reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

🎅🏻🎄Mikołaj w grudniu testy przynosi, o dwie kreski na każdym prosi.☃️🌨

Przy mniej zaawansowanej chorobie może takie sposoby pomagają, trzymam kciuki żeby Tobie pomogła. Ja mam endometriozę III/IV stopnia i jedynym sposobem leczenia jest przede wszystkim zatrzymanie miesiączki i operacje ale póki co staram się o ciążę więc to nie wchodzi w grę.
U mnie powiedział ze taki II stopień ale nie jest wstanie tego stwierdzić tak dokładnie bo nie wiadomo co jest w środku .
Dał mi jeszcze kilka miesięcy żeby się starać. Jeżeli nic nie wyjdzie to w maju się wybieram znowu i będziemy podejmować decyzje czy laparo czy histero 😊
Dla mnie teraz najważniejsze to zajść w ciąże 😊
Trzymam tez mocno kciuki za Ciebie i wgl za wszystkie staraczki! Oby jak najszybciej Nam się udało 🤞🤞

reklama
Witamina B12, C (1000mg), D, E, magnez- wszystko oddzielnie a nie w jednym suplemencie. I tylko od 1 dc do owulacji bo cały miesiąc bez sensu- później endometrium już nie rośnie a te suple kosztują majątek. 😅 oczywiście do tego też cały miesiąc biorę zwykłe witaminy dla starających się bo kwas foliowy.
w sumie tak mi przyszło do glowy: miałaś okazję porównywać endometrium w przeciągu miesiąca lub dwóch? W sensie np. dwa miesiące pod rząd mierzyć grubość w podobnym dniu cyklu? Jeśli tak, to jakiego rzedu miałaś poprawę?

Bo tak się zastanawiam w ogóle na jaką poprawę tak z miesiąca na miesiąc albo w dwa miesiące można liczyc. W sensie czy np. jest możliwe przeskoczyć z tych moich 3,7mm w dzień po owulacji do takich przynajmniej 5mm w kolejnym miesiącu, czy raczej już 4mm będą sukcesem. No bo na skok z 3,7mm na 7mm pewnie w ogóle nie mam co liczyć? 😅

w sumie tak mi przyszło do glowy: miałaś okazję porównywać endometrium w przeciągu miesiąca lub dwóch? W sensie np. dwa miesiące pod rząd mierzyć grubość w podobnym dniu cyklu? Jeśli tak, to jakiego rzedu miałaś poprawę?

Bo tak się zastanawiam w ogóle na jaką poprawę tak z miesiąca na miesiąc albo w dwa miesiące można liczyc. W sensie czy np. jest możliwe przeskoczyć z tych moich 3,7mm w dzień po owulacji do takich przynajmniej 5mm w kolejnym miesiącu, czy raczej już 4mm będą sukcesem. No bo na skok z 3,7mm na 7mm pewnie w ogóle nie mam co liczyć? 😅
Powiem Ci tak. Robię monitoring co miesiąc od grudnia 2021 więc mam porównanie co miesiąc (raz nie robiłam bo się nie staraliśmy). W grudniu 2021r np miałam endo 3,5mm w 17dc (nie wiem czy była owulacja bo dostalam 2 różne opinie) a w styczniu owulacja była późno bo ok 22dc ale endo dzień przed owu było 7mm. Później co miesiąc miałam ok 5-7mm to max. Teraz z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej no i już jestem na stymulacji bo zanikły mi naturalne owulacje. Więc skok jak najbardziej jest możliwy tylko zależy z jakiego powodu jest one cienkie.

Powiem Ci tak. Robię monitoring co miesiąc od grudnia 2021 więc mam porównanie co miesiąc (raz nie robiłam bo się nie staraliśmy). W grudniu 2021r np miałam endo 3,5mm w 17dc (nie wiem czy była owulacja bo dostalam 2 różne opinie) a w styczniu owulacja była późno bo ok 22dc ale endo dzień przed owu było 7mm. Później co miesiąc miałam ok 5-7mm to max. Teraz z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej no i już jestem na stymulacji bo zanikły mi naturalne owulacje. Więc skok jak najbardziej jest możliwy tylko zależy z jakiego powodu jest one cienkie.
dziękuję Ci bardzo! Zdaje sobie sprawę, że to indywidualna kwestia, ale byłam ciekawa na jaką poprawę w ogóle jest szansa

A wiesz z jakiego powodu masz problemy z endometrium, z czego ten problem wynika?

dziękuję Ci bardzo! Zdaje sobie sprawę, że to indywidualna kwestia, ale byłam ciekawa na jaką poprawę w ogóle jest szansa

A wiesz z jakiego powodu masz problemy z endometrium, z czego ten problem wynika?
Może trochę z tego, że mam adenomiozę więc jakieś tam zrosty których lepiej nie usuwać przed ciążą, do tego jestem po łyżeczkowaniu więc może uszkodzili mi warstwę podstawową endometrium no i mam bardzo niskie AMH więc może to mieć jakiś wpływ. Konkretnie nie wiem i się nie dowiem. 🤷‍♀️

Może trochę z tego, że mam adenomiozę więc jakieś tam zrosty których lepiej nie usuwać przed ciążą, do tego jestem po łyżeczkowaniu więc może uszkodzili mi warstwę podstawową endometrium no i mam bardzo niskie AMH więc może to mieć jakiś wpływ. Konkretnie nie wiem i się nie dowiem. 🤷‍♀️
rozumiem. Szkoda, że nie ma na to magicznych pigułek, jakiejś stymulacji wzrostu endometrium

rozumiem. Szkoda, że nie ma na to magicznych pigułek, jakiejś stymulacji wzrostu endometrium

No niestety żadne leczenie nie da gwarancji...
Nie jestem specjalistką w temacie, ale u nas przed procedurami in vitro wszyscy dostają leki na endo... Taka jest przynajmniej oficjalna wersja dla laików. Ja brałam estradiol w tabletkach (przed IVF), a koleżanka ma przepisane plastry (przed samym transferem).

Nie jestem specjalistką w temacie, ale u nas przed procedurami in vitro wszyscy dostają leki na endo... Taka jest przynajmniej oficjalna wersja dla laików. Ja brałam estradiol w tabletkach (przed IVF), a koleżanka ma przepisane plastry (przed samym transferem).
ale wszyscy wszyscy, czy w zależności od wyników badań? Bo u mnie to podobno może być przez za wysoki estradiol 🤷‍♀️ (w sensie gin powiązała ten mój za wysoki estradiol z tym cienkim endometrium, ale nie wiem na jakiej zasadzie, mnie to zdziwiło, bo właśnie myślałam, że jak wysoki to grubiutkie endometrium powinno być... Ale nie wiem czy ten jej ciąg myślowy nie szedł tak, że za wysoki estradiol - >zaburzenia hormonalne - > problem z endo)

reklama
ale wszyscy wszyscy, czy w zależności od wyników badań? Bo u mnie to podobno może być przez za wysoki estradiol 🤷‍♀️ (w sensie gin powiązała ten mój za wysoki estradiol z tym cienkim endometrium, ale nie wiem na jakiej zasadzie, mnie to zdziwiło, bo właśnie myślałam, że jak wysoki to grubiutkie endometrium powinno być... Ale nie wiem czy ten jej ciąg myślowy nie szedł tak, że za wysoki estradiol - >zaburzenia hormonalne - > problem z endo)
Ja na przykład zawsze miałam grube endo, estradiol niski, ale jak udało mi się przytyć to estradiol wzrósł, nawet jest względnie dobry.

Do góry