Aczkolwiek@to_na_pralkę
Fanka BB :)
Podwyższone anty TPO wskazuje, ze masz chorobę autoimmunologiczna, poza Hashi może wskazywać na Gravesa basedowa, reumatoidalne zapalenia stawów, ale przy takim poziomie ft4 nie mamy złudzeń, ze to coś innego.dziękuję kochana! Tak właśnie zaczynam myśleć że przynajmniej wiem z czym walczę
Trochę głupie pytanie ale czy podwyższone tpo to Hashi i już? Czy może coś innego? Powinnam lekarza pilnować by jeszcze coś badał? (Mam konsultacje wyników w przyszłym tyg)
Plus czy możliwe że Hashi spływa jakoś na długość okresu? Ostatnio trwa ok 2 dni więc mam mega wstępna teorie że może wpłynął na prolaktynę (jeszcze nie badałam)
Hahimoto a bardziej po prostu niedoczynnosc tarczycy moze wywoływać hiperprolaktynemie czynnościowa, wiec prolaktyne warto oznaczyć, bo wysoce prawdopodobne, ze będzie poza norma bądź w górnej jej granicy.
Trzeba zacząć z lekarzem regulować tarczyce, ale pamiętaj, ze to nie będzie magia, ze po 1 tabletce już wszystko będzie hulalo, niestety bedziesz musiała dać organizmowi 3 miesiące, żeby: obniżyć TSH, podwyższyć ft4 i co za tym inne hormony tez się zaczną regulować
Będzie dobrze
Edit, bo nie odpowiedziałam na twoje ostatnie pytanie- jeśli krotkie miesiaczki, to oznacz jeszcze estradiol. Jego spadek wywołany problemami z niedoczynnoscia tarczycy może powodować skrócenie okresu bądź w ogóle jego zanik.