reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🎅🏻🎄Mikołaj w grudniu testy przynosi, o dwie kreski na każdym prosi.☃️🌨

To ja dodam tak od siebie, że jestem zdecydowanym przeciwnikiem stymulacji w sytuacji gdy jest szansa na naturalne owulacje. A niektórzy lekarze pchają te hormony za każdym razem jak coś nie wygląda książkowo.
No dlatego też sprawdzę co w tym miesiącu się podzieje, bo przez conajmniej 6 cykli nie było 🤷‍♀️ więc zobaczę czy poprzednio to taki jednorazowy wybryk czy co. Z tego co mówił to na razie mała dawka spróbujemy pobudzić 🤷‍♀️.
Odciągany i tak temat długo w sumie był🤷‍♀️. Mam konsultacje z innym, nie lubię brać tak w ciemno 🤷‍♀️, trochę ten temat już u mnie się ciągnie ogólnie 🤷‍♀️.

reklama
A co bierzesz aktualnie na endo? Męczę się z cienkim od dawna więc może coś jeszcze Ci podpowiem. 😅
Jeżeli chodzi o endometriozę to ja wykluczyłam całkowicie :
Pszenice, produkty wysokoprzetworzone , kawę 😓, słodycze , wędzone , nabiał ( jem tylko jogurt naturalny kefir i sery na kozim mleku )
Z owoców tylko : jabłko grapefruit pomelo awokado .
Z suplementów : D+k2, magnez , krzem , enzymy trawienne , probiotyki , pregna start , ovarin
No to by było chyba na tyle
A i jeszcze zapisałam się na naturoterapie.
Mojej znajomej dzięki terapi endo ,,znikła” a miała IV stopień głęboko naciekajacej. Dr. Songin az sam był w szoku jak zobaczył co tam się podziało 😊😊

nadrabiam więc nie wiem czy cos było po tym ale TRZYMAJ SIE!

Próbowałaś pic jakieś oleje? Ja po odstawieniu wjechałam na ostro z olejem z czarnuszki i mieszanka oleju lnianego, konopnego, z dzikiej róży i z wiesiołka. Dodatkowo omega i było zadziwiająco spoko
ogólnie to próbowałam milion rzeczy.. różne kosmetyki i różne leki kupowane w aptece za setki złotych bez efektów do tego kosmetyczka która różne zabiegi wykonywała i w tym tez kwasy i nic nie pomagało,coś musi być poyebane w tych hormonach bo mówię tabletki antykoncepcyjne brałam to krostki nie było a teraz znowu wielkie bolące gule ropne co goją się miesiącami 🥲 teraz już tak sie tym załamałam ze wczoraj pisałam do lekarza żeby wznowił mi receptę na antykoncepcję bo już serio spanikowałam ze to wszystko wraca.Będę obserwować jak to wygląda i jak już będę tak wykończona tym psychicznie jak kiedyś to biorę te anty i już ..bo nie chce sie tak męczyć i czuć jak kiedyś.Czytałam tez dużo ostatnio i postanowiłam odstawić całkowicie nabiał i słodycze i produkty przetworzone nie liczę na to ze wcale nie będę miała pryszcza ale żeby tych bolących gul chociaż nie było bo to nie do zniesienia a najgorsze jest to ze to sie w strup zamienia :/ .. do tego zamówiłam witaminy różne,selen i cynk,wit A i E i do tego Omega3 i jeszcze probiotyki na jelita… mam nadzieje ze jakoś to ogarnę bo serio już myślałam czy nie zostawić tych starań o dziecko przez to gowno ale jak nie teraz to kiedy ? Jak już jest mi ciężko zajść a dopiero 25 lat mam a pomyśleć jak ciężko może być później 🥲

nadrabiam więc nie wiem czy cos było po tym ale TRZYMAJ SIE!

Próbowałaś pic jakieś oleje? Ja po odstawieniu wjechałam na ostro z olejem z czarnuszki i mieszanka oleju lnianego, konopnego, z dzikiej róży i z wiesiołka. Dodatkowo omega i było zadziwiająco spoko
nie słyszałam nigdy o piciu ale zagłębie się w temat

Jeżeli chodzi o endometriozę to ja wykluczyłam całkowicie :
Pszenice, produkty wysokoprzetworzone , kawę 😓, słodycze , wędzone , nabiał ( jem tylko jogurt naturalny kefir i sery na kozim mleku )
Z owoców tylko : jabłko grapefruit pomelo awokado .
Z suplementów : D+k2, magnez , krzem , enzymy trawienne , probiotyki , pregna start , ovarin
No to by było chyba na tyle
A i jeszcze zapisałam się na naturoterapie.
Mojej znajomej dzięki terapi endo ,,znikła” a miała IV stopień głęboko naciekajacej. Dr. Songin az sam był w szoku jak zobaczył co tam się podziało 😊😊
Pisałyśmy o endometrium a nie endometriozie ale jeśli już mówimy o endometriozie to nie da się w żaden sposób sprawić żeby endometrioza IV stopnia "znikła" -no chyba, że była źle zdiagnozowana. Żadna terapia a nawet czasami operacje nie są w stanie spowodować, że endometrioza IV stopnia zniknie bo itak po chwili wróci. 🙂 Jedynym skutecznym sposobem na zatrzymanie choroby jest zatrzymanie okresu bo to właśnie przez okres choroba się rozprzestrzenia. Bez zatrzymania okresu co najwyżej można starać się aby się nie nasilała ale nie da się jej cofnąć.

Pisałyśmy o endometrium a nie endometriozie ale jeśli już mówimy o endometriozie to nie da się w żaden sposób sprawić żeby endometrioza IV stopnia "znikła" -no chyba, że była źle zdiagnozowana. Żadna terapia a nawet czasami operacje nie są w stanie spowodować, że endometrioza IV stopnia zniknie bo itak po chwili wróci. 🙂 Jedynym skutecznym sposobem na zatrzymanie choroby jest zatrzymanie okresu bo to właśnie przez okres choroba się rozprzestrzenia. Bez zatrzymania okresu co najwyżej można starać się aby się nie nasilała ale nie da się jej cofnąć.
Wiem tyle ile mi powiedziała 🤷‍♀️ może nie znikła ale wyciszyła się do minimum 🙂 aczkolwiek w sumie dzięki niej trafiłam na Dr. Songina i na terapie wiec jestem dobrej myśli 😊

Wiem tyle ile mi powiedziała 🤷‍♀️ może nie znikła ale wyciszyła się do minimum 🙂 aczkolwiek w sumie dzięki niej trafiłam na Dr. Songina i na terapie wiec jestem dobrej myśli 😊
Przy mniej zaawansowanej chorobie może takie sposoby pomagają, trzymam kciuki żeby Tobie pomogła. Ja mam endometriozę III/IV stopnia i jedynym sposobem leczenia jest przede wszystkim zatrzymanie miesiączki i operacje ale póki co staram się o ciążę więc to nie wchodzi w grę.

reklama
A co bedzisz jeszcze badać?
Smacznego 🍹
Ognisko świetna sprawa, uwielbiam taki klimat!
Ja muszę też przygotować schab do wędzenia na święta 😂🙈, ale nie wiem kiedy to wszystko ogarnę 🤷‍♀️, intesywny ten grudzień 🙈.
Cycki będę badać i jeszcze mam jedno skierowanie na proga- tylko nie wiem, po co, jak owuluję🤷🏻‍♀️.
No u mnie mama dziś kupiła świetną wołowinę do wędzenia i drugi kawałek do pieczenia. Jeszcze jakąś dziczyznę ogarniemy i wieprzowinę.

My już od kilku lat robimy ognisko na Sylwka- szkoda nam kasy wtedy na imprezy. Ja tydzień później mam urodziny, w styczniu zawsze też na jakiś babski comber idę- to taki śląski zwyczaj, bardzo fajny, same baby idą na imprezę i to poprzebierane🙂.
Są testy płatkowe panel kosmetyczny, ale on jest bardzo biedny.
W moim przypadku się to nie sprawdziło bo tak jak piszesz nie byłam w stanie dojść co mnie uczula.
Więc pomogła całkowita eliminacja kosmetyków zapachowych, zero płynów do płukania, proszki dla atopików, kosmetyki dla atopopców. Mam swój stały zestaw i go nie zmieniam bo kończy się nawrotem alergii.
Ogólnie bardzo trudna sprawa do diagnozowania.
No to faktycznie, współczuję, bo to męka.
No o ile jeszcze konserwanty można by było wykryć, tak z olejkami zapachowymi jest gorzej. Często grupa kilkudziesięciu lub kilkuset substancji ma podobną budowę chemiczną, różnią się tylko jednym pierwiastkiem lub wiązaniem- taka sytuacja powoduje, że ciężko wykryć, która dokładnie substancja może uczulać.
Z konserwantami sprawa jest nieco łatwiejsza, bo po prostu różne związki mają właściwości konserwujące.

Do góry