mamą nie jestem.

reklama
ayni
nie twierdzę, że ktoś na forum jest aż takim maniakiem żywieniowym
podałam ten przykład, żeby pokazać co ja uważam za niezdrową skrajność
ja też nie będę dziecku dosładzać i dosalać jedzenia z tego powodu, że sama nie solę i nie słodzę
tak po prostu lubię
solę tylko ziemniaki i mięso ale naprawdę odrobinkę
cukier mam w domu dla gości i używam go tylko jeśli piekę ciasto
kaszek smakowych z cukrem dawać nie będę
uważam, że za słodkie dla dziecka a tych owoców w nich, to tam za wiele nie ma w składzie
wolę zrobić normalną kaszkę i dosłodzić owocami
czipsów, paluszków moje dziecko nie dostanie, bo sama tego nie jem w ogóle
chyba że ktoś młodą poczęstuje
pozostaje mi mieć tylko nadzieję, że jej to nie zasmakuje

generalnie zamierzam karmić dziecko tak jak siebie
sobie nie solę, nie słodzę i jej też nie będę
staram się jeść zdrowo i chciałabym młodą tego samego nauczyć
ale nie zamierzam też izolować jej w sposób maniakalny od tego co niezdrowe
myślę, że jest duża szansa, że dziecko nauczone jeść zdrowo, też będzie wybierać głównie zdrowe rzeczy, bo jej po prostu będzie tak smakować
to jak karmimy dzieci wynika po prostu z tego jak sami jemy

Ostatnia edycja:
Awersja ja tak naprawdę zazdroszczę takim osobom jak Ty:-) Naprawdę takiego zdrowego odżywiania. Ja uwielbiam wszystko co nie zdrowe, a nie lubię warzyw zbytnio, a z owoców tylko arbuz, i mandarynki. Słodycze uwielbiam, pizza, chińczyk i takie tam też. I na pewno te moje upodobania, to nie dlatego, że mnie tak rodzice żywili bo w moich czasach słodkości i pyszności to był wielki rarytas, tylko dla tego chyba, że własnie tego nie jadłam jak byłam mała.

reklama
Do góry